Na negen jaar neemt Norwich City zijn plaats op het hoogste niveau weer in.

Een decennium geleden deed Norwich City Europees van zich spreken door in het Olympisch Stadion het grote Bayern München uit de Europabeker te kegelen. Mike Walker was er in die dagen coach en Norwich bracht onder hem aantrekkelijk voetbal. Zestien maanden later zakte de ploeg evenwel, Norwich vond nooit voldoende budgetten om in de loonspiraal op het hoogste niveau mee te draaien. In plaats van de bus te nemen naar Liverpool of Manchester, stond plots een uitje naar Grimsby op de agenda.

Geruime tijd leek het erop dat een faillissement eerder tot de mogelijkheden zou behoren dan een promotie, maar mediatycoon Delia Smith sprong Norwich bij en investeerde zeven miljoen pond uit eigen zak. Nigel Worthington kreeg in januari 2001 het geheel sportief in handen. In zijn eerste jaar behoedde hij de club voor degradatie naar de second division, in zijn tweede seizoen stuwde hij het team naar de finale van de play-offs, waar Norwich in de strafschoppenreeks op een ijzersterke NicoVaesen stuitte. Vorig seizoen lukte de promotie net niet, maar dit jaar kwam Norwich voor de winterstop aan de leiding, een plaats die het niet meer afstond. Vorig weekend sloeg het op collega-stijger West Brom een vrijwel beslissende kloof voor de titel. Eén punt uit de laatste twee wedstrijden volstaat voor het zilver.

De ploeg telt slechts een paar bekende namen. Darren Huckerby heeft wat ervaring bij onder meer Manchester City en maakte dit seizoen 14 goals. Matt Svensson is iemand die bij Charlton net overboord viel. PhilipMulryne kreeg zijn jeugdopleiding bij Manchester United en Marc Edworthy spendeerde enige tijd bij Coventry City toen dat nog in eerste klasse voetbalde. Norwich telt zelfs een Engels A-international. Doelman Rob Green is een jeugdproduct van de club, maar kon zich in tweede klasse al zo hard onderscheiden dat Sven-Göran Eriksson hem onlangs selecteerde voor de vriendschappelijke interland in Zweden. DEGRADATIE. Ondanks een gelijkspel is Leicester City sinds zaterdag zeker van degradatie. Dat is ook Wolverhampton, dat mathematisch nog een kans heeft om gelijk te komen met Manchester City, maar dan wel in twee wedstrijden een doelsaldo van û 35 moet wegwerken. Leeds is sinds zondag zeker van degradatie na 4-1-verlies tegen Bolton. PROMOTIE. In tweede stijgen West Brom en Norwich. Op één speeldag van het einde liggen de deelnemers aan de play-offs ook nagenoeg vast : West Ham, Sunderland, Crystal Palace ( Vaesen) en Ipswich.

TOPSCHUTTERS : 1. Henry (Arsenal) 29 goals ; 2. Shearer (Newcastle) 22 goals ; 3. Saha (Fulham/Man. Utd) 20 goals 4. Van Nistelrooy (Man. United) 18 goals ; 5. Forssell (Birmingham) 17 goals.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content