Wie ergert zich er niet aan als zijn favoriete club op achterstand staat: het tijdwinnen om toch maar als winnaar het einde van de wedstrijd te halen. Scheidsrechters grijpen meestal veel te laat in en dan nog maar naar het einde van de wedstrijd toe, met een eventuele gele kaart. Maar dan is het kwaad allang geschied en liepen de frustraties al hoog op.

Niemand is bij dit fenomeen gebaat, supporters niet, de spelers die in het verlies staan niet en ook de entourages van de clubs niet. Het is dan ook de hoogste tijd dat de bondsinstanties ingrijpen om dit spelbederf tegen te gaan.

Hoe dan? Vooreerst zouden de spelregels aangepast kunnen worden. Men kan een tijdslimiet invoeren om de bal weer in het spel te brengen. Er zijn voldoende ballenjongens om snel weer een bal naar de doelman te brengen of naar een andere speler van de ploeg die het spel mag hervatten. Een limiet van tien of vijftien seconden bijvoorbeeld om weer aan spelen toe te komen. Wordt dit ruim overschreden dan moet de spelleider geel trekken voor de speler die het spel gaat hervatten. Een inworp wordt een inworp voor de tegenpartij en een doeltrap wordt een hoekschop voor de tegenpartij.

Bij een vervanging wordt dezelfde tijdslimiet toegepast. Als de te vervangen speler te veel treuzelt, wordt die eveneens met geel of eventueel rood bestraft.

In de toegevoegde tijd passen we de regels toe zoals in het basket. We rekenen met effectieve speeltijd. Telkens de bal stilligt, bij een vrije trap, inworp, strafschop of vervanging, wordt de klok stilgelegd. De vierde scheidrechter of een assistent houdt zich daarmee bezig. Telkens een druk op de klok als het spel stilligt of hervat wordt.

Zo’n aanpassing van deze regels lijkt me een win-winsituatie voor alle partijen. Tijd rekken heeft geen enkele zin meer, voor geen enkele club. De supporter ziet meer effectieve speeltijd. We zullen voor eens en voor altijd aan 90 minuten komen. Een hoop frustraties zullen achterwege blijven, zowel bij spelers als bij supporters. En de scheidsrechter moet minder toezien op spelbederf. Positief zou ik zeggen.

Maar daarvoor zullen de bondsinstanties weer eens rond de tafel moeten. En omdat dit logge apparaat altijd in slow motion werkt, lijkt me de tijd nog veraf voor we zover zijn. Hier is misschien meer verantwoordelijkheid weggelegd voor de UEFA of de FIFA. Als die bij een volgend EK of WK aan de kar trekken, zit er misschien verandering aan te komen.

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be.

De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Paul Bynens, Diepenbeek

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content