Eigenlijk hadden we het kunnen weten. Het werd alsmaar duidelijker tijdens de matchen van een steeds dominanter voetballend Manchester City. Er waren tal van voortekenen, zoals de aanvoerdersband of zijn plaats in de basiself van de Premier League aan het eind van vorig seizoen. En er was de preselectie voor de FIFA-ploeg van het jaar. Dat Vincent Kompany uit onze enquête naar voren zou komen als beste verdediger van de Engelse competitie, is dan niet meer dan een logisch gevolg.

Sport/Voetbalmagazine peilde bij de redacties van de grootste Engelse kranten ( Daily Mail, Daily Telegraph, Daily Mirror, The Independent, Manchester Evening News, London Evening Standard), bij de eerbiedwaardige BBC en bij een Franstalige correspondent in Engeland naar wie de beste verdediger van de Engelse competitie is. Iedereen kreeg dezelfde vraag: kan je een top vijf opstellen van de beste verdedigers van dit moment in de Premier League? Om hun stemgedrag zeker niet te beïnvloeden, zwegen wij in alle talen over het uiteindelijke doel van ons artikel (een reportage over hoe belangrijk Kompany is). Achteraf stelden we vast dat Kompany in elke top vijf staat, meer nog: in de eindrangschikking heeft hij meer dan tien punten voorsprong op de Serviër Nemanja Vidic, nochtans een gevestigde waarde in Engeland.

"Natuurlijk telt de Premier League weinig verdedigers", verklaart Henry Winter, chef-sport bij de Daily Telegraph, "en in die leegte zijn er slechts twee of drie verdedigers die boven de rest uitsteken." Maar Kompany heeft heel Engeland veroverd. "Deze eerste plaats heeft des te meer waarde omdat het om een speler van Manchester City gaat. Om dit seizoen als verdediger de aandacht te trekken bij Manchester City moet je uit het goede hout gesneden zijn om stand te houden tussen al het aanvallend geweld van David Silva, Edin Dzeko en Kun Agüero", merkt journalist bij de Daily MirrorMike Walters op. "De mensen praten alleen maar over het aantal doelpunten dat City scoort," bevestigt ChrisWheeler, journalist bij de Daily Mail, "maar onderschat de bijdrage van Kompany niet, want hij zorgt ervoor dat City geen doelpunten slikt."

Suárez in de tang

Waarom hebben ze de Belgische international zo graag in Groot-Brittannië? Mike Walters: "Als je de aanvoerdersband draagt, dan heb je dat verdiend. En hij verdient hem meer dan iemand anders. Omdat hij een echte leider is, iemand die zijn ploegmaats op sleeptouw kan nemen. En het is niet gemakkelijk om zich als leider op te werpen in de duurste ploeg ooit van de Premier League, in een ploeg waarin individuele persoonlijkheden de bovenhand hebben."

"Hij was even belangrijk in de groei van City en in hun aspiraties als titelkandidaat als gelijk welke van de duur aangekochte aanvallers", meent Rory Smith, journalist bij The Independent. "Het feit dat hij tot aanvoerder werd gebombardeerd, heeft duidelijk geholpen om een teamspirit te creëren." "Zonder schakels als Kompany zou City een opeenstapeling van individualisten zijn", bevestigt Graham Chase van de BBC.

De kwaliteiten van Kompany reiken evenwel verder dan zijn rol als aanvoerder en het feit dat hij mee helpt om van City een onneembare vesting te maken. " He's arock, een steunpunt in de verdediging, een formidabele atleet", zegt Chris Bascombe van de Daily Telegraph. "Hij heeft alles", vat Philippe Auclair samen, de vaste correspondent in Engeland voor radio RMC en voor France Football. "Hij speelt zeer goed op de man, is intelligent in het positiespel, heeft doorzettingsvermogen en een opmerkelijke kopbalsterkte, en dat laatste was niet meteen zijn sterkste punt toen hij in Engeland toekwam." "Hij is consistent en moeilijk te passeren. In een een-tegen-eensituatie zijn er weinig spelers die even goed zijn", voegt Walters hieraan toe. "Hij past zich aan elke situatie aan. Dat is opmerkelijk", weet Simon Johnson van de London Evening Standard. "Vorig jaar trok hij een defensieve muur op maar kon hij rekenen op een heel team dat heel laag verdedigde. Dit seizoen speelt City veel hoger en valt het veel aan, maar Kompany zorgt ervoor dat de verdediging even efficiënt blijft. Hij laat de aanvallers zeer weinig ruimte en zijn tackles zijn ronduit perfect, altijd op het juiste moment. Zelfs als het er warm aan toegaat, houdt hij het hoofd koel."

