We vroegen aan Aleksandar Jankovic, Peter Maes en Frederik Vanderbiest om de ploegen uit play-off 1 te fileren. Ze haalden met plezier het slagersmes boven.

Het zijn van die mannen die hun tegenstanders recht in de ogen kijken. Ze hebben alle drie minstens tien punten gepakt tegen de beste zes ploegen van de reguliere competitie. Aleksandar Jankovic, Peter Maes en Frederik Vanderbiest hebben van KV Mechelen, Lokeren en Oostende serieuze obstakels gemaakt voor de teams die nu in play-off 1 voor de titel zullen strijden. Tijd voor een babbel met het trio om die zes ploegen door te lichten.

Met hun overwinning in de bekerfinale profileert Club Brugge zich nog ietsje meer als titelfavoriet. Zelfs zonder Vázquez?

Frederik Vanderbiest: “Hun voetbal is toch geëvolueerd. Eerst week Vázquez naar rechts uit om de bal te vragen en speelde Refaelov in de as. Nu opereert de Israëliër meer als een nummer 10 en speelt Club verticaler. Ze zoeken De Sutter, en de infiltrerende spelers vertrekken vanuit zijn rug.”

Peter Maes: “Ik vind dat de grote kracht van Brugge is dat het vanuit een goede defensieve organisatie speelt. En op dat vlak is Simons de sleutel. Hij denkt altijd verdedigend wanneer anderen aanvallen. Het belangrijkste voor Club is dat Simons niet geblesseerd geraakt.”

Vanderbiest: “Ik heb horen zeggen dat Timmy nog maar één training gemist heeft dit seizoen. En dan was het nog Preud’homme die hem verplichtte om te rusten. Hij is essentieel voor het evenwicht in de ploeg. Alle tweede ballen zijn voor hem.”

KV Mechelen is zonder twijfel het team dat Club Brugge het meest in de problemen gebracht heeft dit seizoen. Wat is het geheim?

Aleksandar Jankovic: “Als je tegen een ploeg speelt die zijn spel wil opleggen, moet je de bal bijhouden. Dan moet je je eigen stijl opleggen. Op tactisch vlak is dat heel belangrijk, zeker op verplaatsing. Je moet de communicatie tussen de tegenstander en zijn publiek lamleggen. En dat doe je alleen met balbezit, niet door met tien man achteraan te blijven.”

Is een van de manieren om het offensieve voetbal van Club te ontwrichten niet om de rushes van Meunier af te blokken?

Jankovic: “Meunier is een heel gevaarlijke speler, ja. Terwijl je je concentreert op de offensieve spelers, komt hij uit de derde lijn en is hij evengoed in staat om te scoren.”

Maes: “De Bock is meer verdedigend ingesteld aan de andere kant, maar dat is broodnodig voor het evenwicht. Als zestig procent van je offensieve kwaliteiten zich op de rechterflank bevinden, dan heb je op links maar veertig procent nodig. Dat is een kwestie van compensatie.”

Vanderbiest: “Aleksandar heeft Meunier afgeremd door spelers uit het centrum van het veld in de rug van de backs te laten duiken. Wij hebben, zelfs met zijn tienen, geprobeerd om hem te saboteren door een beweeglijke, behoorlijk snelle speler tussen de lijnen te zetten. Ik heb daarvoor Ruiz gebruikt. Elke keer als Brugge balverlies leed, verstuurden we de bal in de rug van Meunier. Dat kan Club uit evenwicht brengen, vooral omdat Duarte niet graag uit zijn stelling komt. AA Gent heeft hetzelfde gedaan met Simon.”

Jankovic: “Het is vooral in dat soort situaties dat Denswil een echte versterking is. Hij is snel, loopt over van vertrouwen en zet druk op de ruimte voor hem. Met zo’n speler is Club niet bang om zijn defensieve linie heel hoog te zetten en om een vijftigmetersprint aan te gaan met een type als Chevalier.”

Maes: “Zelfs zonder de inbreng van Meunier heeft Club nog genoeg voetballers die op elk moment het verschil kunnen maken. Dat hebben we nog gezien in de bekerfinale.”

Vanderbiest: “Voor mij blijft Brugge toch een ploeg die vooral vanuit de reactie speelt. AA Gent daarentegen probeert echt zelf het spel te maken.”

Plan B en C

De ontwikkeling van de offensieve automatismen bij AA Gent is indrukwekkend. Het is alsof Vanhaezebrouck er al jaren werkt.

Vanderbiest: “Met Vanhaezebrouck is dat niet echt een verrassing. Iedereen weet dat hij een 3-5-2 speelt, maar het werkt. Bij Kortrijk nam Oussalah de hele linkerflank voor zijn rekening. Bij Gent is het Foket die hetzelfde doet op rechts. Het zijn twee spelers met een enorme versnelling.”

Maes: “Het is zeker de ploeg die de grootste herkenbaarheid heeft van de zes.”

