‘THOMAS PIETERS KON NIET BEVATTEN DAT DIE RODE DUIVELS NAAR HEM OPKEKEN’

© BELGAIMAGE

Vanaf vrijdag nemen de beste twaalf Amerikaanse golfers het op tegen de beste twaalf Europeanen in de Ryder Cup. Met voor de tweede keer een Belg erbij: Thomas Pieters. Davy De fauw, Koen Persoons en Wesley Sonck zijn slechts enkele van de vele (ex-)voetballers die straks aan het beeldscherm gekluisterd zitten.

Vanaf vrijdag 30 september staat op het Amerikaanse golfdomein van Hazeltine (Minnesota) de Ryder Cup op het programma, een van de meest prestigieuze en unieke toernooien in de golfsport (meer info in onze Inside Sportpagina’s). ‘Er hangt een voetbalsfeer die je op geen enkel ander golftoernooi aantreft’, beschrijft Davy De fauw het terecht. Hij en twee van zijn golfende collega’s proberen uit te leggen wat hen zo boeit aan de sport.

KOEN PERSOONS

Middenvelder Sporting Lokeren. 33 jaar.

Golft sinds 2012. Handicap 24.

KOEN PERSOONS: ‘Die ene bal die je goed raakt, waarbij die helemaal doet wat je in gedachten had: dát gevoel, daarvoor doe je het. En elke keer beter willen doen, dat competitieve aspect zit er zeker in. Maar het is tegelijkertijd ook een sport waarbij je tot rust komt. Een paar uur volledig je hoofd vrijmaken. Ik probeer toch minstens één keer per week te gaan spelen, meestal met mijn schoonpa of met Killian Overmeire (ploegmaat bij Lokeren, nvdr), die nu ook sinds een tweetal jaren golft.

‘In huis stem ik de televisie geregeld af op golf en via Twitter volg ik een aantal profs, waaronder onze Thomas Pieters en de Zweed Henrik Stenson. Stenson maakt indruk op mij: zijn rust, zijn totaal gebrek aan emoties, zijn bijna norse blik… Uiteraard ga ik de Ryder Cup zoveel mogelijk proberen te volgen. Vier jaar geleden, toen Nicolas Colsaerts meedeed in Medinah, heb ik toch ook soms tot twee uur ’s nachts televisie gekeken in bed, tot ergernis van mijn vrouw (lacht). Het was dan ook zo verschrikkelijk spannend toen. De Ryder Cup is uniek: normaal gezien is iedere golfer op zichzelf gericht, maar daar vormen ze een hechte ploeg en laten ze hun emoties de vrije loop. Soms betrap ik mezelf erop dat ik mee opveer uit mijn zetel of spontaan een applausje geef.

‘Ik verwacht dat Pieters zijn steentje kan bijdragen in Hazeltine. Hij is een long hitter, zo iemand kun je in een team altijd gebruiken om druk uit te oefenen op de tegenstander. Ik vermoed dat hij op die manier ook ploegkapitein Darren Clarke geïmponeerd heeft op de Deense Open, waar Pieters een van zijn beste rondjes ooit speelde. Op basis van zijn prestaties de voorbije maanden is zijn selectie meer dan terecht. En misschien ligt de Ryder Cup hem goed: normaal gezien kent Pieters altijd één mindere dag tijdens een toernooi, dat de Ryder Cup slechts drie dagen duurt in plaats van vier, kan in zijn voordeel zijn.’

WESLEY SONCK

Voetbalanalist, jeugdtrainer KRC Genk en ex-Rode Duivel. 38 jaar.

Speelt sinds 2001. Handicap 8,4.

WESLEY SONCK: ‘Ik golfde voor het eerst in 2001, toen ik bij Genk voetbalde, maar door tijdsgebrek, Europees voetbal en interlands, kwam ik nooit meer dan tien keer per jaar aan spelen toe. Het echte begin dateert van 2010, nadat ik bij Lierse terechtkwam en het programma minder druk werd. Zoals in de meeste balsporten zijn veel voetballers en ex-voetballers ook goed in golf. Het grote verschil is natuurlijk dat bij golf het balletje stilligt en dat je voor jezelf speelt. Heb je een slechte dag, dan kun je het enkel op jezelf steken. Over het algemeen haal ik een behoorlijk niveau, maar golf is een wispelturige sport: de ene week is de andere niet. Soms wil je je club in tweeën bijten van frustratie.

