Terwijl Anderlecht op de markt inkoopt om de crisis te bezweren, laat het plotse vertrek van Vadis de Brusselse club met een flinke kater achter.

F rank Basters, Beneluxvertegenwoordiger van Adidas, is niet van plan om de beeltenis van Vadis Odjidja Ofoe die in het groot aan de ingang van het Constant Vanden Stockstadion hangt, na diens transfer naar de Hamburger SV te verwijderen. Niet voor niets koos de sportfirma voor het seizoen de jonge middenvelder uit als gezicht voor de promotie van het nieuwe Anderlechtshirt: “Vadis is een jongen in wie wij het zagen en nog zien zitten. Niet alleen omwille van zijn looks, ook om het gezag dat hij uitstraalt, zijn flair en zijn voetbalkwaliteiten. Degene die bij ons potentiële talenten uitpikt, zit er niet vaak naast.” Dat Vadis naast zijn schoenen zou lopen, merkte Basters niet: “Integendeel. Alle contacten die wij met hem hadden, waren heel positief.”

Dat een aankomend talent al na 185 minuten in het eerste elftal Anderlecht verlaat, laat fans én clubmensen met een flinke kater achter. Hoofdscout Werner Deraeve haalde Vadis op zijn negende weg bij de jeugd van AA Gent. Daar stak hij toen al boven de rest uit en speelde één tot twee categorieën hoger dan zijn leeftijd. Hij deed er toenmalig jeugdcoördinator Piet Demol denken aan de jonge Stéphane Demol: “Niet alleen qua positie in het team, ook omdat hij speelde met flair en altijd voetballende oplossingen zocht”, zegt Demol, nu trainer bij Al-Ahli Club in de tweede klasse van Qatar.

Flair was niet het woord waarmee de technische staf van paars-wit Vadis’ houding in de voorbereiding omschreef. Aan inzet ontbrak het hem niet, maar voor een jongen die nog niet veel bewezen had, vond men hem nogal veeleisend. Vadis vond zichzelf al redelijk goed en beperkte zijn eigen mogelijkheden door specifiek op één bepaalde plaats te willen spelen: die van verdedigende middenvelder. Daar liep al Lucas Biglia, een van de betere spelers van het vorige seizoen. Later kwam daar nog Jan Polak bij. Op de positie die Vadis voor zichzelf claimde, had Anderlecht niemand nodig. Misschien zou hij eerder speelkansen gekregen hebben als hij een plaats op de rechterflank had geaccepteerd, maar dat zag hij zelf niet zitten. Later remden kleine blessures een vervroegd debuut af. Aan de fitheid van zijn lichaam zal hij toch moeten werken als hij overeind wil blijven bij een topclub als HSV, waarschuwt de technische staf. Maar als hij die stap fysiek en mentaal goed verteert, heeft hij een grote kans om het bij Hamburg te maken.

Deraeve vindt dat de club lessen moet trekken uit het vertrek van Vadis: “De technische staf moet niet enkel letten op resultaten, maar ook aan de club denken. Als je een jongen van zestien in de kern haalt en je gelooft in hem, moet je hem af en toe kansen geven. Je kan best tegelijk kampioen worden én een jong talent als Vadis laten proeven. Waarom kan je die niet af en toe laten invallen? Wat we nu voor hem krijgen, zijn peanuts. We hebben in het geval van Vadis, om het op zijn Brussels te zeggen, flink gesmosjterd. Als wij voor onszelf geen jonge spelers meer kunnen vormen, kunnen wij niet overleven.”

Dat HSV nu nog geld neertelt voor een speler die het aan het eind van het seizoen gratis had kunnen krijgen, geeft aan dat de Duitse club niet uitsluit dat de jonge Belg snel in actie komt, zegt HSV’s persverantwoordelijke Jörn Wolf: “Van de vier spelers die wij missen door de Africa Cup spelen er twee op zijn positie. Onze kern is niet zo groot dat we dat zomaar kunnen opvangen. Op trainingskamp in Dubai zullen we zien hoe ver hij al staat. Wij geven onze jonge spelers tijd om zich te ontwikkelen.”

