“Ik zeg hem altijd: ‘Je maakte geen goals.’ En dan zegt hij: ‘Maar ik ben wel wereldkampioen.’ Dat motiveert me.” Aan het woord is Thiago Alcántara (24) over zijn vader Mazinho, die in 1994 het WK in de Verenigde Staten won met Brazilië, aan de zijde van onder meer Dunga, Romário en Bebeto. Een groot toernooi heeft Thiago, die voor Spanje uitkomt, nog niet kunnen spelen. Het EK 2012 in Polen en Oekraïne zag hij door een blessure aan zich voorbijgaan en ook voor het WK 2014 moest hij geblesseerd afhaken. Gescheurde ligamenten in de rechterknie, luidde in mei vorig jaar het verdict bij Bayern München. Nochtans is hij, veel meer dan Koke van Atlético Madrid, de gedoodverfde opvolger van Xavi bij La Roja. Hij is technisch perfect, dribbelsterk en creatief. Hij beheerst bovendien de kunst om een gemillimeterde pass te versturen. En, net als Xavi, is hij gevormd en gekneed in La Masía. Albert Benaiges (60) was 21 jaar lang op de voetbaluniversiteit van FC Barcelona aan de slag. Hij ontdekte Víctor Valdés, Gerard Piqué, Cesc Fàbregas en Andrés Iniesta. “In al die jaren heb ik maar twee spelers meegemaakt van wie meteen duidelijk was dat het supersterren zouden worden: Iniesta en Thiago. Bij Thiago klopte alles: instelling, intelligentie, stressbestendigheid, techniek, tempo, kracht, eergevoel. Veel werk hadden we niet aan hem.”

Thiago werd geboren in het Italiaanse San Pietro Vernotico, bracht zijn eerste levensjaren door in Galicië (waar zijn vader bij Celta de Vigo speelde), werd opgeleid bij FC Barcelona en woont nu dus in Duitsland. In de zomer van 2013 verhuisde hij voor 25 miljoen euro naar Bayern München, waar hij een contract tekende voor vier jaar. Een “grote wens” van Pep Guardiola ging daarmee in vervulling. Nochtans mocht hij bij de Catalaanse club niet weg voor minder dan 90 miljoen euro, zo stond in zijn contract, maar dan moest hij wel zestig procent van de matchen gespeeld hebben. Dat percentage haalde hij niet, meteen ook de hoofdreden waarom hij weg wou bij FC Barcelona. “Mijn doel is om te genieten van het voetbal. Ik zag hoe mijn vader lang bij Celta bleef en er de gelukkigste mens ter wereld was. Nochtans was dat geen ploeg die de Champions League zou winnen. Hij was gelukkig omdat hij kon doen wat hij graag deed: voetballen!” De overgang naar een nieuwe kleedkamer verteerde hij zonder moeite. “Spelers met vedetteneigingen heb je hier niet, net zoals bij Barça. Xavi, bijvoorbeeld, is nog mooier als mens dan als voetballer. En hij is mijn idool.”

Een andere reden om naar Beieren te verhuizen, was uiteraard de aanwezigheid van zijn ex-coach Pep Guardiola. “Van Pep leer je altijd iets. Hij heeft me op alle vlakken beter gemaakt. Tactisch laat hij je het voetbal op een andere manier ontdekken, hij komt altijd wel met iets nieuws op de proppen.” Het wordt voor beiden een speciale wedstrijd vanavond in Camp Nou, voor Thiago nog iets meer omdat zijn broer Rafinha bij de tegenstander speelt.

DOOR STEVE VAN HERPE

Bij de Spaanse nationale ploeg is Thiago de gedoodverfde opvolger van Xavi.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content