Ryan Giggs vierde tiende verjaardag bij Manchester United met galawedstrijd.

Zou Ken Barnes nog wel eens denken aan 29 november 1987? De toenmalige hoofd opleidingen van Manchester City besloot toen om een talent uit de eigen opleiding geen contract aan te bieden. Alex Ferguson, trainer van aartsrivaal Manchester United, twijfelde niet. Exact op zijn veertiende verjaardag stond de Schotse manager met een contract voor de deur van Ryan Giggs (27). Hij kreeg geen spijt van die beslissing.

Dit weekend begint Giggs immers al aan zijn twaalfde seizoen. Hij speelde al 316 competitiewedstrijden voor the Red Devils, in totaal zelfs 443 officiële duels. Daarmee is hij na ouderdomsdeken Denis Irwin de meest ervaren speler van de Mancunians. Begin deze maand kreeg de linksbenige winger zijn testimonial. Ter ere van zijn tienjarig jubileum speelde United vriendschappelijk tegen Celtic. De opbrengst (65 miljoen frank) van het duel, waaraan ook Eric Cantona deelnam, was voor de Welshman.

Giggs debuteerde op 2 maart 1991 tijdens een thuiswedstrijd tegen Everton. Hij kwam als vervanger in het veld voor Denis Irwin. Sindsdien rees zijn ster razendsnel. Hij had het geluk dat concurrent Lee Sharpe een langdurige blessure had opgelopen, waardoor hij in het seizoen ’91-’92 vaste basisspeler werd. Sindsdien is hij vaste man op links. Giggs won twaalf titels, waaronder zeven landstitels, de Champions League en drie FA Cups. Daarnaast is hij nog altijd de jongste Welshe international ooit, sinds zijn invalbeurt tegen Duitsland in 1991. Dat debuut was sowieso een belevenis, aangezien hij samenspeelde met zijn idolen Mark Hughes en Ian Rush.

De meeste faam vergaarde Giggs door zijn razendsnelle dribbels en scherpe voorzetten. De supporters zijn dan ook gek van hem. In een verkiezing voor Mancunian van de Eeuw eindigde hij als derde, achter George Best en Eric Cantona.

Natuurlijk is ook Sir Alex Ferguson vol lof : “Tijdens zijn debuut wist ik dat we met hem een geweldig talent in de ploeg hadden. Als hij in vorm is, zijn er maar weinig spelers die aan hem kunnen tippen. Slechts weinigen hebben zijn snelheid en vaardigheid met de bal aan de voet. Daarnaast werkt hij ook nog hard voor de ploeg.”

Onlangs verlengde Giggs zijn contract bij Manchester tot de zomer van 2006. “Ik kan me moeilijk voorstellen dat ik ooit bij een andere club zal spelen. Het zou heel raar zijn om ineens een ander shirt te dragen en in een ander stadion te spelen. Ik voel me gelukkig hier. Er is geen enkele reden om weg te gaan.” (FV)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content