THE IMPOSSIBLE JOB

Roberto Martínez staat vrijdag voor zijn eerste serieuze test als coach van de Rode Duivels. De thuismatch tegen Bosnië-Herzegovina moet gewonnen worden om van de WK-voorronde een zorgeloze campagne te maken.

De Spanjaard heeft Dame Fortuna niet mee. Dat Vincent Kompany ontbreekt, is een handicap waar ook Marc Wilmots mee leerde leven. Net als tegen Wales op het EK in Frankrijk is echter ook Thomas Vermaelen out en heeft Nicolas Lombaerts in bijna een half jaar geen competitiematch gespeeld.

De problemen van Martínez beperken zich niet tot de defensie. Naast Kompany ontbreekt ook Kevin De Bruyne, onze tweede echte topper, en beleeft Thibaut Courtois, onze derde echte topper, een periode met veel tegengoals bij zijn club.

De afwezigheid van De Bruyne betekent dat Martínez wellicht zijn plannen van Cyprus moet opbergen. Daar speelden De Bruyne en Eden Hazard samen achter een diepe spits. De bondscoach kan natuurlijk Eden aan zijn broer Thorgan koppelen, maar een eerste basisplaats voor de man uit Mönchengladbach is een risico in zo’n cruciale interland.

We kunnen ons niet herinneren dat Marc Wilmots aan de vooravond van een alles-of-nietswedstrijd met zo veel pech werd geconfronteerd. De gewezen bondscoach kwam twee weken geleden bij Luk Alloo nog eens terug op zijn periode bij de Rode Duivels.

‘In een ander land was ik een god geweest’, jammerde de Jeukenaar. Alsof hij niet jarenlang god is geweest in Vlaanderen en Wallonië. En alsof bondscoaches in andere landen kritiekloos worden benaderd.

Wilmots zou zich bijvoorbeeld het WK van 1998 in Frankrijk, waar hij als speler aanwezig was, kunnen herinneren. Bondscoach Aimé Jacquet werd toen gedurende het hele toernooi, tot en met het moment dat Zinédine Zidane en co de gouden medaille in ontvangst namen, ongenadig aangepakt door L’Equipe. Wie de Franse sport een beetje volgt, weet dat de impact van deze sportkrant in het voetbal er zwaarder weegt dan alle andere printmedia samen.

De voorganger van Martínez moet niet zo lang in de tijd teruggaan om zich voor de geest te halen hoe het Louis van Gaal verging op het WK in Brazilië. De ex-Antwerpspeler pakte met een beperkte spelersgroep brons, maar kreeg in Nederland een overwegend negatieve pers. Het voetbal van Oranje werd nagenoeg alom afgekraakt en hij kreeg ook nog eens de schuld in de schoenen geschoven voor de mislukte voorronde voor Euro 2016. Zijn behoudende tactiek zou het Nederlandse elftal op een verkeerd spoor hebben gezet.

En wat gezegd van de manier waarop de bondscoach in Engeland wordt aangepakt? Graham Taylor werd in de jaren negentig op de voorpagina van The Sun neergezet met zijn hoofd in een raap. Sam Allardyce werd vorige week in de val gelokt door undercoverjournalisten van The Telegraph. Big Sam wilde voor 460.000 euro een stel Aziaten adviezen geven om de FIFA-regels te omzeilen. Na nauwelijks 67 dagen was hij zijn nieuwe baan alweer kwijt. Bondscoach heet in Engeland niet toevallig ‘the impossible job‘.

Nee, Marc Wilmots heeft weinig reden tot klagen. Hij tekende voor een knappe kwalificatieronde richting Brazilië, maar in het land van de caipirinha stelden hij en zijn team teleur. Uitschakeling in de kwartfinales tegen Argentinië was geen schande, maar het toernooi was pas een succes geweest als de Duivels in de groepsfase onze voetbalharten sneller hadden doen slaan.

De voorronde van Euro 2016 was kleurloos en in Frankrijk werd het voor iedereen duidelijk dat de ploeg onder Wilmots was blijven stilstaan. De ontmaskering tegen Italië en de blamage tegen Wales lieten de bond geen andere uitweg dan hem wandelen te sturen. Vooral omdat na de uitschakeling een aantal spelers het openlijk duidelijk maakte dat ze niet meer in hem geloofden.

Wilmots legde bij Alloo nog maar eens de schuld voor zijn ontslag bij een handvol journalisten, die hem gezocht hadden omdat ze geen primeurtjes kregen. Hij heeft nog steeds niet begrepen dat er vraagtekens konden worden geplaatst bij zijn beperkte tactische knowhow, zijn onbekwaamheid om de Rode Duivels naar een hoger niveau te tillen en finaal ook bij de resultaten. Of is hij echt beginnen te geloven dat hij na de waardeloze trofee die hij in januari in Dubai kreeg op de Globe Soccer Awards de beste trainer van de wereld is?

DOOR FRANÇOIS COLIN

Marc Wilmots heeft helemaal geen reden tot klagen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content