Naast Aruna Dindane vielen maandagavond ook Hugo Broos, Frédéric Herpoel, Vincent Kompany en Johan Verbist in de prijzen. Getuigenissen over deze laureaten.

Trainer van het Jaar : Hugo Broos

Gunter Jacob, analist Canal + en gewezen trainer : “De keuze voor Hugo Broos is zeker ingegeven door het succes van Anderlecht. Dat straalt af op de trainer, die daar een bepalende rol in heeft, net zoals wanneer het minder goed loopt trouwens.

“Wat mij aanspreekt in deze Broos, is dat hij goed is omgesprongen met de komst van Pär Zetterberg. Mede doordat ook Zetterberg zelf daar goed is mee omgegaan natuurlijk. Niet vergeten ook dat Broos had aangedrongen op de komst van Michal Zewlakow, maar het toch aandurfde, toen die niet voldeed en ondanks het vele geld dat hij had gekost, te kiezen voor een eigen jongere, Olivier Deschacht. Ook Glen De Boeck bleef op de bank, ten voordele van Vincent Kompany, net als Yves Vanderhaeghe. In het verleden zou dat niet altijd evident geweest zijn : Hugo had de reputatie veel voor zekerheid te kiezen. Dit seizoen heeft hij dat, vind ik, van zich afgegooid. Van die durf om iets nieuws te gaan doen, heeft hij ook de vruchten geplukt. Hij heeft een rust in Anderlecht gebracht die on-Anderlechts is. Het brandjes blussen is vrij beperkt gebleven, ondanks enkele potentiële brandhaarden.

“Hugo heeft zich ook flexibel getoond in zijn spelsysteem. Met Martin Kolar en Christian Wilhelmsson op de flanken had hij spelers die offensief iets kunnen brengen. Hun loopvermogen bood heel veel mogelijkheden, zodat een 4-4-2 snel een 4-3-3 of zelfs een 4-2-4 werd. Met vrijwel dezelfde spelers kon hij een snelle omschakeling maken tussen systemen, zonder dat hij dat heel openlijk moest doen. Het gebeurde haast automatisch, ook al omdat het een slimme groep is. Alleen zie ik minder graag dat een ploeg als Anderlecht in de Belgische competitie op verplaatsing voor iets meer berekening kiest, bijvoorbeeld door het opstellen van Marc Hendrikx. Dat vind ik het enige minpunt aan wat Hugo dit seizoen heeft gedaan.

“De rol van Franky Vercauteren mogen we zeker niet onderschatten, maar we kunnen alleen maar beoordelen wat we weten. En dan moeten we vaststellen dat Hugo een aantal stappen heeft gezet, die aantonen dat hij geëvolueerd is. Waaróm hij veranderd is, is niet belangrijk. Dat kan ik niet beoordelen. Ik ga er maar van uit dat het zijn eigen ideeën geweest zijn. Trouwens, je kan niet zomaar zeggen : hij is de nieuwe lijn van Anderlecht gevolgd, want dan had Zetterberg óók moeten spelen.

“Hugo Broos heeft dit jaar echt getoond dat hij de kwaliteiten heeft om een topclub te leiden. Dat is nog altijd wat anders dan wanneer je bij Westerlo of Moeskroen zit. Georges Leekens heeft natúúrlijk fantastisch werk geleverd bij Moeskroen, net als Jan Ceulemans en zijn assistent in Westerlo, maar iets neerzetten met Anderlecht, zeker dit seizoen, is toch net een tikkeltje meer. Terechte winnaar dus.”

Jonge Prof van het Jaar : Vincent Kompany

Hein Vanhaezebrouck, analist Canal + en gewezen centrale verdediger : “Qua persoonlijkheid is Vincent Kompany rijp voor zijn leeftijd. Wat hij vertelt, is goed overwogen en getuigt van een visie op de zaken. Hij weet ook van zichzelf wanneer hij fouten maakte. Dat is heel positief, want meestal zijn dat kwaliteiten die bij jonge voetballers nog niet aanwezig zijn. Blijkbaar is dat aangeboren, want ik zag interviews van toen hij jonger was en hij had het toen ook al. Dat zal hem enorm helpen in zijn carrière.

