De komst van twee Argentijnen zorgde voor heel wat opschudding in Londen.

In Londen wordt de transfercoup die West Ham onlangs pleegde door twee Argentijnse internationals – spits Carlos Tevez en middenvelder Javier Mascherano – naar de hoofdstad te halen, vergeleken met de komst van het duo ArdilesVilla in 1978 naar Tottenham. Dat zorgde toen voor opschudding en een bloeiperiode van de Spurs. Deze stunt is er één vol verwarring, want West Ham is geen ploeg met de uitstraling van Chelsea of Arsenal, laat staan een Spaanse klepper. Hoe kon het dan dat een talent als Mascherano, een van de beste middenvelders van het land, daar kon voetballen ? En welke schimmige deal zat erachter ?

Er zouden strikte voorwaarden aan zijn verbonden, meenden de critici. Het duo moest garanties hebben op een basisplaats, elke week. De club zou ook maar een deel van de transferrechten hebben en ook maar een deel van hun loon betalen. De zaken werden er niet duidelijker op toen de man achter de Argentijnen, Kia Joorabchian, liet verstaan dat hij West Ham wilde overnemen. Joorabchian nam in juni ontslag uit Media Sports Investment, het managementbedrijf dat de transferrechten bezat op de Argentijnen die ze eerder al van hun geboorteland naar het Braziliaanse Corinthians transfereerden.

Joorabchian is geboren in Iran, maar groeide op in Londen en heeft een Engels paspoort. Zijn vader was dealer in Mercedes, maar op de een of andere manier raakte Joorabchian in contact met zakenmensen uit de ex-Sovjetunie, Georgië en andere. Op een zeker moment deed de man zaken met oligarch Boris Berezovsky, Ruslands eerste miljardair, die ook al veel Georgische contacten heeft. De bekommernis bestaat in Londen dan ook dat na Roman Abramovich opnieuw een Rus controle zou krijgen over een voetbalploeg.

Manager Alan Pardew probeerde vorige week de negatieve berichtenstroom positief te oriënteren en prees de kwaliteiten van zijn twee nieuwe spelers. West Ham werd vorig seizoen tiende en bereikte de finale van de FA Cup. “Om door te groeien, hebben we toppers nodig”, zegt Pardew.

De goeie start van Manchester United leverde twee prijzen op : Sir Alex Ferguson werd coach van de maand augustus, Ryan Giggs speler van de maand. Toch moest de politie vorige week nog op de training tussenbeide komen, omdat een groepje fans luidkeels het ontslag van de manager eisten. Goed nieuws is er inmiddels van Alan Smith, de man die in februari zijn been brak. Smith speelde al drie keer met de reserven en voelt zich klaar voor de bank.

Pedro Mendes, de Portugees die na een elleboogstoot tegen Man. City KO ging, speelde twee weken na het incident opnieuw een match. Zijn agressor, Ben Thatcher, kreeg zes wedstrijden schorsing en een boete van 200.000 euro.

Andy Johnson maakte in de derby tegen Liverpool twee goals. Het was de grootste derbyzege van Everton in 42 jaar.

Ashley Cole, de veelbesproken laatste aankoop van Chelsea deze zomer, begon zaterdag tegen Charlton op de bank. Cole viel in na een uur voor linksachter Wayne Bridge. William Gallas nam bij Arsenal de plaats van Cole in als linksachter.

Na weken aandelen verzamelen beschikte Randy Lerner, de Amerikaanse overnemer van Aston Villa, eind vorige week over 85,5 procent van de aandelen in de club. Lerner moet voor 18 september 90 procent hebben, dan pas gaat de deal zeker door.

Liverpool kreeg vrijdag van de stad groen licht voor de bouw van een nieuw stadion. De Reds mogen een terrein in Stanley Park huren voor 999 jaar. Liverpool heeft nu tot eind september de tijd om de stad te bewijzen dat het 280 miljoen euro bij mekaar kan brengen voor de bouw van een nieuw stadion. Dat moet 60.000 zitplaatsen tellen.

ptk

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content