Meer Belgen

Intussen koopt Anderlecht opnieuw Belgisch in. De afgelopen twee jaar was Jelle Van Damme de enige Belg die Anderlecht kocht. Met Thomas Chatelle haalde het een goeie voetballer met een uitstekende mentaliteit, maar niet de leidersfiguur die sommigen bij Anderlecht in hem menen te zien. De komst van Chatelle is ook een rem op de ontwikkeling van Jonathan Legear, in de heenronde bij momenten een van de schaarse lichtpunten bij paars-wit.

Ook Guillaume Gillet zou, behoudens onverwachte wendingen, op korte termijn de rechterflank van Anderlecht sterker moeten maken. Toen de clubs zich twee jaar geleden voor de Luikenaar verdrongen, schoof Anderlecht niet mee aan. “Omdat wij twijfels hadden over zijn onmiddellijke inzetbaarheid op ons niveau”, zegt manager Herman Van Holsbeeck eerlijk. “Zijn manager Yves Barézei me toen dat Gillet nog niet klaar was voor Anderlecht.” Hoofdscout Werner Deraeve geeft toe dat hij Gillet toen niet specifiek volgde: “Er is een groot verschil tussen de Gillet van nu en die van twee jaar geleden. Die jongen heeft een hele weg afgelegd.”

Ook Tom De Sutter vindt Van Holsbeeck ‘een interessante Belgische speler om volgen’, maar niet om te kopen tegen de prijs waar Cercle nu van droomt. Dus moet de 31-jarige Stanislav Vlcek Anderlecht één of twee jaar depanneren en vooral helpen om de pijnlijke positie in de Belgische rangschikking te verbeteren. Daarom stoort het Anderlecht niet dat hij met paars-wit niet meer Europees kan voetballen omdat hij dat dit seizoen al met Slavia Praag deed. “Dat wisten we voor we hem haalden”, zegt Van Holsbeeck. “Voor ons telt nu maar één ding: dat we op het eind van het seizoen Europees voetbal afdwingen.”

Vlcek kan volgens kenners oorlog maken in de zestien, is een goeie man voor een middenmoter in Europa, maar niet voor een ploeg die op de Champions League mikt. Van Holsbeeck spreekt dat niet tegen: “Meer dan 90 procent van de goeie buitenlanders is voor ons niet meer haalbaar. Ons budget is op de Europese ranglijst ongeveer het 200ste. Wij kunnen op dit moment op die markt niet meer mee, dus moeten we andere pistes volgen. Ons scoutingapparaat zei ons dat Vlcek, gezien het beschikbare budget en de gegeven omstandigheden, de beste opportuniteit op die positie was.”

Van Holsbeeck noch Philippe Collin zagen Vlcek zelf aan het werk: “Als een speler twee tot vier miljoen zou kosten, gaan we hem zeker door verschillende mensen los van mekaar laten scouten. Alleen zochten we nu niet in die categorie. In de toekomst gaan we een structuur uitwerken om het risico op mislukte transfers tot een minimum te herleiden.” Gaat Anderlecht zijn scoutingapparaat wijzigen? “Ik zeg daar niets over”, aldus Van Holsbeeck. “Wij moeten nu niet praten, maar analyseren hoe we de fouten die nu gebeurd zijn, in de toekomst kunnen vermijden.”

Werner Deraeve geeft grif toe dat fouten maken bij rekrutering hoort: “Ik zeg altijd: als je minder dan vijftig procent verkeerd zit, ben je goed bezig. Wij moeten naar een politiek om elders spelers van zeventien, achttien jaar te halen. De hele goeie buitenlanders tussen 22 en 28 zijn niet meer voor onze portemonnee.” S

door geert foutré

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content