En voor een Engelse journalist is dit het toppunt van perfectie: hij is constant. "Hij is de meest regelmatige in Engeland. Hij is misschien niet de sterkste, maar wel iemand die een zeer goed niveau aanhoudt", geeft Auclair toe. "Hij maakt zelden fouten omdat hij bijna nooit in paniek slaat", vervolgt Henry Winter. "Kijk maar naar de match tegen Liverpool. Hij krijgt al vroeg geel tegen Luis Suárez, maar slaagt erin de rest van de wedstrijd de meest beweeglijke speler van de tegenstander in de tang te houden. Een andere verdediger zou een tweede gele kaart hebben geslikt."

Niet zo sterk als de beste Vidic

Toch is er niet alleen lof voor Kompany, hij blijkt ook tekortkomingen te hebben. "Ik heb Vidic op de eerste plaats gezet omdat we hebben gezien hoe belangrijk hij is toen hij geblesseerd was", geeft Wheeler toe. "Sinds hij terug is uit blessure zijn er tien matchen gespeeld. Vidic heeft zes keer gespeeld en United pakte slechts één tegengoal. In de vier overige matchen slikte Manchester er tien! Ondanks zijn blessures zit hij op zijn hoogtepunt, terwijl Kompany nog niet zover is. Ik vond Kompany trouwens vorig seizoen sterker. Zijn uitsluiting tegen Wolverhampton bewijst dat."

"Vidic is een uitzonderlijke verdediger", vindt Winter. "Kijk naar het duo dat hij in het seizoen 2008/09 vormde met Rio Ferdinand en dat United naar de titel leidde. Zij hebben met zijn tweeën voor die titel gezorgd! De Kompany van nu heeft nog niet de impact van Ferdinand en Vidic toen. Hij staat ook nog niet op het niveau van John Terry enkele jaren geleden. Als het voor hun ploeg vierkant draaide, gaven zij het sein voor de aanval en trokken ze het hele team daarin mee. Dat heeft Kompany nog niet zo lang onder de knie."

"Vidic blijft de beste verdediger. Hij is rustig, hard op de man en altijd goed geplaatst", aldus Simon Rice, journalist bij The Independent. "Diegenen die Vidic op nummer een hebben gezet, baseren zich op wat ze de voorbije seizoen hebben gezien", nuanceert Smith. "De voorbije vier jaar had hij geen concurrentie. Maar net als United straalt hij niet langer die onoverwinnelijkheid uit die hij op zijn toppunt wel had. De blessures hebben hem enigszins verzwakt."

"Ik vond Vidic dit seizoen maar zo zo", bevestigt Auclair. "Net zoals Ferdinand, die op de terugweg is. En Terry was over het algemeen rampzalig, net als zijn collega van Chelsea, David Luiz."

Kompany moet het statuut van beste verdediger in de beste competitie ter wereld nu enkel nog doortrekken naar de nationale ploeg. "De Rode Duivels blijven mij een raadsel", aldus Auclair. "Des te meer omdat België met Thomas Vermaelen naast Kompany over het beste centrale verdedigersduo van Europa beschikt. Naast de stugheid van Kompany zou Vermaelen een zeker dynamisme kunnen brengen. Waarom hem dan op linksachter zetten?"

Vurige Vermaelen

Hoewel Kompany de enquête overheerst, duikt er nog een Belgische speler op in de top tien: Thomas Vermaelen. "En het komt alleen doordat hij uit blessures terugkeert dat ik hem niet hoger heb gerangschikt", zegt Auclair. "Ik hoop hem nu op langere termijn aan het werk te zien, maar zijn terugkeer heeft de Arsenaldefensie al enorm veel deugd gedaan. Iedereen zal je zeggen dat een volledig fitte Vermaelen tot de drie beste centrale verdedigers van de Premier League behoort. In vergelijking met Kompany zou ik zeggen dat hij meer ondernemend, vuriger is."

"Hij is een sleutelspeler bij Arsenal, maar is voorlopig te vaak geblesseerd", aldus Bascombe. "Arsenal lijkt wel een andere ploeg als hij speelt", besluit Smith. " Laurent Koscielny is beter geworden, maar Vermaelen is de leider, zowel in woorden als in daden."

