Nooit in de geschiedenis van het Belgische voetbal streek hier een speler neer met zo’n cv. Hoe heeft Standard de legendarische ex-doelman van Barcelona weten te strikken? Een reconstructie van de meest opmerkelijke transfer van deze winter.

Woensdag 20 januari om 22.35 uur. Scheidsrechter Johan Verbist maakt een einde aan de eerste halve finale van de Belgische beker tussen Standard en KRC Genk. In een stormachtig halfuur namen de manschappen van Yannick Ferrera een mooie optie op de finale. Na een overtuigende zege op Lokeren begint Standard het nieuwe jaar met twee overwinningen op rij. De supporters van de Rouches gaan tevreden naar huis. Maar de avond heeft nog een aardige verrassing voor hen in petto.

Om 22.42 verschijnt op de website van de Daily Mail volgend bericht: ‘Víctor Valdés set toend Manchester United nightmare as Spanish goalkeeper edges closer to Standard Liège loanmove‘ (Víctor Valdés is klaar om einde te maken aan de nachtmerrie bij Manchester United, de Spaanse doelman staat steeds dichter bij een uitleenbeurt aan Standard).

DE NIEUWE STER

Op dat moment denkt iedereen aan een grap of aan een zoveelste wild gerucht aan het einde van de transferperiode. Maar al snel wordt duidelijk dat het lijntje nieuws van de Daily Mail niet uit de lucht gegrepen is. De volgende ochtend wordt Standardvoorzitter Bruno Venanzi een van de vier miljoen volgers op de Twitteraccount van de ex-doelman van Barcelona. De media duiken er meteen bovenop, de waarschijnlijke komst van de zesvoudige Spaanse kampioen en drievoudige winnaar van de Champions League stelt alle andere opmerkelijke transfers van deze mercato in de schaduw en roept herinneringen op aan de flink gehypete komst van types als Marko Marin en Demy de Zeeuw naar Anderlecht, of van ene Javier Portillo naar Club Brugge, allen bestempeld als ‘de nieuwe ster van de competitie’ – een ster die evenwel snel uitdoofde.

Op Standard wordt er niet officieel over gecommuniceerd, men laat het gonzen van het gerucht zijn werk doen. Nochtans sijpelt hier en daar toch wat informatie door: de handtekening zou nu elke minuut gezet kunnen worden. Enkele belangrijke nieuwsmedia in ons land zijn iets te snel en stellen Daniel Van Buyten al voor als de man achter dé transfer van het jaarbegin. Hoewel hij nog niet officieel in functie is bij de club (officieus is hij de rechterhand van Venanzi), gaat men ervan uit dat Big Dan zijn netwerk heeft aangesproken, dat hij opgebouwd heeft in zijn verleden in de grootste Europese competities om spelers op overschot bij de topclubs weg te plukken. Het wordt zelfs langs de kant van Manchester zo verkondigd om de transfer vooruit te laten gaan: het is Van Buyten die het nummer ingetoetst heeft van Louis van Gaal, zijn ex-coach bij Bayern München, om Valdés uit zijn sportieve impasse te halen.

ZONDER HULP VAN BIG DAN

Zondag 24 januari, 12.10 uur. Op de website van Manchester United wordt de transfer officieel bevestigd. Enkele minuten later wordt het bericht natuurlijk gedeeld op alle informatiekanalen van Standard en in vier talen (Frans, Nederlands, Engels en Spaans). Alles is perfect georkestreerd om Sclessin, dat enkele uren later landskampioen AA Gent ontvangt, in vuur en vlam te zetten.

Om 17.55 uur zit Sclessin afgeladen vol, klaar om Jelle Van Damme uit te wuiven en in de hoop de nieuwe Spaanse doelman te verwelkomen. Die is wel degelijk aanwezig aan de Maaskant, maar zal aan de zijde van Daniel Van Buyten blijven zitten gedurende heel de wedstrijd (die voor Standard een sombere tweede helft kent).

Afgezien van het sportieve aspect en de onzekerheid over zijn fitheid (Valdés speelde in 2015 slechts twee officiële wedstrijden), is de komst van een speler die meer dan 500 wedstrijden voor Barcelona speelde een ongelooflijke reclamestunt voor Standard en voor onze vaderlandse competitie. Maar de vraag waarmee we al worstelen sinds het aanvankelijke gerucht officieel werd bevestigd, is deze: hoe slaagt een Belgische club, die uitgeschakeld is in elke Europese beker en die nog hard moet knokken om in play-off 1 te raken, erin zo’n iconische figuur te strikken, terwijl ons kampioenschap er vooral om bekendstaat horden jonge Fransen van tweede garnituur aan te trekken?

