Cyril Théréau komt enkele weken geleden via Raymond Mommens in het Astridpark in beeld. Mommens, vorig seizoen scout bij Charleroi, onderhandelt met Anderlecht over een contract om vanaf komend seizoen scoutingwerk voor paars-wit te verrichten. Tijdens die gesprekken hoort hij onder meer het algemene profiel van het type aanvallers dat de Brusselaars zoeken. Mommens somt de namen van enkele spelers op die volgens hem in aanmerking komen, waaronder die van Théréau, een jongen die in Brussel maar vaag een belletje doet rinkelen. Het wordt genoteerd op een notitieblokje, maar krijgt verder niet echt veel aandacht. De spotlights staan in die periode gericht op spits François Sterchele van Germinal Beerschot.

Maar het loopt mis in de onderhandelingen met Sterchele, wat Mommens ertoe brengt om Théréau nog eens te noemen als alternatief. Zijn woorden krijgen gehoor. Anderlechtmanager Herman Van Holsbeeck neemt contact op met makelaar Didier Frenay, die betrokken was bij de overgang van Théréau van Charleroi naar Steaua.

“De eerste club die interesse toonde in Théréau, was Club Brugge”, zet Frenay alles op een rijtje. “We hebben geprobeerd om een akkoord te vinden. Vervolgens heeft Anderlecht gezegd dat het een interessante piste was. Na het dossier-Sterchele heeft meneer Van Holsbeeck me gevraagd of het nog altijd een mogelijkheid was. Maar hij wou eerst zeker zijn dat Brugge de piste verliet, want hij wou niet hetzelfde doen als Standard met Sterchele. Toen ik de financiële voorwaarden van Steaua gekregen heb – waarbij een niet onbelangrijk gegeven was dat Charleroi nog recht had op dertig procent van de transfersom -, heb ik eerst contact opgenomen met Brugge. Sportief manager Luc Devroe van Club heeft me toen gezegd dat dat niet realiseerbaar was voor hen. En vervolgens is alles geregeld in 24 uur.”

Frenay was eerder ook betrokken bij de onderhandelingen over een overgang van Sterchele naar Anderlecht. Maar de transfer van Théréau was geen ‘goedmakertje’ voor het afspringen van de deal met Sterchele, stelt hij. “Met dat laatste had ik niets te maken”, aldus Frenay. “Ik was erbij betrokken voor Germinal Beerschot, op clubniveau, niet voor de speler. Tussen Anderlecht en Germinal Beerschot was er snel een akkoord.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content