Marseille streeft naar een evenwichtig team.

Voor het eerst sinds vele jaren lijkt Olympique Marseille (OM) een transfercampagne gevoerd te hebben die tegelijk van ambitie getuigt en erg doordacht is. “Het komt eropaan de cyclus voort te zetten waarmee we twee jaar geleden gestart zijn. Evenwicht is belangrijker dan klinkende namen, terwijl dat in het verleden wel eens omgekeerd was”, verklaarde technisch directeur José Anigo. Er was natuurlijk het ophefmakende vertrek van Frank Ribéry naar Bayern München, maar de 25 miljoen euro die dat in het laatje bracht en de 15 miljoen euro voor de deelname aan de Champions League werden nuttig besteed aan de uitbouw van wat een evenwichtige ploeg zou moeten zijn.

Zo kon OM de talentrijke Samir Nasri in eigen rangen houden en wist het ook definitief de hand te leggen op Djibril Cissé, de twee spelers die samen met Ribéry voor een uitstekend einde van vorig seizoen zorgden, waarin het ticket voor het kampioenenbal werd veiliggesteld. Voorzitter Pape Diouf mikt op een mix van talent en ervaring. De vervanger van Ribéry moet normaal Karim Ziani worden, die bij FC Sochaux vorig jaar menig technisch hoogstandje liet bewonderen. Ook de Nederlander Boudewijn Zenden moet met de ervaring die hij onder meer opdeed bij Chelsea en Liverpool, het team behoorlijk wat kunnen bijbrengen. Ook de andere transfers geven blijk van de nieuwe visie bij OM. Benoit Cheyrou en Gael Givet bewezen bij Auxerre en Monaco al hun degelijkheid. Vooral die laatste zal uit zijn periode bij de ploeg van het prinsdom de automatismen terugvinden met Julien Rodriguez. Om de kern in de breedte te versterken trok OM bovendien jonge beloften aan zoals Jacques Faty (Rennes), Laurent Bonnart (Le Mans) en Vincent Gragnic (Libourne-Saint-Seurin).

De vicekampioen begint straks aan de nieuwe competitie als een ernstige outsider. “Op basis van onze prestaties van vorig seizoen en van de kwaliteiten van de spelers die de kern kwamen versterken, moeten we gewoon ambitieus zijn”, liet kapitein Habib Beye optekenen. “Meestrijden voor de titel is een absolute vereiste. We zijn het aan onszelf verplicht een prijs te pakken. Er is door de clubleiding nog geen officiële ambitie uitgesproken. Maar na al die jaren hegemonie van Lyon zou het ideaal zijn als wij nog eens kampioen van Frankrijk zouden worden.”

Frankrijk

Habib Bamogo verlaat Marseille en gaat aan de slag bij Nice.

Nicolas Goussé (30, ex-Bergen) verruilt Istres voor tweedeklasser FC Nantes. Daar keerde ook Christian Wilhelmsson (ex-Anderlecht) terug na vorig seizoen te zijn uitgeleend aan AS Roma. Maar de Zweedse rechterflankspeler liet al verstaan dat hij zo snel mogelijk wil vertrekken.

Jérémy Perbet (ex-Charleroi) wordt door Straatsburg uitgeleend aan Angers. Omdat die club administratief een reeks werd teruggezet, zou er evenwel nog een kink in de kabel kunnen komen.

Stéphane Cassard, de doelman van Straatsburg, verlengde zijn contract tot 2009. Spits Ali Mathlouthi (20) volgde dat voorbeeld en tekende tot 2011.

Cris, de Braziliaanse centrale verdediger van Lyon, volgt normaal zijn landgenoot Juninho op als aanvoerder bij de kampioen. Hij verlengde zijn contract tot 2011.

Liverpool en Marseille bereikten uiteindelijk een akkoord over de definitieve overgang van Djibril Cissé. De aanvaller kreeg een vijfjarig contract. Marseille betaalde voor de Franse international 8 miljoen euro.

Verdediger Cédric Varrault (27) speelde negen seizoenen voor Nice, maar stapt nu over naar Saint-Etienne.

Pape Diakhate (AS Nancy), die eerst een overgang naar Dinamo Kiev weigerde, bedacht zich.

Grégory Bourillon, een jonge middenvelder van Rennes, tekende voor vier jaar bij PSG.

Alain Perrin wil graag dat Mathieu Bodmer de nieuwe patron wordt op het middenveld van Lyon. In die mate zelfs dat hij hem absoluut niet spaart. Hij stuurde Bodmer weg van de training, omdat hij bij het trappen van hoekschoppen te weinig geconcentreerd was.

Remy Riou (19), de doelman van Lyon die vorig seizoen werd uitgeleend aan Lorient en daar een uitstekende indruk naliet, tekende nu voor vier jaar bij Auxerre.

Laurent Blanc, de nieuwe trainer van Bordeaux, deed luidop zijn beklag over het gebrek aan nieuwkomers. Enkele dagen later mocht hij al David Bellion (Nice) en Alou Diarra (Lyon, voor 7,75 miljoen euro en 4 jaar) aan zijn kern toevoegen.

STéPHANE VANDE VELDE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content