Jij bent heel anders naast dan op een voetbalveld. Grappig zelfs !

Ik ben er niet op uit om de aandacht van de pers te trekken, maar ik denk wel dat ik gerespecteerd word door de spelersgroep. Ik ben niet iemand die de eerste stap zet, maar dat doe ik ook niet tegenover mijn buren bijvoorbeeld. Een van hen, een supporter van Standard, geeft me geregeld steken onder water, maar ik ga niet met iedereen over mijn beroep praten.

Wat zijn je interesses ?

Ik hou me veel met de kinderen bezig. Ik ben een Weegschaal, hou dus niet van conflicten en zoek altijd naar een compromis. Maar als het moet, treed ik streng op. Nathalie is anders, zij ontploft als ze er genoeg van heeft.

Wat wens je je dochters ? Dat ze een sport zullen beoefenen ?

Ik hoop dat ze een goede gezondheid zullen hebben en dat ze slagen in hun leven. Dan maakt het mij niet uit als dat door sport, studies of reizen gebeurt. Het is een voorrecht, want veel mensen kunnen niet doen wat ze willen. Maar misschien geef ik toch de voorkeur aan hun studies. Zelf ging ik niet graag naar school, weet je.

Je leest wel veel.

Ongelofelijk ! Ik lees de krant van de eerste tot de laatste letter. Ik verslind ook magazines over sport, auto’s en huizen. Toen we ons huis kochten, ben ik me gaan interesseren voor alles wat met huizen te maken heeft. Hetzelfde voor de tuin.

Kijk je ook veel televisie ?

Ja, naar het journaal, naar documentaires ook. Vroeger keek ik naar alle voetbalwedstrijden. Aan wat Nathalie daarvan vond, dacht ik toen niet. Als er nu een slechte wedstrijd is, stop ik met kijken.

Veel werk gehad aan je nieuwe huis ?

Ja, en het houdt niet op ( lacht) ! Het probleem is dat wanneer ik iets doe, mijn vrouw er nooit tevreden mee is. Ze is een perfectioniste, hé. En zeggen dat ik de vele ramen zeem ! In juni waren we Brugge uit weggegaan en zijn we bij mijn ouders gaan wonen. We zochten iets om te kopen of te huren, maar vanzelfsprekend was dat niet. Uiteindelijk kochten we dit toen het grootste werk al bijna achter de rug was. Het is een huis in een rustige buurt. Ik had graag een boerderij gekocht om te renoveren, maar ik ben geen doe-het-zelver. Ik kan enkel een handje helpen.

Vullen jij en Nathalie elkaar goed aan ?

Dat zijn de woorden van Nathalie. Ik zeg dat ik haar graag zie en zij zegt dan dat we complementair zijn. Zij waakt over haar familie, offert zich helemaal op. We kennen elkaar al zestien jaar en hebben nog nooit een probleem gehad ! Ze houdt niet van onverwachte zaken, ik ben meer zen.

Weet je al wat je na je voetbalcarrière gaat doen ?

Ik hoop nog enkele jaren te spelen, maar daarna… Ik zou graag mijn huidige levensritme aanhouden. Opstaan om 7u15, de kinderen naar school brengen, een halve dag werken en na de middag weer thuiskomen. Hoed af voor zij die werken van zes tot zes. Als het moet, zal ik het ook moeten doen, maar ik zou mijn familie missen. Om een zaak op te starten, bijvoorbeeld, zie ik mij mijn kleine kapitaaltje niet op het spel zetten. We zouden wel allebei halftijds kunnen gaan werken, want geen van ons gooit het geld over de balk. Geld of geen geld, ons leven zou er niet fundamenteel anders uitzien.

Heb je een droom ?

Die is per definitie onbereikbaar. En ik heb de Lotto al geprobeerd… ( lacht) ! Ik zou graag de wereld ontdekken. We hebben nog niet veel gereisd : Tenerife, Mallorca, Marokko, Tunesië, dat wel, maar nog geen verre reizen naar Australië, Argentinië of Canada. Ik zou graag eens naar het Hoge Noorden gaan, zonder te vergeten dat er ook in Europa prachtige plekken te zien zijn.

Nathalie Delvaux (32)

Jullie kennen elkaar zestien jaar. Hoe is dat gegaan ?

