Hoe Juan Sebastian Veron in de ploeg passen, is een vraag waarop Alex Ferguson het antwoord nog niet vond.

Een goal in de slotfase tegen Rijsel en verlies in de slotfase bij Deportivo La Coruña : Manchester United heeft moeite om Europese wedstrijden naar zijn hand te zetten. Ook in de competitie loopt het tot dusver allemaal wat moeizamer, getuige de 3-0-achterstand zaterdag aan de rust op White Hart Lane. Via een schitterende tweede helft werd die situatie alsnog rechtgezet.

Wat is er aan de hand ? Een zoektocht naar een ideale veldbezetting, zo blijkt. Met de komst van Veron en Van Nistelrooy voor samen een goeie 3,2 miljard frank (792 miljoen euro) opteert Alex Ferguson voor een ander systeem : niet langer een 4-4-2, maar een 4-5-1. Aanvankelijk speelden Veron en Keane (zaterdag wel afwezig, zodat United naar de oude bezetting terugkon) ongeveer naast elkaar, met Scholes als aanvallende middenvelder. Sinds kort is dat anders, speelt Veron wat dieper en zakte Scholes een paar meter, omdat hij defensief meer zijn werk opknapt. Als er moet gebikkeld worden, geeft Veron immers geregeld afwezig.

Opvallend in Spanje was dat Deportivo 62 procent balbezit had en United maar 38 en Van Nistelrooy heel vaak alleen tegenover een overmacht stond. De voorsprong via Scholes was gevleid, de nederlaag verdiend. Een schande is dat niet, leert de geschiedenis. De laatste winst van een Engelse ploeg op Spaanse bodem dateert al van voor het Heizeldrama in 1985. Sindsdien beten naast United, ook Arsenal, Leeds, Chelsea en Newcastle in het Spaanse zand tegen Deportivo, Real Madrid, Barcelona, Valencia, Mallorca, Zaragoza, Bilbao of Celta Vigo. Zestien Spaans-Engelse duels sinds 1985 leverden nooit winst op. Sinds de winst in de Champions League in 1999 is United trouwens een ploeg op de sukkel in Europese uitwedstrijden. Van de veertien duels kon het er slechts vier winnend afsluiten. Amper vijf keer werd er gelijkgespeeld.

Voor Alex Ferguson ligt een hele uitdaging open. De tactiek aanpassen, Veron inpassen en tonen dat hij een tactisch genie is. Tot dusver is de lof voor de Schot vooral gericht op zijn capaciteiten als teambuilder en motivator, minder op zijn tactisch inzicht. Aan Fergie om dat in zijn laatste jaar als coach van de Mancunians bij te stellen. Extra uitdaging : de finale van de Champions League wordt in Glasgow gespeeld, zijn thuisbasis. (PTK)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content