Heeft anderhalf jaar voetbal in Schotland Mirsad Beslija sterker gemaakt ? Schotten durven dat betwijfelen. ‘De jongen was wat te fragiel voor het Schotse voetbal. Hard tackles zorgden voor veel averij.’

Achtentwintig is hij, Mirsad Beslija, de nieuwe aanwinst van Sint-Truiden. Achtentwintig en nog steeds behoorlijk snel. Een man voor de rechterflank, waar hij van 2001 tot 2006 furore maakte bij RC Genk en de voorganger was van Thomas Chatelle, met wie hij op het einde, afhankelijk van het systeem, afwisselend werd opgesteld. Geen typische afwerker, toen hij achttien maanden geleden Genk verliet had hij in 134 wedstrijden 17 keer gescoord. Ook niet langer Bosnisch international.

In de WK-campagne gaf hij met Bosnië nog België partij, maar inmiddels is er wat gebroken tussen Beslija en zijn nationale ploeg. Een belangenconflict, heet het omfloerst. Lees : internationals worden voor hun interlands niet betaald en, zoals de speler zelf in Schotland getuigde, er is ook sprake van corruptie. Ook Sergei Barbarez (35, Leverkusen) komt niet meer voor zijn land uit. Officieel omdat hij vindt dat hij te oud is, maar officieus net als nog wat anderen om dezelfde redenen. De entourage van Beslija drukt er wel op dat dit niet beschikbaar zijn voor de speler maar een “tijdelijke houding” is.

Dansclub

Half juli zag iedereen Beslija nog bij Lokeren, waar hij naar de oefenwedstrijd tegen Hamme kwam kijken. Zijn manager werkt voor de club, het leek een logische carrièrestap. Georges Leekens : “Ik vind hem ook een hele goeie voetballer, met zijn kwaliteiten had het niks van doen. Dat hij lange tijd niet voetbalde, speelde ook geen rol in onze beslissing hem niet te nemen. De reden was dat wij op dat moment andere hiaten hadden die dringend ingevuld moesten worden. Voor de rechterkant had ik al Marcel Mbayo, daar zag ik niet direct een probleem.”

Uiteindelijk trok Beslija naar Sint-Truiden, dat hem voor één seizoen leende bij Heart of Midlothian, de ploeg uit Edinburgh. Genaamd naar een dansclub die zijn naam dan weer ontleende aan een boek van Sir Walter Scott. Terug naar Limburg, een beetje terug naar zijn Belgische roots, want op die manier kon Beslija weer op een appartement in Genk gaan wonen, waar hij destijds zo goed aardde en waar zijn vrouw en kinderen de weg weten.

Geen gewone ploeg, zeggen Schotten, de Hearts, binnen de muren van het statige Edinburgh de grote rivaal van Hibs (Hibernian FC). De betere wel, op een bepaald moment was de stand in de derby 22-0 … Sportief eindigde de ploeg de voorbije jaren meestal in de top zes, maar financieel kon men nooit de suprematie van de twee ploegen uit Glasgow (Celtic en Rangers) doorbreken. Meer nog, zo’n drie jaar geleden was de financiële toestand er zo precair dat de toenmalige voorzitter overwoog het stadion waar de club speelde, Tynecastle, van de hand te doen en te verhuizen naar Murrayfield, de thuis van het Schotse rugby.

Duurste transfer

Toen deed Vladimir Romanov zijn intrede, een Rus die in Litouwen bankiert en ook de Litouwse nationaliteit heeft. Romanov annuleerde direct de verkoop van het stadion en ging zich vanaf januari 2005 actief moeien met het beleid van de club. Dat leidde tot veel sportieve instabiliteit. Managers sneuvelden om de zoveel maanden en er kwam een grote toevloed aan spelers uit Oost-Europa.

Romanov heeft ook belangen in Bosnië en daarom verbaasde het amper dat Hearts zich in januari 2006 bij RC Genk meldde voor het aanwerven van Mirsad Beslija, destijds een van de populairste spelers van het land. Beslija werd uiteindelijk aangeworven voor 1,22 miljoen euro, wat hem tot vandaag de duurste transfer van de Schotse club maakt.