“Ondanks zijn nog jonge leeftijd beschikt hij ook al over een aantal fysieke capaciteiten. Hij is groot, redelijk sterk, heel snel op de eerste meters, maar ook op langere afstand. Een enorm pluspunt voor een centrale verdediger, want je moet één tegen één kunnen spelen. Kompany heeft ook heel stevige benen, zijn zwaartepunt ligt niet zo hoog, heb ik de indruk. Daardoor kan hij in een duel meestal op zijn beenkracht overeind blijven, hij kan makkelijk tegen iemand aanlopen en toch als sterkste op de been blijven. Dat is ook een troef voor een centrale verdediger. Hij heeft een lange bal in de benen die hij ook vrij goed vanuit stilstand weet te trappen. Qua uitvoering is het wel niet perfect, hij heeft een beetje een eigen manier van lange ballen trappen, maar het resultaat is er wel.

“Eén van de dingen waar hij nog veel aan moet werken, is zijn kopspel. Hij is niet de sterkste kopper, ondanks zijn gestalte, maar dat komt wel met de jaren, denk ik. Hij heeft nog wat schrik soms in de duels. Tegen kerels die er serieus invliegen, is hij wat terughoudender. Ook zijn timing en zijn sprongkracht kunnen volgens mij beter. De explosiviteit van zijn startsnelheid mis ik een beetje in zijn veerkracht. Maar wat vooral tot uiting komt in wedstrijden op hoger niveau, is dat zijn positiespel beter moet worden. Kompany is heel sterk man tegen man, maar als de spitsen bewegen, andere zones in gaan trekken, laat hij dikwijls ruimtes vrij. Zeker als je in vier op lijn speelt, moet je inzien wanneer je je spits moet volgen dan wel laten gaan. Hij kent daar soms wat problemen mee en brengt daardoor zijn verdediging, zijn ploeg in moeilijkheden.

“Ook zijn avontuurtjes met de bal aan de voet op momenten dat het niet is aangewezen, zijn zaken die eruit zullen moeten. Ik heb hem en Anthony Vanden Borre al heel vaak op avontuur zien trekken zonder dat er ook maar één reden was om uit positie te gaan lopen, op Lierse bijvoorbeeld en in de nationale ploeg bij de derde goal van Turkije. Bij de jeugd kan dat misschien straffeloos, maar op dit niveau kan dat niet meer. Als ze die fouten blijven maken, moeten er conclusies getrokken worden.”

Doelman van het Jaar : Frédéric Herpoel

Wim De Coninck, analist Canal + en gewezen doelman : “Toen ik derde keeper was bij Anderlecht, was de opkomende Geert De Vlieger nummer één, Frédéric Herpoel nummer twee, maar ik hoor Jan Boskamp nog zeggen : ‘ Het scheelt niet veel.’ Toen al wist je dat hij een degelijke eersteklassekeeper zou worden. Al wat hij doet, lijkt makkelijk. Hij staat quasi nonchalant tussen de palen met zo’n attitude alsof het hem allemaal niet kan schelen. Dat is een kwaliteit, maar voor iemand die erkenning en vooral herkenning nastreeft, is het een nadeel. Spectaculaire keepers worden liever gezien dan sobere doelmannen. Hij kiest er bewust voor om onopvallend en grijs door het wereldje te stappen. Niet dat hij een gebrek aan ambitie heeft. Die brandt wel in hem, hij durft ze alleen nooit uit te spreken. Daarom viel ik vorige week haast steil achterover toen hij in de krant verklaarde dat hij de beste is. Iemand zal hem ingefluisterd hebben dat hij wat meer voor zichzelf moet opkomen. Hij heeft dat recht : ondanks zijn nonchalante houding valt op zijn inzet en zijn prestaties nooit iets aan te merken.

“Standard zou een uitstekende carrièrezet voor hem zijn. Wat Carini daar toont, kan hij ook. Daar krijgt hij meer kansen om op te vallen. Bij AA Gent kan hij zich Europees niet tonen, bij de nationale ploeg had hij twee keer pech toen hij dan eindelijk mocht spelen. In Nederland pakte hij vijf goals, waar hij niets aan kon doen, tegen Duitsland voetbalde België barslecht. Dat zijn bepalende momenten voor een carrière. Want een doelman blijft ontzettend afhankelijk van een paar momentopnames in een wedstrijd.