DOOR STÉPHANE VANDE VELDE

"Het is niet gemakkelijk om zich als leider op te werpen in de duurste ploeg ooit van de Premier League." Mike Walters

"Zelfs als het er warm aan toegaat, houdt Kompany het hoofd koel." Simon Johnson

Eigenlijk hadden we het kunnen weten. Het werd alsmaar duidelijker tijdens de matchen van een steeds dominanter voetballend Manchester City. Er waren tal van voortekenen, zoals de aanvoerdersband of zijn plaats in de basiself van de Premier League aan het eind van vorig seizoen. En er was de preselectie voor de FIFA-ploeg van het jaar. Dat Vincent Kompany uit onze enquête naar voren zou komen als beste verdediger van de Engelse competitie, is dan niet meer dan een logisch gevolg. Sport/Voetbalmagazine peilde bij de redacties van de grootste Engelse kranten ( Daily Mail, Daily Telegraph, Daily Mirror, The Independent, Manchester Evening News, London Evening Standard), bij de eerbiedwaardige BBC en bij een Franstalige correspondent in Engeland naar wie de beste verdediger van de Engelse competitie is. Iedereen kreeg dezelfde vraag: kan je een top vijf opstellen van de beste verdedigers van dit moment in de Premier League? Om hun stemgedrag zeker niet te beïnvloeden, zwegen wij in alle talen over het uiteindelijke doel van ons artikel (een reportage over hoe belangrijk Kompany is). Achteraf stelden we vast dat Kompany in elke top vijf staat, meer nog: in de eindrangschikking heeft hij meer dan tien punten voorsprong op de Serviër Nemanja Vidic, nochtans een gevestigde waarde in Engeland. "Natuurlijk telt de Premier League weinig verdedigers", verklaart Henry Winter, chef-sport bij de Daily Telegraph, "en in die leegte zijn er slechts twee of drie verdedigers die boven de rest uitsteken." Maar Kompany heeft heel Engeland veroverd. "Deze eerste plaats heeft des te meer waarde omdat het om een speler van Manchester City gaat. Om dit seizoen als verdediger de aandacht te trekken bij Manchester City moet je uit het goede hout gesneden zijn om stand te houden tussen al het aanvallend geweld van David Silva, Edin Dzeko en Kun Agüero", merkt journalist bij de Daily MirrorMike Walters op. "De mensen praten alleen maar over het aantal doelpunten dat City scoort," bevestigt ChrisWheeler, journalist bij de Daily Mail, "maar onderschat de bijdrage van Kompany niet, want hij zorgt ervoor dat City geen doelpunten slikt." Waarom hebben ze de Belgische international zo graag in Groot-Brittannië? Mike Walters: "Als je de aanvoerdersband draagt, dan heb je dat verdiend. En hij verdient hem meer dan iemand anders. Omdat hij een echte leider is, iemand die zijn ploegmaats op sleeptouw kan nemen. En het is niet gemakkelijk om zich als leider op te werpen in de duurste ploeg ooit van de Premier League, in een ploeg waarin individuele persoonlijkheden de bovenhand hebben." "Hij was even belangrijk in de groei van City en in hun aspiraties als titelkandidaat als gelijk welke van de duur aangekochte aanvallers", meent Rory Smith, journalist bij The Independent. "Het feit dat hij tot aanvoerder werd gebombardeerd, heeft duidelijk geholpen om een teamspirit te creëren." "Zonder schakels als Kompany zou City een opeenstapeling van individualisten zijn", bevestigt Graham Chase van de BBC. De kwaliteiten van Kompany reiken evenwel verder dan zijn rol als aanvoerder en het feit dat hij mee helpt om van City een onneembare vesting te maken. " He's arock, een steunpunt in de verdediging, een formidabele atleet", zegt Chris Bascombe van de Daily Telegraph. "Hij heeft alles", vat Philippe Auclair samen, de vaste correspondent in Engeland voor radio RMC en voor France Football. "Hij speelt zeer goed op de man, is intelligent in het positiespel, heeft doorzettingsvermogen en een opmerkelijke kopbalsterkte, en dat laatste was niet meteen zijn sterkste punt toen hij in Engeland toekwam." "Hij is consistent en moeilijk te passeren. In een een-tegen-eensituatie zijn er weinig spelers die even goed zijn", voegt Walters hieraan toe. "Hij past zich aan elke situatie aan. Dat is opmerkelijk", weet Simon Johnson van de London Evening Standard. "Vorig jaar trok hij een defensieve muur op maar kon hij rekenen op