Club Brugge wil beter doen dan vorig jaar, liet voorzitter Bart Verhaeghe op de ploegvoorstelling noteren. Dat is, na een seizoen waarin je tweede werd, gelijk aan zeggen: we gaan voor de titel. Blauw-zwart bekent kleur, liet (vooralsnog) nagenoeg niemand vertrekken en versterkte op vijf posities. Georges Leekens weet meteen waar hij aan begint.

VERDEDIGING

Objectief zou je kunnen zeggen: Club mist nog steeds een goeie doelman, eentje die mee kan voetballen in de ruimte ver voor zijn doel. Maar goed, Club behield op dat vlak het vertrouwen in Bojan Jorgacevic, in de loop van vorig seizoen weggehaald bij AA Gent. Op de lijn stijlrijk en atletisch, zelden op een fout te betrappen. Zijn doublure kent zijn plaats: oude rot Vladan Kujovic. Colin Coosemans moet een tijdje rijpen bij Waasland-Beveren, er is rust in de hiërarchie.

Achterin is er keuze te over, vrijwel iedereen bleef, op DaanVan Gijseghem na, en er kwamen twee nieuwelingen. Rechts is er Carl Hoefkens. Tom Høgli, in de aanloop naar het EK in een vriendschappelijke interland tegen Engeland door Steven Gerrard van het veld getrapt, moest revalideren. Kan hij zich in zijn tweede seizoen doorzetten? Afwachten.

Centraal zijn er, na het aanwerven van Jim Larsen, vier spelers voor twee posities. Drie rechtsvoetigen ( RyanDonk, MichaelAlmebäck en Larsen), één linksvoetige ( Jordi Figueras). De nieuweling is een Deen, een laatbloeier (26, debutant in eerste op zijn 22), en een doelpuntenmaker, 8 goals voor Rosenborg in 40 matchen. Groot en een betere voetballer dan Almebäck. Duwt hij de iets te weinig wendbare Figueras naar links of uit de ploeg?

Op links moest Høgli vorig seizoen vaak depanneren door het blessureleed van FredrikStenman, die nu terugvecht na een zwaar achillespeesletsel. Met Bart Buysse, aanvallend uitstekend, werd een bij de jeugd doorgestuurd alternatief binnengehaald. Maar Figueras, eerder defensief sterk, kan er dus ook uit de voeten.

MIDDENVELD

Vooralsnog geen vertrekkers (tenzij de jonge FriesDeschilder) en één nieuwkomer met faam: Jesper Jørgensen, weggekocht bij AA Gent. Kan centraal overal uit de voeten, zowel defensief als offensief. Ook een neus voor goals. Helaas voor hem: recent aangetrapt op de enkel en alvast out voor de start van het seizoen en de eerste Europese afspraken.

Na een behoorlijk EK sloot Niki Zimling aan met vertraging, maar hij lijkt dé controlerende man te worden. Een driehoek met VadisOdjidja en JonathanBlondel kan, eentje met Víctor Vázquez en Odjidja ook. Jørgensen kan de plaats naast Odjidja innemen en zorgen voor scorend vermogen, want Vázquez en Blondel zijn geen doelpuntenmakers. Vorig seizoen liet ook Lior Refaelov centraal mooie dingen zien, al speelt hij het vaakst vanaf de kant. Ook daar is het drummen, met op links naast Refaelov ook Maxime Lestienne. Op rechts is er ThomasMeunier, naast nieuwkomer IvanTrickovski en de in januari naar Brugge gekomen MushagaBakenga, net als Larsen afkomstig van Rosenborg. Omdat Bakenga noch Meunier echte flankspelers zijn, moet Trickovski, snel opgehemeld in Servië en dan verhuisd naar Cyprus, voor creativiteit op de flank zorgen.

AANVAL

Nieuw is Mémé Tchité, weggehaald bij Standard, waar hij een matig seizoen achter de rug heeft. Snel en doelgericht indien fit, maar meestal doet hij maar mee in de helft van de wedstrijden. Aanvankelijk speelde Leekens met het idee om hem samen met Joseph Akpala (of Carlos Bacca) op te stellen, later werd dat één spits. Het wordt dus drummen en misschien vertrekt er nog wel eentje, Akpala speelt zeker met dat idee en wellicht geldt dat ook voor BjörnVleminckx, in de rangorde diep teruggevallen.

CONCLUSIE

Club heeft meer dan een dubbele bezetting op alle posten en het overaanbod aan jeugd, dat er vorig seizoen rond deze tijd nog was, is weggeveegd door de komst van ervaren twintigers. Er zijn geen excuses meer.

DOOR PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content