Thierry Henry werkt voor liefdadigheid

© BELGAIMAGE

Het salaris dat de nieuwe T3 van de nationale ploeg opstrijkt, stelt niet veel voor en wordt bovendien overgemaakt aan Belgische liefdadigheidsinstellingen.

Toen de Duitser Ralf Rangnick onderhandelde met vertegenwoordigers van de KBVB voor de job van bondscoach, legde hij onder meer

deze eis op tafel: Thierry Henry moest zijn adjunct worden. Toen de keuze uiteindelijk viel op Roberto Martínez kwam Henry opnieuw in beeld, dit keer omdat de Fransman spontaan zijn kandidatuur instuurde om toe te treden tot de technische staf. In het grootste geheim zagen de gewezen aanvaller van Les Bleus en Bart Verhaeghe elkaar in Monaco, in het kader van de loting voor de Champions League. Daar bereikten ze snel een akkoord.

Die snelheid valt de verklaren door de relatief ‘belachelijke’ financiële eisen die Henry stelde. Hij gaat ongeveer 50.000 euro per jaar verdienen. Een bedrag dat hij bovendien ook nog eens helemaal gaat doorstorten aan diverse liefdadigheidsinstellingen in België. Dat heeft te maken met twee redenen. Eén: financieel heeft Henry al een andere jackpot gewonnen. Als consultant van Sky Sports, waar hij zondag voor het eerst toelichting gaf over zijn beslissing om T3 te worden, tekende hij een contract voor zes seizoenen (tot 2021) als analist. Jaarlijks levert hem dat 5 miljoen euro op. Daarnaast ziet Henry zijn engagement met België als een investering op langere termijn in zijn carrière als trainer. Henry wil later hoofdtrainer worden en heeft al in Engeland een aantal cursussen gevolgd. Hij heeft al een UEFA-licentie die hem toestaat om een club die Europees speelt te trainen. Maar aan ervaring ontbreekt het hem nog, te snel te hoog mikken lukt dus niet.

Investeren in de toekomst doen ook Roberto Martínez en zijn T2 Graeme Jones. Met die laatste liepen de onderhandelingen veel minder vlot. Jones was behoorlijk gulzig en de voetbalbond hield lange tijd voet bij stuk. Uiteindelijk kwam er toch een akkoord. Bij de bond denkt men dat Martínez een stukje bijpast, want er was nog wat verschil tussen wat Jones vroeg en wat de bond hem uiteindelijk gaf.

‘In tegenstelling tot Marc Wilmots geloven Martínez, Jones en Henry heel hard in deze ploeg’, klinkt het op de voetbalbond. ‘Ze weten ook dat dit voor hen een fantastische trampoline kan zijn. Voor het geld zijn ze duidelijk niet gekomen.’

Martínez is op dit moment ook tot alles bereid. Als men hem vraagt of hij dit of dat wil doen om de sponsors te plezieren: geen probleem. Hij begrijpt dat, ziet dat als onderdeel van de job. Hij eist ook niks speciaals qua vliegcomfort voor bijvoorbeeld de komende trip naar Cyprus. De Spanjaard aanvaardde ook onmiddellijk om te trainen in Tubeke vanaf de volgende samenkomst in oktober, wanneer de wedstrijden tegen Bosnië en Gibraltar moeten worden voorbereid. Hij was er al ter plaatse op verkenning en vroeg om een bureau met zicht op de oefenvelden. Hij wil zelfs dat er nog wordt uitgebreid, zodat er meer grasvelden kunnen worden aangelegd. Daarvoor moet er wel nog grond worden bijgekocht, niet direct voor morgen dus. Martínez vroeg ook al om een vergadering met alle bondscoaches van de jeugdelftallen.

De nieuwe wind voelt fris aan. Was Wilmots nog aan het bewind geweest, de Rode Duivels zouden morgen niet tegen Spanje hebben geoefend. Wilmots zag dat niet zitten. Wilmots zag ook Tubeke niet zitten en begreep, zo is de overtuiging van de bond, niks van de financiële toestand. Een topman van de bond: ‘Hij snapte niet zo goed dat er aan wedstrijden ook kosten zijn verbonden en vermengde voortdurend omzet met winst. Nog tijdens het EK kwam hij aanzetten met berekeningen en cijfers die alleen hij snapte. Voortdurend was zijn bekommernis ook: waar gaat al het geld naartoe dat jullie ontvangen?’

DOOR PIERRE DANVOYE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content