Veel plezier beleefde Hearts evenwel niet aan de snelle rechterflank, zegt Stephen Frail, op dit moment coach van de eerste ploeg van Hearts. Frail : “Die jongen heeft hier ongelooflijk veel pech gehad. Hij was voortdurend geblesseerd, op het einde aan de schouder maar ik herinner me ook letsels aan rib en knie. Pech, veelal in de duels. Hij kon dus heel weinig laten zien, speelde zelden twee, drie wedstrijden op een rij.”

We hebben de statistieken even opgezocht : in de eerste zes maanden van 2006 speelde Beslija elke maand één (!) competitiewedstrijd, in totaal vier, en kwam hij één keer tijdens het bekerduel tegen Aberdeen in actie. Vorig seizoen kwam hij aan vijf competitiewedstrijden en twee Europese matchen. Zijn laatste duel voor Hearts dateert van 21 oktober 2006 …

Overgewicht

Heeft dat alleen met blessures te maken ? Barry Anderson, die Hearts volgt voor de Edinburgh Evening News, twijfelt : “Die jongen heeft echt wel heel veel pech gehad, maar ik denk dat blessures niet de enige reden waren. Hearts is een ploeg die heel moeilijk communiceert, het was mij niet altijd duidelijk of hij echt heel die tijd out was. Ik denk dat Romanov hier op de achtergrond ook een rol speelt. Niemand zal het officieel toegeven, maar hij moeit zich actief met de selectie. Hij kiest elke wedstrijd drie, vier spelers die in de ploeg moeten staan. Meestal Oost-Europese spelers ja, er zitten behoorlijk wat Litouwers in de A-kern.”

Romanov heeft immers ook belangen in FBK Kaunas, dat actief spelers naar Schotland versast. Anderson : “Romanov hoopt dat er daarvan eentje kan doorbreken, om die dan voor veel geld te verkopen. De informatie over wie goed bezig is, krijgt hij van mensen die naar de trainingen kijken. Ik ken Mirsad niet zo heel goed, maar het kan best dat hij iets minder trainingsbeest is en daarom niet zo populair bij Romanov. Hoe dan ook, voor de duurste speler ooit was zijn passage hier heel teleurstellend. Daarom denk ik ook niet dat hij ooit naar Hearts zal terugkeren. De club zegt officieel van wel, dat ze hoopt dat hij in Sint-Truiden weer volledig fit zal raken en dat ze dan een sterkere Beslija terug denkt te krijgen, maar ik vrees dat de jongen wat te licht, te fragiel is voor het Schotse voetbal. Je kent het hier, ze vliegen erin, nog steeds. Hard tackles. En die zorgden voor veel averij.”

Bijna tien maanden zonder noemenswaardig competitievoetbal en een geschiedenis van blessures : STVV-trainer Valère Billen beseft als geen ander dat hij zijn nieuwe aanwinst heel voorzichtig moet brengen. “Hij heeft wat achterstand en wat overgewicht, die jongen is niet klaar om nu al in de basis te starten. Ik neem hem op in de wedstrijdkern, maar enkel om het laatste kwartier in te vallen. Ik vermoed dat het zeker nog drie weken zal duren voor je kan spreken over starten en dan nog.”

Billen wil afwachten en zien hoe Beslija die achttien maanden Schotland verteerde. Billen : “Ik ken hem van bij Genk, hij is snel, heeft het overzicht en de ervaring. Hij is nog maar 28 en snelheid zit in de genen, die kan nog niet helemaal weg zijn. Spelers evolueren echter wel. Voorlopig heb ik nog niet zoveel met hem gepraat, maar ik hoor dat hij er zelfs als rechtsachter werd gebruikt. Hij is dus vrij polyvalent, kan uit de voeten in diverse systemen, met iemand in de rug als offensieve rechterflank in een 4-4-2, maar ook aan de buitenkant in een 4-3-3. Maar eerst moet hij wedstrijdfit zijn en dat zal nog even duren, denk ik.” S

Door Peter T’Kint

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content