Stel, u heeft Euromillions gewonnen en leest dat Mouscron-Péruwelz en KV Kortrijk te koop staan. Mag u zomaar uw centen in een Belgische eersteklasser steken, en hoe zwaar is de screening vooraf?

Dat valt best mee, zegt het bondsreglement op de website belgianfootball.be. Hoofdstuk vier heeft het over de licentievoorwaarden voor eerste- en tweedeklassers. Naast financiële, administratieve en structurele eisen moet men ook melding maken van de bestuurders. Een licentie wordt niet toegekend als er wat mis is met een van de opgegeven bestuurders. Artikel 407 bepaalt een aantal voorwaarden waaraan bestuurders moeten voldoen en die vooral te maken hebben met algemene ethiek: geen mensenhandelaar zijn, geen witwaspraktijken hanteren, geen verleden als matchfixer of bendehandel, etc.. Het artikel omschrijft ook wie de bestuurders zijn: de eigenaar, de voorzitter, de algemeen directeur of algemeen manager, de financieel directeur en de gerechtigde correspondent.

Er wordt vooraf niet gescreend. U mag een club overnemen en pas later wordt beslist of uw club een licentie krijgt. Dat kan een seizoen later zijn, want licenties worden uitgereikt voor de start van een seizoen. Als u nadien een club overneemt, volgt pas later de controle, eventueel na een klacht van derden, waarna een club zich alsnog in regel kan zetten (lees: de bestuurder ontslaan of dwingen tot ontslag).

Is meer screening vooraf wenselijk? Een moeilijke vraag, vindt Ludwig Sneyers, CEO van de Pro League. “Het kan altijd beter, maar wij zijn geen gerechtelijke politie. We kunnen niet nagaan waar iemands geld vandaan komt. In het voetbal hoor je veel verhalen over de afkomst van het geld, maar het is vaak moeilijk te bewijzen.” Ook een probleem zijn de internationale belangenvermengingen. Chelsea zou het Nederlandse Vitesse in handen hebben, alleen kan niemand het in Nederland bewijzen.

In principe volstaan de regels voor wie bestuurder is van een nv, vindt Paul Bistiaux, advocaat en gerechtigd correspondent van Antwerp: “Voorafgaande controle is er nergens. Als ik morgen een café wil openen, kan dat. Je moet alleen wettelijk met alles in orde zijn. Zo ook in het voetbal. Dat het punt in de licentievoorwaarden is opgenomen, volstaat.”

De afgelopen tien jaar veranderden zeven van de zestien eersteklassers van eigenaar of verkregen door een overname een andere identiteit. Met Kortrijk komt daar straks een achtste club bij, terwijl Mouscron-Péruwelz al voor de tweede keer in vijf jaar van identiteit verandert. Op dit moment zijn twee Belgische clubs (Mouscron-P. en Lierse) in buitenlandse handen.

DOOR PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content