Tijd nodig

Een jaar na de promotie volgde er een leegloop, waarna de spelerskern een transformatie onderging omdat veel spelers einde contract waren. Snel werd duidelijk dat naast goudhaantje Kamal Sowah (terug naar Leicester City, eind augustus voor 9 miljoen euro verkocht aan Club Brugge) ook topschutter Thomas Henry OH Leuven zou verlaten. De 26-jarige Franse aanvaller toonde zijn professionaliteit én sportieve meerwaarde, door voor zijn vertrek richting de Serie A (Venezia FC) eind augustus goed te zijn voor drie doelpunten in vier duels.

Siebe Schrijvers
Siebe Schrijvers© BELGA

Vakman

Trainer Marc Brys kwam, net als draaischijf Xavier Mercier, al snel tot de conclusie dat een kwaliteitsinjectie nodig was. De Antwerpse vakman moest het vooral rooien met een selectie van veel jonge spelers. Hij lanceerde Mandela Keita succesvol, maar de inpassing van duurste aankoop aller tijden Siebe Schrijvers (25) – die in januari dit jaar voor 1,7 miljoen euro werd overgenomen van Club Brugge – verliep wel veel moeizamer dan aanvankelijk gepland.

Xavier Mercier
Xavier Mercier© BELGA

Het was dan ook geen toeval dat de coach, wiens aanpak pas rendeert na veel trainingsvolume om automatismen in te slijpen, snel sprak van een opbouwfase en overgangsjaar. Zijn manier van voetballen is fysiek veeleisend en vraagt constante loopbewegingen. De verdediging toonde zich dit seizoen alvast vaak niet bij de les. Na de elfde plek vorig seizoen met bijzonder attractief voetbal leefde wel de hoop bij de King Power Group om door te groeien naar een plaats bij de eerste acht.

Ervaring

De noodkreet om directe versterking werd uiteindelijk ingewilligd omdat snel de bevestiging volgde dat OH Leuven in hetzelfde bedje ziek blijft als de afgelopen seizoenen (4 op 18, zeventiende plaats, geen enkele overwinning). Routine werd gezocht en gevonden bij Sébastien Dewaest, een criterium dat ook de rechtsvoetige Marokkaanse verdediger Soufiane Chakla moet toevoegen. Met Alexis de Sart – die met Brys succesvol samenwerkte bij STVV – en Kaveh Rezaei kwamen profs die de Belgische competitie kennen. In de sloturen van de zomermercato werden nog verschillende profielen gehaald, waarbij dat van targetman Sory Kaba de meeste nieuwsgierigheid ontlokt.

Tijd nodig

Xavier Mercier

De 32-jarige Franse aanvoerder verlengde begin juli tot 2023. De assistkoning krijgt ook dit seizoen het volledige vertrouwen van de technische staf en hij beschaamt dat zeker niet.

Transfers out

Myny (RE Mouscron), Duplus (RE Mouscron), Tucic (Hokkaido Consadole Sapporo, Jpn), Henry (Venezia FC, Ita), Gilis (KSK Heist).

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content