Velen leken er vooraf van overtuigd dat Club Brugge tegen Bordeaux weer een memorabele Europese voetbalavond zou beleven. Bordeaux was een varkentje dat wel even gewassen zou worden. Na negentig minuten was de vaststelling dat Club geen enkele kans maakte om verder te gaan. In vergelijking met Bordeaux was het verschil in techniek levensgroot : door technisch onvermogen pakte Club uit met lange ballen. Trond Sollied is nochtans iemand die dagelijks op techniek werkt. Veel meer dan proberen de balbeheersing te verbeteren kan hij echter niet doen. De manier waarop je de bal aanneemt, bijvoorbeeld, leer je op prille leeftijd.

Ik heb het gevoel dat de technische achterstand die wij oplopen, elk jaar groter wordt. Tijdens de Brugse Metten zag je al hoe Club door Monaco werd afgetroefd. Monaco speelt nu in de Champions League tegen Real Madrid, terwijl Club na negen opeenvolgende overwinningen in de competitie niet voorbij het nummer elf uit het Franse kampioenschap geraakt. Dat zet aan het denken.

Dat techniek de basis blijft, bewijst ook Beveren. Al die Ivorianen zijn straatvoetballers. Ze maakten zich in moeilijke omstandigheden de kunst van het voetballen eigen. In de academie van Jean-Marc Guillou werd er verder aan hen geschaafd, nadat ze eerst op hun veertiende streng werden geselecteerd. Het is opvallend hoe snel die Afrikanen hier hun draai vinden. Ze praten niet over aanpassingsproblemen, maar draaien meteen mee, ook al voetballen ze vanwege de kou met handschoenen aan, iets wat ze nooit eerder deden. Als je ziet hoe die gasten de bal behandelen en doorgeven : een levensgroot verschil met wat je bij ons ziet. Dat Beveren zijn beste spelers moest laten gaan, blijkt het zelfs niet te hebben verzwakt. Laat die ploeg drie jaar samenspelen en ze wordt losweg kampioen. Tactisch zullen ze immers nóg beter worden eens ze zich de geplogenheden van het Belgisch voetbal nog meer eigen hebben gemaakt.

Natuurlijk hebben Club Brugge en Anderlecht het dit seizoen niet zo slecht gedaan in de Champions League. Alleen : om een minimum aan succes te boeken moeten ze zich zo forceren, dat ze moeilijk een constante kunnen halen. Je kan het niet genoeg herhalen : technisch vermogen krik je alleen op door een optimale jeugdopleiding. Die weg is nog lang hier. Als je ziet op welke aftandse velden jongeren moeten spelen, dat is om te huilen. Iedereen praat erover, iedereen weet het. Maar niemand doet er iets aan.

door Wim De Coninck, co-commentator Canal +

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content