De Chileense coach is sinds begin dit seizoen aan de slag in Engeland. In Spanje maakte hij indruk, maar prijzen pakken kon hij nog niet op het Europese continent. Komt daar dit jaar verandering in?

Dat Manuel Pellegrini (60) een ex-centrale verdediger is, zie je niet aan zijn speelwijze. De Chileense trainer staat voor aantrekkelijk, offensief voetbal. Dat is meteen ook de reden waarom hij nu Manchester City coacht. Pellegrini: “Ik vind dat wij in ons beroep moeten proberen het spektakel te brengen dat de fans verwachten. En zeker als we aan het hoofd van ploegen staan die een grote hoeveelheid geld uitgeven aan de beste voetballers ter wereld. Het WK voetbal is per slot van rekening het meest bekeken tv-product. Op de voet gevolgd door de Champions League. Maar ik ben geen dromer. Als ze me zeggen dat ik met 1-0 ga winnen maar slecht ga spelen, dan win ik liever met 1-0. Toch ben ik ervan overtuigd dat je met goed voetbal ook de beste resultaten haalt. Als je spektakel brengt, win je meer wedstrijden en ronsel je ook meer supporters.”

Wat zijn uw indrukken na een halfjaar in de Premier League?

“Die zijn positief. De stap naar de Engelse competitie, en dan nog naar Manchester City, was belangrijk voor mijn carrière. De Premier League is een zeer evenwichtige competitie, waarin het spektakel vooropstaat. Dat maakt dat je elke dag heel gemotiveerd aan de slag gaat.”

Welk aspect van de Engelse competitie spreekt u het meest aan?

“De strijd gedurende negentig minuten. Als je in een andere competitie 3-0 voor staat en er zijn nog tien minuten te spelen, dan is de wedstrijd gedaan. Hier wordt er gevochten tot de laatste snik. Niemand geeft zich over. Elke voorzet is gevaarlijk, elk duel is gevaarlijk,… Dat geeft het voetbal hier een indrukwekkend tempo.”

Hoe is uw relatie met Txiki Begiristain, de sportdirecteur van de club?

“Uitstekend. Hij is een van de redenen waarom ik bij City getekend heb. Op het einde van vorig seizoen bij Málaga kon ik kiezen uit tien van de beste ploegen van Europa. Ik koos City omdat de mensen hier overtuigd zijn van mijn manier van spelen en van leiding geven aan een ploeg.”

De man spelen

Mourinho zegt dat Manchester City kampioen moet worden omdat ze het meeste geld uitgegeven hebben.

Mourinho kan zeggen wat hij wil. Hij probeert altijd voordeel te halen uit zijn verklaringen, maar de club die dit seizoen het meest uitgegeven heeft, is Chelsea, niet wij. Zij hebben ook de laatste tien jaar het meest gespendeerd. Zij hebben twintig spelers van het hoogste niveau en een paar van de beste Braziliaanse en Engelse internationals…

“Dat zijn gewoon verklaringen om de druk weg te halen en die over te zetten naar een andere ploeg.”

Hebt u een olifantenhuid?

“Vaak is het moeilijk om niet te reageren, maar het lijkt me niet correct om een dynamiek te creëren waarin telkens de man gespeeld wordt. Als er trainers zijn die de druk bij henzelf willen wegnemen voor het geval ze hun doel niet zouden bereiken en die zo hun verantwoordelijkheid willen ontlopen, dan is dat hun zaak.”

Is dit het Manchester City dat u wilt zien of ontbreekt er nog iets?

“We komen nog iets te kort om het niveau te bereiken dat de club en ik willen zien. Tijdens het eerste jaar als coach ontleed je de ploeg, ga je op zoek naar de sterktes en zwaktes. Zo krijg je een idee van wat je nog nodig hebt. Het is mogelijk dat ons rendement tijdens de eerste zes maanden van het seizoen niet top was. Maar we hebben nu wel een bepaalde stijl, en dat is belangrijk.”

Is Manchester City op dat vlak dé referentie geworden van de Premier League?

“We hebben dit seizoen in alle competities samen al meer dan 110 doelpunten gemaakt en er wordt gepraat over het voetbal dat City op de mat legt. Maar dat zijn waardeloze statistieken als we geen prijs pakken.”

Guardiola

U was tien seizoenen actief in de Spaanse competitie. Is dat een competitie in verval?

“Zeer duidelijk. Ik ben er getuige van geweest hoe alles achteruit is gegaan. Tien jaar geleden hadden ploegen als Sevilla, Valencia of Deportivo vaak even goede elftallen als Barcelona en Real Madrid. Je werd toen nog kampioen met 75 punten en de stadions zaten vol. Nu liggen zelfs de velden er slechter bij. Er is gewoon minder spektakel, op alle vlakken: de kwaliteit van het voetbal, de opkomst van het publiek, het concurrentieniveau, en heel wat kleine details. Hopelijk wordt er snel gereageerd, maar makkelijk is dat niet: ook het land gaat er door de crisis op achteruit.”

Kan die situatie ook schadelijk zijn voor Real Madrid en Barcelona?

“Het is nu al schadelijk voor hen. Barcelona wandelde vorig seizoen met de vingers in de neus door de competitie, maar botste in de Champions League op Bayern (Barcelona verloor met4-0 en 0-3, nvdr). Real Madrid kan net hetzelfde overkomen. Het huidige competitiemodel in Spanje is gewoon niet goed voor die twee clubs.”

Wat vindt u eigenlijk van het huidige Barcelona, dat vorige week in Manchester kwam winnen?

“Het is een buitengewoon elftal, met op alle posities een dubbele bezetting. De kwaliteit van de ploeg is dezelfde gebleven. Ook onder Frank Rijkaard was het al een goede ploeg, maar Pep Guardiola voegde er iets fundamenteels aan toe: defensieve nauwgezetheid. Hij maakte het erg moeilijk om in het stafschopgebied van Barcelona te komen. Hij liet de linies dicht tegen elkaar spelen, met heel veel druk op de tegenstander. En daar kwam dan nog de technische kwaliteit bij om de bal in de ploeg te houden. Het was een bijna onklopbaar team.”

Voelt u zich een aanhanger van de Spaanse school in de Premier League?

“Nee. Ik heb altijd gedacht dat techniek het verschil maakt. Techniek is niet alles, maar als je wedstrijden achteraf gaat analyseren, kom je vaak tot de vaststelling dat een technische beweging de match heeft doen kantelen.”

DOOR SANTIAGO SEGUROLA – BEELD REUTERS

“Soms lijkt het dat men hier liever heeft dat City verliest.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content