De rechterflankspeler speelde met de Belgische beloften een eerste EK-kwalificatieduel tegen Moldavië, won met 2-1, eerde Junior Malanda en raakte onder de indruk van Charly Musonda Jr.

30/03/2015

08:40 Opstaan. Ik slaap in het Golden Tuliphotel van Diegem, onze afzonderingsplaats, op de kamer met Lokerendoelman Bo Geens. Twee open en rustige karakters samen, Alexander Corryn is een gemeenschappelijke vriend. Normaal is Benito Raman mijn kamergenoot, maar hij moest geblesseerd afhaken.

08:45 Bij de medische staf moeten we ons aanmelden voor een weging en een controle van de urine, om te bekijken of we voldoende hydrateren en eventueel meer water moeten drinken. Het was de tweede keer dat zoiets gebeurde, in functie van toekomstige warmere periodes.

09:15 Tussen 9 en 10 hebben we de mogelijkheid om te ontbijten. Ik neem drie boterhammen met kaas en hesp, een glas fruitsap en een banaan. Koffie dronk ik nog nooit in mijn leven. Bij AA Gent ben ik daarmee een uitzondering.

09:50 Na een korte bespreking van de stilstaande fasen nemen we de bus voor een heel lichte training op het veld van tweedeklasser Woluwe-Zaventem. Gewoon wat opwarming, in positie gaan staan voor de corners en vrije trappen, nog eventjes in beweging zijn. Daarna volgt een douche in het stadion.

12:15 Ik tokkel wat in de kamer op mijn smartphone en speel Candy Crush, kijk wat naar tv en check mijn Facebookprofiel. De ogen gaan zelfs eventjes dicht.

13:00 Etenstijd. Op het menu: pasta met kip of vis, groenten en een kommetje fruitsla. Dat is meestal hetzelfde.

14:00 Platte rust. Ik probeer altijd mijn siësta, ook na een training, een uur tot anderhalf uur te houden. Ik voel me fysiek beter door die gedwongen slaap. Zeker door de hogere belasting.

17:00 Rijsttaartjes of pasta met kip. Ik ga opnieuw voor twee boterhammen met kaas en hesp, naast wat pasta.

17:20 De theorie wordt gegeven door bondscoach Johan Walem. Kort en krachtig.

17:45 Op de bus worden we door de medische staf verplicht om wat isotone dranken te nuttigen.

18:15 Na de file op de Brusselse ring komen we toe aan het stadion van OH Leuven. In de kleedkamer zitten we op rugnummer. Al het materiaal ligt mooi klaar. Ik heb door mijn positie het shirt met nummer 2, tussen doelman Lucas Pirard – die de geblesseerde Davy Roef vervangt – en aanvoerder Michaël Heylen.

19:58 Een onwennig gevoel bekruipt me, want de twee volksliederen hoor ik zelfs niet. Er is een eerbetoon georganiseerd voor onze kapitein Junior Malanda, zijn ouders staan recht voor ons. Het wordt een emotionele gebeurtenis. Ik weet niet goed wat ik moet doen om die mensen te begroeten, want ik begrijp totaal niet hoe zij zich voelen. Ik pak ze uiteindelijk eens stevig vast en krijg een krop in de keel. Nathan Kabasele, net als Jordan Lukaku een boezemvriend, heeft het duidelijk moeilijker om zijn tranen te bedwingen. De bondscoach roept de groep samen en vraagt om voor Junior te spelen. Ook Youri Tielemans neemt kort het woord om iedereen op te peppen.

21:50 We halen een verdiende 2-1-winst, met heel offensief voetbal en veel kansen. De tegentreffer was een fantastische vrije trap. Er steekt veel potentieel in de kern, ondanks de afzeggingen. Die korte bewegingen van Charly Musonda Jr, die zijn onnavolgbaar. Je kan hem de bal echt niet afpakken, hé. Een uitzonderlijk talent. Hij is klein, maar bijzonder sterk. In de kleedkamer hadden we voor en na de wedstrijd muziek. Nathan Kabasele is dj van dienst, de geluidsboxen komen van Michaël Heylen. We krijgen een mix van rap, r&b en hiphop.

22:15 Ik zoek boven mijn vrienden uit het Leuvense en Gentse op in de kantine, samen met mijn broer, mijn vader en manager Gunter Thiebaut. De matchevaluatie van mijn pa is meestal correct. In de kleedkamer had ik nog een Aquarius gedronken en een sandwich gegeten.

23:00 Vertrek richting Sint-Pieters-Leeuw. Ik zet mijn vrienden af in Dilbeek en lever nog bij mijn nicht mijn wedstrijdtruitje af voor mijn elfjarig neefje, mijn grootste fan.

23:45 Thuiskomst. Ik kijk nog een half uurtje naar de serie Entourage, die ik opnam met de digibox. Ik moet al om 8.30 uur op het oefencomplex van AA Gent staan, want Hein Vanhaezebrouck heeft twee trainingen op het programma gezet.

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content