We woonden elk aan een andere kant van de brug van Hoei en we gingen elk naar een school aan de andere kant van de brug. We kruisten elkaar dus. Ik had hem opgemerkt, maar wist niet hoe hem aan te spreken. Tot mijn vader, een supporter van Standard, erop stond dat ik eens meeging naar een wedstrijd op Sclessin. Het ging om een galavertoning en voor de wedstrijd mochten de kinderen over het veld lopen. Tussen hen liep de jongen van de brug ! Zo had ik een excuus om hem aan te spreken : heb ik jou niet op Standard gezien ? Het gevolg was dat we elke ochtend praatten en kusten op de brug van Hoei. Niet langer dan dertig seconden, want Thierry zat op een kostschool en mocht zeker niet te laat komen.

Ben je intussen van voetbal gaan houden ?

Jazeker ! Een half jaar later speelde Thierry zich in de kern en een jaar na onze ontmoeting maakte hij zijn debuut in het eerste elftal. Zijn eerste wedstrijd was tegen Rijeka. Hij had mij een uitnodiging bezorgd.

Wat heb je gestudeerd ?

Geneeskunde, maar na drie jaar ben ik ermee gestopt. Ik heb dus geen diploma en daar heb ik nu wel spijt van. Maar het was een zeer moeilijke studie en doordat ik een perfectioniste ben, studeerde ik heel de tijd. Bovendien speelde Thierry voor Cercle en zag ik hem alleen in het weekeinde. Ik was verzadigd, ik kon geen boek meer zien en heb dus geen andere studie meer overwogen. Ik heb altijd van ziekenhuizen gehouden, het is een milieu dat me aantrekt. Ik wou specialist worden.

Verveel je je niet ?

Lea is zes maanden, Pauline zes en een half. Zij gaat naar school, en naar de zwem- en de dansles. Voor ze naar school ging, gingen we verscheidene keren per week met haar wandelen. Eigenlijk had ik gedacht om halftijds te werken, als verkoopster, maar dan zou ik Thierry en de kinderen op woensdagnamiddag en op zaterdag niet zien. Omdat we zelf allebei een enig kind zijn, wilden we een tweede kind. Pauline kreeg te veel aandacht, vonden we, ze is erg verwend. Maar ik stel vast dat het met Lea nu dezelfde kant opgaat. Pauline is geen moeilijk kind, maar ze geeft er zich geen rekenschap van in welke comfortabele omstandigheden ze mag opgroeien. In Brugge week ik geen seconde van haar zijde.

Heb je hobby’s ?

Ik hou van koken, maar dan wel in goede omstandigheden. Met Kerstmis bijvoorbeeld heb ik gekookt voor tien personen, maar Lea hield maar niet op met wenen. Gelukkig heeft Thierry toen een handje geholpen. Een hobby… waar moet ik dan met Lea blijven ? Voor haar geboorte was ik drie tot vijf keer per week in de fitnesszaal te vinden. Nu kom ik er niet meer. Ik heb nu eenmaal deze keuze gemaakt, een keuze die wij ons kunnen veroorloven. Ik kan wel een paar uur uitblazen als Thierry thuis is, maar daar maak ik geen misbruik van.

Hoe ontspan je je ?

We kijken televisie, we huren video’s. Vaak val ik in slaap nog voor het einde van de film. We houden van thrillers en Franse komedies. Ik hou ook van debatten op televisie. Wat muziek betreft, houdt Thierry erg van het Franse lied. Ik beweeg liever, op tecno bijvoorbeeld. Als ik alleen ben, zet ik vaak de radio op.

Welke zijn de kwaliteiten en de gebreken van Thierry ?

Hij wordt aangetrokken door het avontuur, maar ik niet. Toen hij een aanbieding had van een buitenlandse club, heb ik dat geweigerd. Thierry is een vader die zijn kinderen verwent. Hij laat me doen wat ik wil. Is eerlijk, gul, zachtmoedig. Of zoals mijn grootmoeder zegt: hij is een goede man, hij drinkt niet, hij rookt niet…

Anderzijds verwijt ik hem zijn onverschilligheid. Hij is een beetje afstandelijk. Neemt bijvoorbeeld niet het initiatief om zijn vrienden te bellen. En als hij slecht gezind is, gaat hij zitten zonder een woord te zeggen. Als we bij mijn ouders zijn, gaat hij soms gewoon de krant zitten lezen.

door Pascale Piérard,

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content