Cacau vertrekt bij VfB Stuttgart.

Naast doelman Jens Lehmann (39), die volledig stopt met voetballen en tijdens het WK in Zuid-Afrika als analist zal werken voor Sky, vertrekt er komende zomer nog een ander bepalend gezicht bij de Schwaben. Spits Cacau (29) schoof immers het aanbod van de clubleiding als onvoldoende terzijde. “Na lang wikken en wegen besloot ik het voorstel niet te aanvaarden”, verklaarde de Duitser met Braziliaanse roots. “Als een speler een prestatie levert, dan heeft hij recht te krijgen wat hij verdient. Uit hun optie sprak echt veel te weinig waardering. Bovendien werd een aantal zaken, die we nochtans onder vier ogen hadden besproken, wat ongelukkig naar buiten gebracht.”

Ondertussen lekten ook de cijfers uit in de Duitse sensatiepers. Cacau kreeg van manager Horst Heldt een nieuw driejarig contract voorgeschoteld, waarbij zijn salaris zou stijgen van 1,5 miljoen euro naar 2 miljoen euro. “We moeten zijn besluit accepteren”, zei Heldt. “We deden hem een behoorlijke aanbieding, meer is echt niet mogelijk. Gelukkig is er al een opvolger op de radar. We waren daar al een tijdje mee bezig en kunnen die contacten misschien nu iets sneller concretiseren.”

Volgens Osman Oliveira, de makelaar van Cacau, toonden Schalke 04, VfL Wolfsburg en TSG 1899 Hoffenheim al interesse voor de man die in 172 wedstrijden voor VfB Stuttgart – waar hij zeven seizoenen onder contract lag en schitterde aan de zijde van Kevin Ku- ranyi en Mario Gomez – al goed was voor 57 doelpunten. Ook FC Sevilla en Werder Bremen heten kandidaat te zijn voor de vijfvoudige Duitse international.

Bij Bild-Zeitung zijn ze er zeker van dat Cacau straks, als transfervrije speler, richting Gelsenkirchen trekt. Daar zou Felix Magath (56) de geboren Zuid-Amerikaan graag inhalen als vervanger voor Kuranyi, die voor 4 miljoen euro mag vertrekken. Daardoor zou er financiële ruimte vrijkomen voor Cacau, die in 2003 nog door Magath van FC Nürnberg naar VfB Stuttgart werd gehaald.

De overeenkomst van trainer Michael Skibbe (44) bij Eintracht Frankfurt werd automatisch verlengd tot 2011, aangezien zijn ploeg de kaap van veertig punten overschreed.

Roman Hubnik (25), de Tsjechische verdediger van Hertha BSC, mag een kruis maken over de rest van het seizoen na een scheur van de binnenmeniscus en een kruisband.

International Sami Khedira (22), een verdediger van VfB Stuttgart, zal twee tot drie weken buiten strijd zijn met een scheurtje in de ligamenten van de linkerknie.

Daniel Van Buyten (32) sloeg een aanbod van AC Milan af. De centrale verdediger besliste dat hij nog twee seizoenen langer bij Bayern München zal blijven.

Demba Ba (24, ex-Moeskroen) zal door een knieblessure dit seizoen niet meer in actie komen voor TSG 1899 Hoffenheim. De Senegalese spits kampt nog altijd met de naweeën van een beenbreuk.

De Israëlische international Roberto Colautti (27), een aanvaller van Argentijnse origine, verlaat aan het einde van het seizoen Gladbach transfervrij voor Maccabi Haifa. De Braziliaanse centrale verdediger BambaAnderson (22) wordt voor anderhalf miljoen euro overgenomen van Leverkusen, dat hem de laatste twee jaar verhuurde aan VfL Osnabrück en Fortuna Düsselforf. Hij tekende voor vier jaar.

Manager Dieter Hoeness ziet bij VfL Wolfsburg geen toekomst meer voor de middenvelders Thomas Kahlenberg en Karim Ziani (beiden 27), die door ex-trainer Armin Veh voor 9 miljoen euro werden aangeworven.

Tomasz Zdebel (36, ex-Lierse) verlaat Leverkusen aan het einde van het seizoen. De Pools-Duitse middenvelder trekt naar tweedeklasser Alemannia Aachen.

Na vier jaar mag de Braziliaanse middenvelder Tinga (32) vertrekken bij Borussia Dortmund.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content