Jankovic: “Ze hebben veel spelers verzameld die de ruimte rond Depoitre kunnen benutten. De ploeg is opgebouwd rond zijn profiel. Hij kan de bal bijhouden, de anderen vinden in hem een aanspeelpunt.”

Vanderbiest: “Depoitre is een intelligente jongen en hij heeft veel vooruitgang geboekt in het positie zoeken voor doel. En in het systeem van Gent kan hij op de flanken de combinatie gaan zoeken met Foket en Dejaegere. Hij is heel goed omringd, want Vanhaezebrouckziet graag veel spelers in de rechthoek.”

Maes: “Nu is de vraag of ze ook in play-off 1 zo dominant kunnen voetballen. Ik denk dat ze zich gaan moeten aanpassen, wat meer bescherming inbouwen.”

Vanderbiest: “Hun kracht is juist dat ze kunnen variëren: ze gaan met vier achteraan spelen als het moeilijk wordt en schakelen daarna weer over op drie. Het is heel moeilijk om je op hun spel in te stellen.”

Jankovic: “Een plan B en zelfs een plan C hebben is het belangrijkst. Het ideale is zelfs om van plan te kunnen veranderen tijdens de match. Dan voel je je meer op je gemak en speel je met meer vertrouwen.”

Is de afwezigheid van een plan B het probleem van Anderlecht?

Maes: “In play-off 1 wordt vaak het verschil gemaakt op het middenveld. Met Dendoncker, Defour en Tielemans was Anderlecht heel goed tegen Genk.”

Jankovic: “De gangmaker van de ploeg is Defour. Door zijn persoonlijkheid, zijn spelvolume en zijn generositeit op het veld maakt hij de anderen beter.”

Maar is het niet alleen Mitrovic die een goal kan maken? En maakt dat de ploeg niet te voorspelbaar?

Maes: “Op een bepaald moment werd gezegd dat de hele ploeg scoorde, behalve Mitrovic. Nu is het omgekeerd.”

Jankovic: “Sinds een paar weken wordt Mitrovic ideaal omringd door de ploeg.”

Vanderbiest: “Ik denk dat het niveau van Anderlecht zal afhangen van dat van Praet en Defour. Zijn die twee in vorm, dan kan paars-wit tien meter hoger spelen. En Mitrovic moet zo dicht mogelijk bij de zestien staan. Als je erin slaagt om Anderlecht op dertig meter van het doel te houden, dan wordt het moeilijk voor hen.”

Is de aanwezigheid van Mbemba niet onontbeerlijk om zo hoog te kunnen spelen?

Vanderbiest: “Als Mbemba en Defour terugkomen uit blessure, kan Anderlecht hetzelfde spelletje spelen als vorig jaar, met een heel hoge pressing. Maar zonder hen…”

Maes: “Een ander probleem is dat de driehoek op het middenveld minder duidelijk is dan bij Brugge. Je kunt niet zeggen dat er een echte nummer 6 is. Dat verwart de tegenstander, maar ook de eigen verdediging. Als die onder druk gezet wordt, zoals tegen Club, dan zie je dat het gênant wordt.”

Jankovic: “Ik zou Anderlecht nooit onderschatten, omdat ze zo’n collectief hebben dat daarin altijd iemand boven zichzelf kan uitstijgen. Enkele maanden geleden werd Mitrovic nog bedolven onder de kritiek… En vergeet ook Cyriac niet, die een heel zeldzaam profiel heeft en die heel moeilijk te controleren is.”

De verrassing

Het probleem bij Standard is dat het geen herkenbaar voetbal brengt. Zijn de Rouches niet te voorspelbaar om serieus genomen te worden in play-off 1?

Jankovic: “Tja, Garrincha was ook erg voorspelbaar, maar toch kon niemand hem afstoppen.”

Maes: “De kracht van Standard is een goeie organisatie van waaruit ze snel in de diepte kunnen gaan.”

Vanderbiest: “De identiteit van Standard, dat is de snelheid van uitvoering. Dat was ook vorig jaar, met Ezekiel en Batshuayi, al het geval.”

Jankovic: “Deze ploeg is gemaakt om een beetje lager te spelen, niet om de hele tijd aan te vallen. En je mag ook niet vergeten dat ze twee keer van trainer gewisseld zijn. Dan is het logisch dat er minder automatismen zijn. Hun troef voor de play-offs zal zeker niet van het tactische werk komen. Niet omdat Riga daar slecht in is, maar omdat hij simpelweg de tijd niet heeft.”

Vanderbiest: “Nu spelen ze toch weer anders: De Camargo speelt in steun van een snelle spits, of dat nu Ezekiel (nog een tijdje out, nvdr) of Jeff Louis is.”

Maes: “Louis heeft enorm veel kwaliteit, hij kan de verrassing van play-off 1 worden.”

