Olympique Marseille lijkt dezer dagen meer op een knotsgek theater dan op een voetbalclub.

Zelfs theaterkunstenaar Jan Fabre, die momenteel in Zuid-Frankrijk furore maakt met de gekste voorstellingen, zou de extravagante strapatsen niet kunnen bedenken die Bernard Tapie bij Marseille opvoert. Drie dagen voor de competitiestart besliste hij immers om Tomislav Ivic de laan uit te sturen. Eind vorig seizoen was de Kroaat nog “uit respect en vriendschap voor monsieur Bernard” naar het Stade du Vélodrome gekomen, maar hij bleef er uiteindelijk dus slechts drie maanden.

Een officieel communiqué maakt gewag van “persoonlijke redenen”, maar zijn vertrek heeft wellicht meer met maken met het feit dat de spelers zich niet meer konden vinden in zijn verouderde aanpak. “Hij laat de ene dag de roden tegen de blauwen spelen en de volgende dag wisselde hij gewoon de hesjes”, zo klonk het. De achterstand in de voorbereiding verontrustte de kern. Tapie kreeg er lucht van, stuurde Ivic wandelen en legde het lot van de ploeg in de handen van diens adjunct José Anigo.

Dat er aan de Vieux Port geen serene sfeer heerst, is dus het minste wat men kan zeggen, maar dat is natuurlijk niet nieuw. Terwijl Tapie de afgelopen maanden de namen van spelers als Seedorf, Boban, Bierhoff, Blanc en Jardel (die nu flirt met FC Porto) liet vallen als mogelijke versterkingen, is over de uiteindelijke aanwervingen onzekerheid troef. Yobo, Van Buyten, Ba, Leboeuf en Runje (slechts 48 uur voor de competitiestart) tekenden uiteindelijk, maar over de komst van Fernandao (Goias), Delfim (Sporting Lissabon) en Agostinho (Malaga) heerst nog altijd onzerkeheid. Die spelers trainden wel mee met de groep, maar tekenden nog geen enkel officieel document.

Op die manier kwamen enkele ongewensten, weer bij de kern voor afgelopen weekend. Een van hen, Ibrahim Bakayoko, schonk OM – dat in de tweede helft fysiek compleet onderuitging – vorige zaterdag alsnog een punt in de openingsmatch bij Montpellier. Voor hij opnieuw met ronkende spelersnamen uitpakt, gaat de prioriteit van Tapie nu begrijpelijkerwijze uit naar een fysical trainer, die de verloren tijd kan goedmaken. (QF)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content