een heel team dat heel laag verdedigde. Dit seizoen speelt City veel hoger en valt het veel aan, maar Kompany zorgt ervoor dat de verdediging even efficiënt blijft. Hij laat de aanvallers zeer weinig ruimte en zijn tackles zijn ronduit perfect, altijd op het juiste moment. Zelfs als het er warm aan toegaat, houdt hij het hoofd koel." En voor een Engelse journalist is dit het toppunt van perfectie: hij is constant. "Hij is de meest regelmatige in Engeland. Hij is misschien niet de sterkste, maar wel iemand die een zeer goed niveau aanhoudt", geeft Auclair toe. "Hij maakt zelden fouten omdat hij bijna nooit in paniek slaat", vervolgt Henry Winter. "Kijk maar naar de match tegen Liverpool. Hij krijgt al vroeg geel tegen Luis Suárez, maar slaagt erin de rest van de wedstrijd de meest beweeglijke speler van de tegenstander in de tang te houden. Een andere verdediger zou een tweede gele kaart hebben geslikt." Toch is er niet alleen lof voor Kompany, hij blijkt ook tekortkomingen te hebben. "Ik heb Vidic op de eerste plaats gezet omdat we hebben gezien hoe belangrijk hij is toen hij geblesseerd was", geeft Wheeler toe. "Sinds hij terug is uit blessure zijn er tien matchen gespeeld. Vidic heeft zes keer gespeeld en United pakte slechts één tegengoal. In de vier overige matchen slikte Manchester er tien! Ondanks zijn blessures zit hij op zijn hoogtepunt, terwijl Kompany nog niet zover is. Ik vond Kompany trouwens vorig seizoen sterker. Zijn uitsluiting tegen Wolverhampton bewijst dat." "Vidic is een uitzonderlijke verdediger", vindt Winter. "Kijk naar het duo dat hij in het seizoen 2008/09 vormde met Rio Ferdinand en dat United naar de titel leidde. Zij hebben met zijn tweeën voor die titel gezorgd! De Kompany van nu heeft nog niet de impact van Ferdinand en Vidic toen. Hij staat ook nog niet op het niveau van John Terry enkele jaren geleden. Als het voor hun ploeg vierkant draaide, gaven zij het sein voor de aanval en trokken ze het hele team daarin mee. Dat heeft Kompany nog niet zo lang onder de knie." "Vidic blijft de beste verdediger. Hij is rustig, hard op de man en altijd goed geplaatst", aldus Simon Rice, journalist bij The Independent. "Diegenen die Vidic op nummer een hebben gezet, baseren zich op wat ze de voorbije seizoen hebben gezien", nuanceert Smith. "De voorbije vier jaar had hij geen concurrentie. Maar net als United straalt hij niet langer die onoverwinnelijkheid uit die hij op zijn toppunt wel had. De blessures hebben hem enigszins verzwakt." "Ik vond Vidic dit seizoen maar zo zo", bevestigt Auclair. "Net zoals Ferdinand, die op de terugweg is. En Terry was over het algemeen rampzalig, net als zijn collega van Chelsea, David Luiz." Kompany moet het statuut van beste verdediger in de beste competitie ter wereld nu enkel nog doortrekken naar de nationale ploeg. "De Rode Duivels blijven mij een raadsel", aldus Auclair. "Des te meer omdat België met Thomas Vermaelen naast Kompany over het beste centrale verdedigersduo van Europa beschikt. Naast de stugheid van Kompany zou Vermaelen een zeker dynamisme kunnen brengen. Waarom hem dan op linksachter zetten?" Hoewel Kompany de enquête overheerst, duikt er nog een Belgische speler op in de top tien: Thomas Vermaelen. "En het komt alleen doordat hij uit blessures terugkeert dat ik hem niet hoger heb gerangschikt", zegt Auclair. "Ik hoop hem nu op langere termijn aan het werk te zien, maar zijn terugkeer heeft de Arsenaldefensie al enorm veel deugd gedaan. Iedereen zal je zeggen dat een volledig fitte Vermaelen tot de drie beste centrale verdedigers van de Premier League behoort. In vergelijking met Kompany zou ik zeggen dat hij meer ondernemend, vuriger is." "Hij is een sleutelspeler bij Arsenal, maar is voorlopig te vaak geblesseerd", aldus Bascombe. "Arsenal lijkt wel een andere ploeg als hij speelt", besluit Smith. " Laurent Koscielny is beter geworden, maar Vermaelen is de leider, zowel in woorden als in daden." DOOR STÉPHANE VANDE VELDE"Het is niet gemakkelijk om zich als leider op te werpen in de duurste ploeg ooit van de Premier League." Mike Walters "Zelfs als het er warm aan toegaat, houdt Kompany het hoofd koel." Simon Johnson