Jankovic: “Hij is een tikkende tijdbom, hij kan een match in zijn eentje opengooien. Dat is het soort speler dat een trainer graag heeft. Als één ploeg voor de verrassing kan zorgen, dan is het Standard.”

Vanderbiest: “Voor mij is KV Kortrijk dé ploeg die kan verrassen. Ze scoren ongelooflijk gemakkelijk.”

Maes: “Die zijn inderdaad heel moeilijk te bespelen.”

Vanderbiest: “Het stadion bruist ook, met een publiek dat erg dicht bij de spelers zit. Het is een klein veld, licht hellend, en dat speelt in het voordeel van hun erg fysieke spel.”

Jankovic: “Kortrijk heeft geen geheimen. Er is een plan in balbezit en een plan bij balverlies. Dat is sinds het begin van het kampioenschap niet veranderd. Ze hebben de automatismen, de continuïteit en het vertrouwen.”

Vanderbiest: “Plus een zeer complementair en te duchten aanvalsduo. Met rond hen drie à vier spelers die heel goed tussen de lijnen kunnen lopen.”

Jankovic: “Marusic is een heel goeie transfer. Hij kan het verschil maken met zijn snelheid, hij weegt op een match.”

Waar zien jullie de hand van Yves Vanderhaeghe in dit team?

Maes: “Hij heeft vooral enthousiasme bijgebracht. Vanhaezebrouck stond boven zijn spelers, Yves staat er meer tussen.”

Vanderbiest: “Deze ploeg speelt naar het beeld van Yves vroeger: het is niet altijd mooi om te zien, maar ze weten heel goed waar hun kwaliteiten en hun grenzen liggen. Ze zijn heel realistisch.”

Jankovic: “Laag spelen en verdedigen is geen probleem voor hen. Ze zijn daarvoor gewapend met Santini die als 9,5 speelt en goed kan kaatsen, en Chevalier die altijd randje buitenspel op de loer ligt.”

Vanderbiest: “Dat brengt ons weer terug bij de snelheid van uitvoering. Een speler die rond de diepste spits zwerft en die diepgang brengt. Zulke spitsenduo’s zullen beslissend zijn. In alle ploegen die een rol spelen in onze competitie, zie je datzelfde patroon.”

Individueel talent

Als het over koningskoppels gaat, is ook Charleroi goed gewapend met Fauré en Kebano.

Jankovic: “Dat Fauré nog zo kan wegen op de competitie op zijn leeftijd (hij is 36 jaar, nvdr), is opmerkelijk. Hij maakt de anderen beter en doet de automatismen rond hem toenemen.”

Vanderbiest: “Vorig seizoen stelden ze zich veel meer in op de tegenstander, nu hebben ze een echte identiteit. Balbezit is voor hen niet echt nodig, want ze zijn erg goed georganiseerd. We weten dat Mazzu tactisch heel sterk is. En vooral: ze hebben Kebano.”

Maes: “De kracht van Charleroi is dat het op gelijk welk moment kan scoren. Ik verwacht veel van die ploeg. Hun offensieve omschakeling zal de sleutel worden van hun succes.”

Een omschakeling die in Tainmont vaak een eindstation vindt…

Maes: “Ja, Tainmont is de laatste schakel.”

Jankovic: “Hij is een echte openbaring, met zijn korte voorzetten. Een bijna onuitgegeven profiel in de competitie, behalve misschien Schouterden bij Westerlo.”

Vanderbiest: “Hij is een winger die vanop de achterlijn een bal op je stropdas kan leggen. Zo zijn er niet veel. Maar ik vind dat zijn grote kwaliteit zijn infiltratie in de rechthoek is wanneer de bal vanop rechts komt. Hij staat altijd goed geplaatst in de zestien meter.”

Jankovic: “Mazzu zet ook graag een tweede aanvaller op rechts, zoals Kitambala, die voor meer présence in de rechthoek kan zorgen.”

Maes: “Charleroi kan alles zetten op het individuele talent van Kebano. Zoals Anderlecht met Praet, of Brugge met Vázquez en Refaelov. Andere ploegen hebben zo’n speler niet en die zullen dus collectief erg sterk voor de dag moeten komen. Het zal interessant zijn om te zien welke aanpak de bovenhand zal nemen: ploegen die met een echte nummer 10 spelen of de teams die meer op het collectief rekenen in de aanval.”

DOOR GUILLAUME GAUTIER

“Kortrijk heeft geen geheimen. Er is een plan in balbezit en een plan bij balverlies. Ze hebben de automatismen, de continuïteit en het vertrouwen.” Aleksandar Jankovic

“Het probleem bij Anderlecht is dat de driehoek op het middenveld minder duidelijk is dan bij Brugge.” Peter Maes

“Voor mij blijft Club een ploeg die vooral vanuit de reactie speelt. AA Gent daarentegen probeert echt zelf het spel te maken.” Frederik Vanderbiest

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content