Terwijl de kritiek op het financiële beleid van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) aanzwelt, profileert nog altijd niemand zich uitdrukkelijk als kandidaat-opvolger voor bondsvoorzitter François De Keersmaecker. Eind juni vindt de verkiezing plaats die bepaalt of De Keersmaecker zijn mandaat nog eens kan verlengen. Namen van mogelijke tegenkandidaten die circuleren, zijn: Joseph Allijns, de voorzitter van KV Kortrijk, Johan Timmermans, de voorzitter van KV Mechelen, en Ivan De Witte, de voorzitter van AA Gent. Maar die laatste zetelt niet in het Uitvoerend Comité van de KBVB en kan zich op dit moment dus geen kandidaat stellen, zegt Timmermans. “Dat kan enkel als men de statuten nog aanpast, maar dat lijkt mij in de praktijk zogoed als onmogelijk”, aldus de voorzitter van KV Mechelen, die wel tot het Uitvoerend Comité behoort. “Ik stelde mij nog geen kandidaat”, zegt Timmermans. “Ik ben voorzitter van KV Mechelen; dat valt niet te combineren met het bondsvoorzitterschap. Je kunt geen twee meesters dienen.” Op de vraag of hij zijn clubvoorzitterschap zou willen laten varen om bondsvoorzitter te worden, antwoordt hij: “In het leven mag je niks uitsluiten.” En even later: “Als men mij te gepasten tijde kan overtuigen om mij kandidaat te stellen voor het bondsvoorzitterschap en als men mij dan ook nog eens zegt dat het géén probleem is om dat te combineren met het voorzitterschap van KV, dan zal ik dat op dat moment opnieuw bekijken. Nog eens: in het leven mag je niks uitsluiten.”

Allijns ontwijkt de vraag of hij kandidaat-bondsvoorzitter is: “Dat is vandaag echt geen item.” Hij benadrukt dat de prioriteit momenteel is om de vraagtekens rond de KBVB en zijn jaarrekening op te helderen en werk te maken van meer transparantie op het vlak van de financiën en de werking an sich. Daar voegt hij aan toe dat hij overtuigd is dat de Pro League veel meer kan betekenen voor het profvoetbal en dat de KBVB veel meer kan betekenen voor het totale voetbalbestel in ons land dan nu het geval is. Dat ook zijn naam circuleert als kandidaat-voorzitter begrijpt hij wel. “Als de Pro League een bondsvoorzitter wil die uit de Pro League komt, dan moet ze een kandidaat voorstellen die de Pro League vertegenwoordigt binnen het Uitvoerend Comité van de KBVB en dat zijn er maar zes: Marc Coucke, Bart Verhaeghe, Johan Timmermans, Luc Boirs, Philippe Collin en ikzelf. Maar ik herhaal: op dit moment is dat helemaal niet aan de orde. Ik ben voorzitter van KV Kortrijk en daar gaat het heel goed.” Maar KV Kortrijk staat wel te koop. De toekomst van de club is onzeker, dus ook het voorzitterschap van die club. Een overname kan veel veranderen. “Ik maak me hierover geen zorgen”, zegt Allijns. “Als het tot een overname komt, is het zaak dat de continuïteit van de club verzekerd is. Overigens zijn enkel het stamnummer en de kleuren van de club blijvend.”

DOOR KRISTOF DE RYCK EN CHRISTIAN VANDENABEELE

Johan Timmermans, voorzitter van KV Mechelen: “Je kunt geen twee meesters dienen.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content