Om 20 uur, wanneer in het rood getooide fans met een serieuze kater het stadion verlaten, begeven we ons naar de uitgang van de hoofdtribune waar we enkele mensen spreken die bij de transfer betrokken waren. Het blijkt dat de overgang van Valdés geregeld werd door InterLex Sport. Managementbureau InterLex Sport regelde eerder al een aanzienlijk aantal transfers van Spaanse voetballers naar Engeland (onder meer die van Xabi Alonso naar Liverpool en van Juan Mata naar Chelsea) en behartigt momenteel de belangen van Julien de Sart, met de hulp van Mbo Mpenza, Olivier Guilbaud en Yassin Attayeb, gespecialiseerd in de begeleiding van spelers.

Tijdens de gesprekken ondervinden we nog maar eens dat in het voetbal alles heel snel kan gaan.

Snel, dat is minder dan een week om dé transfer van de wintermercato te realiseren. De naam van Víctor Valdés viel voor het eerst in de wandelgangen van Sclessin op maandag 18 januari, na een telefonisch gesprek tussen Bruno Venanzi en een makelaar van InterLex Sport. De vraag luidde: ‘Hebben jullie een ervaren doelman in jullie portefeuille?’ De makelaar komt op de proppen met de naam ‘Valdés’. Dat klinkt te goed om waar te zijn, natuurlijk. Maar één telefoontje naar Deugine Carvajal, de officiële zaakwaarnemer van Valdés die samenwerkt met InterLex Sport, brengt de zaak in een stroomversnelling. De Spaanse makelaar neemt de optie heel serieus en contacteert zijn poulain. Een dag later, dinsdag 9 januari, wordt Manchester United op de hoogte gebracht van de onderhandelingen. De club weigerde eerder een uitleenbeurt van Valdés aan een andere Engelse club – hoewel hij definitief was uitgerangeerd door Van Gaal – maar staat positief tegenover de Belgische piste. Een uitleenbeurt aan Standard wordt door de drie partijen (speler, makelaar en club) gezien als de ideale uitweg. Na sportieve ongemakken en een zware blessure (gescheurde kruisbanden) zou Valdés zich opnieuw kunnen lanceren. Op vrijdag is de zaak nagenoeg in kannen en kruiken, de twee clubs gaan akkoord om het salaris van Valdés (ongeveer 2,5 miljoen Britse ponden, zo wordt geschat) onder elkaar te delen. Enkele uren later wordt het contract ondertekend.

LAWARÉE EN HENROTAY

Daniel Van Buyten heeft dus nooit zijn contacten aangesproken in dit dossier. Onze ex-international spreekt Valdés voor het eerst rond 14.30 uur op de luchthaven van Luik. Van Buyten is daar samen met Bruno Venanzi de doelman en zijn makelaars van het vliegtuig gaan halen.

Axel Lawarée werd niet meteen op de hoogte gebracht van de transfer die in aantocht was, want vorige woensdag, 20 januari, probeerde de sportief directeur van Standard nog een Franse doelman aan te trekken, hoewel de onderhandelingen met de Spaanse topper dan al vergevorderd waren.

Ook geen spoor van Christophe Henrotay (makelaar en goede vriend van Daniel Van Buyten) in dit transferverhaal. Die stelde zelf, dankzij zijn goede relaties met Chelsea, de vierde doelman van The Blues voor: de 22-jarige Jamal Blackman, die uiteraard niet dezelfde referenties kan voorleggen als Valdés. Niettemin is Van Buyten de man die Standard in dit transferverhaal naar voren wil schuiven, want hij mocht op de eretribune plaatsnemen naast Valdés.

Het duo Van Buyten-Henrotay bleef in deze transferperiode nochtans niet werkloos toekijken, want ze zorgden voor de komst van Gabriel Boschilia (een Braziliaan van Monaco), van Jean-Luc Dompé (STVV) en van Milos Kosanovic, die Van Buyten ervan kon overtuigen om niet voor Club Brugge of AA Gent te kiezen.

Daniel Van Buyten in de spotlights en Christophe Henrotay in de schaduw: zo helpen ze het Standard van Venanzi in de goede richting. Ook al zeggen de spelers ons dat ze zelden de imposante verschijning van Big Dan op de Académie zien en des te meer die van zijn vriend en makelaar Henrotay.

DOOR THOMAS BRICMONT

De komst van een speler die meer dan 500 wedstrijden voor Barcelona speelde, is een ongelooflijke reclamestunt voor Standard en voor onze competitie.

Daniel Van Buyten heeft nooit zijn contacten aangesproken in dit dossier.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content