Stijl, techniek en trefkracht werden dit seizoen het handelsmerk van Davy De Beule. Hoelang kan Lokeren zijn talent nog behouden ?

Paul Put geeft zichzelf een negen op tien voor de heenronde die Lokeren SNW afwerkte. Maar wat dan gezegd van Davy De Beule (21), die zich helemaal lijkt te hebben ontplooid ? Met acht doelpunten is niet Sambegou Bangoura maar híj de topscorer van Daknam. De vraag rijst stilaan of de jonge Belg rijp is voor een topclub. Meer zelfs : moet hij een kans krijgen als Rode Duivel, zoals Hein Vanhaezebrouck vindt, die in hem een kopie ziet van Stefaan Tanghe ? Wij legden ons oor te luister bij mensen die zijn opgang van nabij volg(d)en.

***

“In het begin leefden er twijfels”, bekent bestuurslid Fiel Laureys. “Was hij fysiek wel sterk genoeg ? Zou hij niet te veel respect tonen voor de anderen ? Ik wist beter, want ik ken Davy al vanaf de duiveltjes, toen hij door ons scoutingsteam en Etienne Cocquyt werd ontdekt bij Vigor Hamme. Vanaf de miniemen zat hij bij RaymondDe Ridder in een heel sterke lichting, met ook Steven De Geest, Karim Elbodmossi, Nico De Neef en Kristof Imschoot. Davy blijft me bij als een vlijtig baasje, niet van de grootsten, maar gedreven door een enorme wilskracht en gezegend met een wonderbaarlijke techniek. Hij speelde altijd in het middenveld, werd kampioen tegen RWDM zonder ook maar een wedstrijd te verliezen.

“Vanaf de Uefa’s is hij bijzonder snel overgeheveld naar de A-kern. Sinds zijn zeventiende twijfelde geen enkele trainer meer aan zijn capaciteiten. Georges Leekens liet hem sporadisch proeven van het grote werk, maar de echte doorbraak kwam er onder Paul Put. Die gelooft helemaal in Davy. Het is een jongen die helemaal geen schrik heeft om zijn truitje nat te maken. Ik durf te zeggen : op dit moment vormt Davy de longen van de ploeg. Hij denkt altijd collectief, vecht voor elke bal en is zeker geen egoïst. Voor hem heeft een assist evenveel waarde als wanneer hij zelf scoort. Dat vind ik soms een minpunt, dat hij zich wel eens te veel wegcijfert voor de ploeg.

“Davy is eigenlijk geen haar veranderd. Gewoon ne fantastische gast. Heel nederig, iemand die stapsgewijs zijn toekomst uitstippelt en weet dat Lokeren voor hem momenteel de ideale club is. Als Lokeren het een beetje slim speelt, bouwen ze in de onmiddellijke toekomst een ploeg uit rond hem. Mocht hij nu al naar een topclub verhuizen, dan zou hij op de invallersbank wegkwijnen.

“Davy is ook een echte clubspeler. De dag dat hij er volledig staat, zal de voorzitter hem daar ook wel voor belonen. Davy is hier als streekjongen enorm geliefd. Een echte volksjongen, die de geborgenheid van een familiale club nodig heeft. Club Brugge zou beter bij hem passen dan Anderlecht. Daar zouden ze hem als een boerke bekijken. Davy is ook altijd content en heel erkentelijk. Toen hij onlangs scoorde met een paar nieuwe schoenen, bedankte hij meteen die mensen.

“Hij doet me vaak terugdenken aan zijn vader : niet te veel blabla. Maar ook : een faire winnaar. Hij zal de fout nooit bij een ander zoeken, maar altijd eerst naar zichzelf kijken. Hij bekijkt het voetbal heel nuchter. Alles gebeurt bij hem op intuïtie : buitenkantje voet, snel op de eerste meters. Ik zie bij hem dezelfde evolutie als bij Marc Degryse. Iemand die gemakkelijk een doelpunt maakt en door een simpele baltoets andere spelers beter doet spelen en in een betere positie voor doel brengt.

“Wat ik hem nog iets meer zou willen zien doen, is vrije trappen geven. Daar was hij in de jeugd enorm sterk in, zelfs een echte specialist. Maar sinds het vertrek van Chris Janssens durft of mag hij die verantwoordelijkheid blijkbaar niet opnemen.”

Alleen door keiharde inspanningen te leveren, kom ik straks aan de top : die gedachte speelde constant in zijn hoofd”, weet zijn voormalige trainer Georges Leekens. “Davy heeft veel te danken aan Rudi Cossey, die hem bij de beloften qua techniek en geduld helemaal vormde. Ondanks de grote concurrentie heeft hij altijd heel goed geluisterd, zijn ogen de kost gegeven en als een echte prof geleefd. Het kan opschepperig klinken, maar ik heb Davy gehard en zijn incasseringsvermogen vergroot.

“In het begin was hij wat te timide. Dat zagen we ook terug in zijn spel. Het is en blijft een bedeesde en bescheiden jongen, altijd met de voeten op de grond. Misschien was hij aanvankelijk ook wat overweldigd door mijn aanpak. Er is maar één weg : die van de rechte lijn, je mag spelers niet te veel bemoederen. Op een bepaald moment werd er van zijn goedheid een beetje misbruik gemaakt, toen zijn contractbesprekingen niet opschoten. Hij mocht toen niet spelen tegen Standard.

