Op de resultaten van Frankrijk valt er weinig aan te merken sinds Jacques Santini bondscoach is. Toch staat hij voor de komst naar Brussel weer ter discussie. ‘Jammer’, vindt hij.

Voor Jacques Santini zijn de zaken duidelijk. Na de WK-afgang van Frankrijk volgde hij Roger Lemerre op als bondscoach. Zijn contract loopt af met het EK deze zomer in Portugal en alleen als de nationale ploeg daar een goed toernooi speelt – lees : zichzelf opvolgt als Europees kampioen – krijgt hij een verlenging van twee jaar. Er staat dus veel op het spel voor de voormalige succescoach van Olympique Lyon. Want hoewel Frankrijk zich zonder enige moeite plaatste voor het EK, is Santini niet onbesproken. Onder meer omdat hij Nicolas Anelka uit zijn selectie blijft weren.

“De voorbije achttien maanden hebben we allemaal keihard gewerkt om de trein weer op de rails te krijgen”, vertelt Santini. “We wonnen de Confederatiebeker en kwalificeerden ons op een schitterende manier voor het EK. Daardoor hebben we weer volop de steun van ons publiek. Die geduldige opbouw wordt nu op de helling gezet door een opgeklopt debat rond een speler die zelf zijn rug naar de Franse nationale ploeg keerde en die voortdurend kritiek spuide op de bond. Gevolg is dat het Franse kamp op stelten staat, en dat terwijl we maar één doel voor ogen mogen hebben : het Euro 2004. Erg jammer vind ik dat. Maar ik blijf trouw aan mijn principes, en dus is Nicolas Anelka niet geselecteerd voor België – Frankrijk.”

U nam twee nieuwe namen op in uw selectie : de aanvallers Péguy Luyindula en Louis Saha. Zouden zij er ook bij zijn geweest als Djibril Cissé niet langdurig geschorst was door de Uefa ?

Jacques Santini : “Door de schorsing van Djibril Cissé kwam er ruimte vrij voor anderen. Péguy Luyindula en Louis Saha worden al langer gevolgd. Luyindula boekte veel vooruitgang bij Lyon en heeft dezelfde kwaliteiten als Saha, die nu ontbolstert bij Manchester United. Niet vergeten dat Saha eerder al bij Metz, Newcastle en Fulham van zich deed spreken als diepe spits. Telkens slaagde hij erin om meteen indruk te maken in een nieuw team. Het is aan hen om hun kans te grijpen. En voor mij wordt het interessant om die strijd om de centrale spitspositie te observeren. In ieder geval denk ik dat ze allebei het talent hebben om hun ambities en onze verwachtingen in te lossen. Het tactische systeem van de nationale ploeg is ongeveer gelijk aan dat van hun clubs : ze starten dus niet vanaf nul.”

Aanvallend zit het snor, maar wat met uw verdediging ? Marcel Desailly komt bij Chelsea amper aan de bak en kampt met een gebrek aan matchritme.

“Klopt. Marcel speelde niet meer sinds midden januari. Als de wedstrijd in België een officiële interland met inzet was geweest, had ik de situatie helemaal anders bekeken. Voor een kwalificatiewedstrijd had ik hem niet opgeroepen. Hij beseft dat en zal dus zijn vorm moeten bewijzen op het veld. Wij willen tegen België vooral een goede wedstrijd spelen, met een goed resultaat dan als logisch gevolg. Het kan zijn dat Marcel start, maar evengoed kan hij invallen.

“Ik denk dat het voor ons vooral zaak wordt om elkaar weer aan te voelen. Het is immers al van november 2003 en de wedstrijd tegen Duitsland geleden dat we samenkwamen. Ik zal starten met mijn type-elftal, met de bedoeling dat zo lang mogelijk op het veld te houden. Als blijkt dat sommige spelers er fysiek doorzitten of als het wedstrijdverloop enkele aanpassingen vraagt, voer ik wissels door. Dat is een andere aanpak dan tegen Tsjechië, waar ik al op voorhand wist welke wissels ik zou doorvoeren, op basis van het drukke speelschema van sommige internationals. Maar dat is ons toen niet goed bekomen en gelukkig konden we dat tegen Duitsland, waar ik maar drie vervangingen doorvoerde, met een overtuigende zege rechtzetten. Dat resultaat moeten we nu bevestigen, om te beginnen tegen België, dan tegen Nederland (op 31 maart, nvdr) en uiteindelijk tegen Brazilië (op 20 mei, nvdr) in Parijs.”

Benoît Pedretti, vaste waarde bij So-chaux, zit niet in de selectie.

“Op de positie van Pedretti hebben we al Patrick Vieira, Olivier Dacourt en Claude Makelele. Genoeg volk dus voor de balrecuperatie. Maar, de kern voor het EK ligt zeker nog niet vast. Sommige spelers zijn geblesseerd, zoals Ludovic Giuly, of krijgen te weinig speeltijd bij hun club, zoals Steve Marlet bij Marseille. Op het middenveld kies ik voor Jérôme Rothen, die net als Luyindula en Saha de kans krijgt om zich te tonen en zich in de groep te integreren.”

Ook de selectie van Fabien Barthez is niet onopgemerkt. U riep zelfs geen derde doelman op.

“Mijn vertrouwen in Fabien Bar-thez is altijd groot geweest en dat blijft zo. Ik was ervan overtuigd dat hij tijdens de winterstop wel een nieuwe club zou vinden. En wat de derde doelman betreft : dat is een thema waar we al een tijdje over discussiëren.”

Tot slot, wat weet u van de Rode Duivels ?

“Zij zijn er niet bij in Portugal en zullen supergemotiveerd zijn tegen de regerende Europese kampioen en favoriet voor het volgende EK. Frankrijk accepteert die rol en beseft dat dit een motiverende factor is voor de tegenstanders. Het wordt dus knokken in Brussel.

“Veel Belgische internationals spelen in het buitenland, en dan denk ik vooral aan Wesley Sonck. Je hebt ook Eric Deflandre en Daniel Van Buyten, en ook bij Brugge en Anderlecht lopen er een pak internationals. Die van Anderlecht kennen we van hun duels tegen Lyon in de Champions League. We weten dus dat het geen plezieruitstapje wordt naar Brussel, niet voor de anciens en ook niet voor de jongeren. Statistieken heb ik er niet op nageslagen, maar ik herinner me wel dat België in een oefenduel vóór het WK in Parijs kwam winnen. Maar daar houd ik absoluut geen revanchegevoelens aan over.”

door Pierre Bilic

‘Was dit een kwalificatiewedstrijd, had ik Marcel Desailly niet opgeroepen.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content