“In vergelijking met vorige seizoenen vallen de prestaties van Herpoel dit jaar meer op. Doordat Gent meer verdedigend speelt dan voorheen, komt hij meer in beeld. Zonder een sterke Herpoel had Gent zich dit jaar ernstig zorgen moeten maken over het behoud. Als hij weggaat, is dat een zeer zware erfenis voor zijn opvolger.”

“Over het hele seizoen vond ik hem de beste doelman in de competitie. Dany Verlinden maakte in het begin iets te veel fouten. Barry Boubacar Copa en Luciano Da Silva zijn heel andere types, veel spectaculairder. Die lopen zeven meter voorbij een bal om die dan met een duik van acht meter te pakken. Als ik moet kiezen, neem ik Herpoel. Daar kan je altijd op rekenen. De anderen gaan ook wedstrijden winnen voor hun ploeg, maar er ook af en toe verliezen. Een trainer heeft graag een keeper die wedstrijden wint, maar nog liever een die er geen verliest. Herpoel is bijna nooit geblesseerd, hij staat er altijd en speelt altijd zijn wedstrijd. Grote blunders maakt hij zelden, hij pakt altijd punten voor zijn ploeg. Nooit toont hij zich onder de indruk van de omstandigheden, dat heeft allemaal geen impact op zijn prestaties. Hij blijft altijd zichzelf.”

Scheidsrechter van het Jaar : Johan Verbist

Eddy Snelders, analist Canal + en assistent-bondscoach : “Ik ken Johan Verbist een beetje, geloof dat hij in het gewone leven een bril draagt, maar op een veld lenzen. Hij is met SergeGumienny een van de opkomende talenten in België. In het begin zat hij nogal dicht op het spel, iets té kort zelfs, en was zijn fluiten wat moeizaam. Intussen heeft hij letterlijk wat afstand genomen. Dat vind ik een positieve evolutie.

“Voor mij is een goede scheidsrechter iemand die in de wedstrijd de correcte beslissingen neemt, maar zich ook goed kan verstoppen. Een grijze muis zou ik Johan Verbist echter zeker niet noemen, dat is een beetje oneerbiedig. Noem hem liever onopvallend.

“Of het een goed, middelmatig of slecht seizoen was voor de arbitrage ? Dat zal wel afhangen van de bril waardoor je iets bekijkt. Standard heeft in Gent een bepaalde furie ontketend en ik was in Bulgarije ook kwaad op Pierluigi Collina, omdat hij ons die strafschop onthield. Maar dat zijn geïsoleerde gevallen, afhankelijk van de bril die je dan net draagt. Scheidsrechters blijven mensen die in een fractie van een seconde dingen moeten beslissen. Wij bij Canal + hebben soms drie camera’s die één bepaalde fase vanuit diverse hoeken in beeld kunnen brengen en dan nog is er twijfel.

“Globaal gezien, op hier of daar een klein punt na, vind ik niet dat scheidsrechters dit seizoen het verloop van de dingen bepaalden of beïnvloedden, zeker niet in de wedstrijden die ik zag. Standard zal misschien een andere mening hebben, maar ik denk dat de balans voor een ploeg op het einde van een seizoen in evenwicht is tussen kleine dingetjes pro en contra. Lijnrechter spelen is nog moeilijker, dat bewijzen ook de tv-beelden. Toch denk ik dat de tijd veraf is dat de Uefa toelaat dat we, zoals in andere sporten, de wedstrijd onderbreken om op de tv-beelden na te gaan of een bepaalde fase moet worden bestraft. Ik vind dat we zelfs minder opvallende scheidsrechters aan het krijgen zijn en juich dat toe. Daarom meen ik dat we niet moeten meegaan in een spiraal van negatief denken.”

door Geert Foutré, Jan Hauspie, Peter T’Kint en Christian Vandenabeele

‘Hugo Broos heeft dit jaar echt getoond dat hij de kwaliteiten heeft om een topclub te leiden.’

‘Vincent Kompany weet van zichzelf wanneer hij fouten maakte. Dat is zeldzaam bij jonge voetballers. ‘

‘Zonder Frédéric Herpoel had AA Gent zich zorgen moeten maken over het behoud.’

‘Johan Verbist heeft letterlijk wat afstand genomen. Dat vind ik een positieve evolutie.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content