“Davy was te braaf, moest zich meer manifesteren, anders zou hij een eeuwige belofte gebleven zijn. Hij heeft die boodschap perfect begrepen en bewezen dat hij de topsport, die keihard is, aankan. Het was niet langer : hier is Davy’tje. Daar werd ik ziek van. Hij durfde al eens te zeggen : ik ben Davy De Beule en wil het maken als profvoetballer.

“Op het eind speelde hij altijd bij mij. Niet op zijn favoriete positie, als spelmaker achter de spitsen, maar hij aanvaardde al snel dat Runar Kristinsson over betere papieren en meer ervaring beschikte. Het was ook goed voor zijn ontwikkeling, want Davy infiltreerde gemakkelijker in de zestien meter, scoorde vlotter en zag daarmee zijn leergierigheid beloond worden. Hij is bijzonder intelligent, voelt de situaties heel goed aan en beschikt met zijn loopvermogen over een enorm surplus. Een jongen naar mijn hart, karakterieel sterk te vergelijken met Lorenzo Staelens. Hij heeft ook de feeling om op het juiste moment voor doel te verschijnen. Bovendien volgde hij ook de raadgevingen inzake voeding, medische en fysieke begeleiding heel goed op.

“Iedereen in België spreekt nu over Thomas Buffel, maar Davy De Beule heeft kwalitatief minstens evenveel mogelijkheden : technisch sterk, zowel links- als rechtsvoetig, op de juiste moment in de zestien meter. Alleen zijn kopspel is nog voor verbetering vatbaar. Volgens mij zit Davy nu aan 75 procent van zijn mogelijkheden. Hij mag nu alleen niet twijfelen, moet lef tonen. De laatste tijd is hij ongelofelijk veel bezig met krachttraining, waardoor hij in de duels niet meer wordt weggeduwd. Vergeet niet dat hij met een speciaal programma heel doelgericht traint. Hij is een van de weinige jongens die op zijn vrije dag apart gaat trainen en zijn loopschema’s perfect uitvoerde. Chapeau !”

“Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik Davy eigenlijk niet kende”, geeft huidig trainer Paul Put toe. “Zijn kwaliteiten ? Heel balvast, vista, tweevoetig, loopvermogen en niet te beroerd om een inspanning te leveren. Zijn polyvalentie heeft de rest gedaan : in aanvallend opzicht is hij eigenlijk op elke positie inzetbaar. Ik heb hem wel eens uitgetest als rechtsachter en verdedigende middenvelder. Dan blijkt dus dat Davy een enorm flexibele voetballer is.

“Toch verwacht ik dat hij op termijn die centrale rol op het middenveld zal opeisen. Hij kijkt enorm op naar Runar Kristinsson, merk ik vaak. Alleen mist hij nog wat vernuft en een beslissende pass. Die kan hij alleen maar krijgen met de tijd en door veel te spelen. Ik had nooit gedacht dat hij zijn constante niveau, nu toch al bijna twee jaar, zo lang zou volhouden. Er zijn ook weinig dingen die hem uit zijn lood slaan, hij is de nuchterheid zelve. Een dipje compenseert hij ongelofelijk goed met inzet, werklust en enthousiasme.

“Het enige wat ik hem nog wil bijbrengen, is verbetenheid : soms laat hij zich in de duels nog iets te snel wegzetten. Zijn wedstrijdmentaliteit is uitstekend, maar hij moet dus nog iets agressiever durven te reageren. De over-mijn-lijk-mentaliteit willen we nog aanscherpen. Ook zijn we volop bezig met het verbeteren van zijn startsnelheid. Voor de rest moet hij zelf trachten zijn grenzen te verleggen, en dat kan hij alleen maar door zichzelf te pijnigen.

“Zijn bijnaam in Lokeren is Wilmots. Ook iemand die vanuit de tweede lijn voor de penetratie en diepgang zorgt, goed tweevoetig is en gemakkelijk scoort. Bovendien heeft Davy ook stilaan dezelfde onverzettelijkheid bij het terugvallen na balverlies en bij het druk zetten. Het enige verschil met de echte Wilmots is dat die kopbalsterker was en meer fysieke uitstraling had. Davy is fijner gebouwd en technisch geraffineerder.”

“We merken dat de interesse een beetje loskomt”, zegt Vincent Mannaert van het managementbureau SEM. “Een normale zaak, aangezien hij zich de laatste tijd toch wel in de kijker speelde. Davy wordt stilaan een matchbepaler. Hiji is er zich echter goed van bewust dat hij momenteel, sportief gezien, amper beter kan zitten dan bij Lokeren. Hij is er kind aan huis, krijgt het volste vertrouwen van de trainersstaf en speelt bijna elke wedstrijd. Pas dan kan je als jonge speler de meeste vooruitgang boeken.

“Davy is een jongere die van de juiste mentaliteit getuigt. Dat is niet evident vandaag de dag, want wij merken dat velen de realiteit uit het oog verliezen. Doordat hij kritisch is voor zichzelf, vormt Davy daarop een uitzondering. Hij huldigt een simpel principe : geen woorden, maar daden. Heb je hem al ooit zien reclameren tegen een scheidsrechter ? Nee, liever steekt hij een tandje bij.”

door Frédéric Vanheule

‘Iedereen spreekt over Buffel, maar Davy heeft evenveel kwaliteiten.’

‘We noemen hem onze Wilmots, maar Davy is geraffineerder.’

‘Ik zie bij Davy dezelfde evolutie als destijds bij Marc Degryse.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content