Geen België-Spanje, geen Duitsland-Nederland en geen Lokeren-Anderlecht. En gisteren in Lyon en morgen in Monaco geen Belgische supporters. Na het hooliganisme van de jaren tachtig is het voetbal dezer dagen in de ban van het terrorisme.

Jihadi’s houden niet van het westerse voetbal, waar moslims en zogenaamde niet-gelovigen naast elkaar op het veld staan of op de tribunes zitten, lees je dezer dagen. Vreemd, want het voetbal is waanzinnig populair in islamitische landen. De 19-jarige Bilal Hadfi, die zichzelf opblies in de buurt van het Stade de France, werd omschreven als een fan van Real Madrid. In zijn boek Terror on the Pitch schrijft Adam Robinson dat Osama bin Laden toen hij midden jaren negentig in Londen woonde regelmatig naar Highbury trok om Arsenal aan het werk te zien. Misschien trok de bijnaam ’the Gunners’ hem aan. Hij was in ieder geval dolgelukkig met een gehandtekend shirt van Ian Wright voor zijn zoon.

De beste vriend van de terroristen is televisie en niets is zo populair op het kleine scherm als voetbal. Bin Laden had al in de jaren negentig door dat een aanslag op een belangrijke voetbalmatch heel wat publiciteit kon opleveren. Volgens Adam Robinson financierde hij de aanslagen die de ‘Groupe Islamique Armé’ (GIA) wilde plegen tijdens het WK van 1998 in Frankrijk.

Leden van deze Algerijnse terreurorganisatie moesten zich in Marseille aanmelden als vrijwilliger tijdens La Coupe du Monde. Op 15 juni 1998 moesten ze dan in het Stade du Vélodrôme als steward fungeren bij het duel tussen Tunesië en Engeland. Hun opdracht was om doelman David Seaman, spits Alan Shearer, bondscoach Glenn Hoddle en de jonge supertalenten David Beckham en Michael Owen te vermoorden. Bovendien zouden er granaten worden gegooid naar de Engelse supporters achter het doel.

Het was slechts één onderdeel van de ambitieuze opzet van deze religieuze psychopaten. Het spelershotel van de Amerikaanse ploeg en de Amerikaanse ambassade in Parijs moest worden aangevallen en een lijnvliegtuig zou neerstorten op de atoomcentrale van Poitiers. Op 3 mei – drie maanden voor de openingsmatch van het WK – werd Farid Melouk, het vermoedelijke brein van de hele operatie, na een raid met vijftig politieagenten gearresteerd in de Wérystraat in… Brussel.

Yossef Bodansky, de biograaf van Bin Laden, beweerde dat de mislukking van de aanslagen tijdens het WK twee maanden later de reden was voor de aanvallen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania, waar 224 doden vielen. Adam Robinson stelde dat de GIA tijdens Euro 2000 opnieuw snode plannen smeedde, maar deze ook dit keer niet tot uitvoering kon brengen. Vier jaar later werden drie Nederlandse jihadstrijders opgepakt. Zij zouden bij een van de matchen van Euro 2004 de intentie gehad hebben om José Manuel Barroso, de toenmalige Portugese eerste minister, te vermoorden.

Het voetbal kan dus wel degelijk een doelwit zijn van terroristen. Daarom blijft het merkwaardig dat de Pro League vorig weekeinde het advies om alle competitiematchen in eerste en tweede klasse af te gelasten achteloos naast zich neerlegde. Een unanieme beslissing van de raad van bestuur, waar – volgens insiders – vooral Anderlecht en Club Brugge op aandrongen. Zij moeten deze week immers Europees aan de slag en konden na de interlandonderbreking matchritme gebruiken. Andere leden vreesden problemen vanwege de overvolle kalender. Een probleem dat niet echt werd opgelost door het uitstel van de partijen tussen Lokeren en Sporting en Charleroi en Mouscron-Péruwelz.

Het grootste gevaar in de huidige omstandigheden is een overreactie. Zoals wetten en maatregelen stemmen om de democratie te beschermen door ze uit te hollen. Maar we mogen veronderstellen dat als de overheid adviseert om niet te voetballen daar goede redenen voor bestaan. En dan begeef je je niet op het pad van de burgerlijke ongehoorzaamheid. De beslissing van de Pro League legde de verantwoordelijkheid bij de lokale besturen en ondermijnde de geloofwaardigheid van het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken. Op de koop toe verplicht je je supporters om te kiezen tussen jouw advies en dit van de overheid. Met behoorlijk wat lege plaatsen voor gevolg.

Gelukkig liep alles goed af. Zoals verwacht kon worden. Ook in Hannover bleek er achteraf niets aan de hand. Het betekent niet dat er geen redenen waren om te schuilen. Naar het voetbal gaan is iets dat je moet kunnen doen zonder je zorgen te maken.

DOOR FRANÇOIS COLIN

Als de overheid adviseert om niet te voetballen, bestaan daar goede redenen voor.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content