‘Ik probeer toch drie à vier keer per week op de baan te staan. Meestal speel ik in mijn thuisclub in Edingen, ofwel in Houthalen, een prachtig terrein nabij Genk. Onlangs heb ik nog met Thomas Pieters gegolft in Londen, waar we samen naar Tottenham-Monaco gaan kijken zijn. Hij sloeg de bal zo schandalig ver en accuraat dat ik me soms als een provinciale voetballer voelde die voor het eerst in eerste klasse meespeelde. Zonder zich te concentreren haalde hij -4 op 18 holes, hij verkeert in bloedvorm en daarom verwacht ik ook dat hij een prominente rol zal spelen tijdens de Ryder Cup. Wanneer hij op de baan staat, ga ik zeker kijken. Net zoals ik vier jaar geleden geen minuut miste van de wedstrijd die Nicolas Colsaerts tegen Tiger Woods speelde. Ik ga trouwens geregeld live kijken naar wedstrijden, vorig jaar de KLM Open in Nederland en de KPMG Trophy in Aartselaar.

‘In het voetbalwereldje geniet Marc Degryse een goede naam als golfer. We gaan soms samen spelen in Oostende, zijn sterkte is zijn constante. Ook Frederik Boi, Tomasz Radzinski, Geert De Vlieger, Bernd Thijs en Jacky Mathijssen zijn meer dan degelijke golfers. Van onze Rode Duivels zijn Thomas Vermaelen en Jan Vertonghen twee golffanaten. Ik heb hen eens voorgesteld aan Thomas Pieters, het gekke is dat zij evenveel uitkeken naar die ontmoeting dan omgekeerd. Pieters kon niet bevatten dat die Rode Duivels opkeken naar hém.’

DAVY DE FAUW

Verdediger Zulte Waregem. 35 jaar.

Golft sinds 2009. Handicap 19,6.

DAVY DE FAUW: ‘Ik kreeg de microbe te pakken tijdens mijn periode bij Roda JC, via een jaarlijks sponsorevent op een golfclub. De kick wanneer je een bal perfect raakt, is onbeschrijfelijk. Je bent in de natuur en het onttrekt je even aan de druk van het voetballersbestaan. Je kunt alleen spelen, maar evengoed leer je mensen kennen met totaal andere achtergronden, dat maakt het interessant. Afhankelijk van het programma probeer ik toch twee keer per week een balletje te slaan. Probleem is dat de meeste wedstrijden op zondag vallen, waardoor ik zelden kan meedoen en mijn handicap niet echt verbetert.

‘Bij Zulte Waregem speelt er niemand, maar bij Club Brugge ging ik geregeld samen spelen met Michel Preud’homme. Nog steeds trouwens. De meeste mensen kennen enkel die nerveuze kant van hem tijdens de wedstrijd, maar op de golfbaan is Michel zeer aangenaam. Wel competitief natuurlijk, hij heeft handicap 7 of zo.

‘Ik moet toegeven dat ik er net zo intensief mee bezig ben, ook als volger. Vorig jaar ben ik live naar de KLM Open gaan kijken, waar Pieters triomfeerde, en ik probeer nu al aan kaarten te geraken voor de volgende Ryder Cup, die over twee jaar in Parijs plaatsvindt. Misschien kan mijn ex-ploegmaat Thomas Meunier iets regelen voor mij. (lacht)

‘Ik volg alle toernooien op de voet, ik heb zelfs een app op mijn gsm waarmee ik live kan kijken. Golf wordt steeds groter in België, mede dankzij de drie Belgen die het nu goed doen internationaal: Colsaerts, Pieters en de opkomende Thomas Detry. Ik ben superblij voor Pieters dat hij bij het Ryder Cupteam zit, ik had er stiekem op gehoopt na zijn vierde plaats in Rio. Zijn deelname maakt deze editie nog iets specialer en de Ryder Cup is sowieso al uniek: er mag geroepen en gejuicht worden, de Amerikaan Bubba Watson jut het publiek zelfs extra op. Die voetbalsfeer is ongewoon voor de golfsport.’

DOOR MATTHIAS STOCKMANS – FOTO BELGAIMAGE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content