Quick-Step wil Mapei achterna.

Hij werd er een beetje moe van, bekende Patrick Lefevere vrijdag op de voorstelling van zijn Quick-Stepploeg. Telkens te moeten horen dat zijn carrière op haar laatste benen liep, omdat hij minder op wedstrijden te zien was. Te moeten lezen dat zijn uittocht in het verschiet lag, omdat hij een interim-bureau in Tielt had opgestart. Dat Quick-Step passé was.

Maar een opgejaagde vos bijt van zich af. Via Bessel Kok, oud-topman van Belgacom, boorde Lefevere een nieuwe goud-ader in het oosten aan. Koks zakenpartner, de Tsjech Zdenek Bakala – met een persoonlijk vermogen van 880 miljoen euro – kocht zich voor zeventig procent in het wielerteam in. De toekomst van Quick-Step is daarmee minstens tot eind 2013 verzekerd. “Een gentlemen’s agreement dat we op 23 oktober ondertekenden”, aldus Lefevere.

Op dat moment was er bij de blauwbloezen een exodus zonder einde aan de gang.”Ik weet dat Tom ( Boonen, nvdr) bezorgd was omdat bepaalde jongens zoals Maarten Wynants vertrokken”, vertelt Lefevere. “Mijn probleem was dat ik op dat moment slechts contracten van één seizoen kon aanbieden. Sommigen konden elders langer zekerheid krijgen, anderen wilden hun eigen kans gaan.” Onder de vertrekkers Stijn Devolder, Carlos Barredo en Wouter Weylandt.

Een dozijn renners is nieuw in de ploeg. “Ik moest tot oktober roeien met de riemen die ik had”, geeft Lefevere toe. “Ik heb de kans te baat genomen om de ploeg te verjongen. Vandaar vier neoprofs.” Nieuw op de loonlijst zijn ook de spurters Gert Steegmans, Gerald Ciolek en Francesco Chicchi, die geen toekomst meer hadden bij hun vorige ploeg. Maar ook de Nederlandse kampioen Niki Terpstra, die “niet gekozen heeft voor het geld”, dixit Lefevere.

Bakala’s investering betekent een nieuwe start voor Quick-Step, dat pas achttiende staat op de sportieve ladder van de UCI. “Binnen drie tot vijf jaar willen we opnieuw tot de top vijf behoren”, stelde de Tsjechische geldschieter. “Met zijn zakelijk en politiek netwerk kan mijnheer Bakala deuren openen naar nieuwe sponsors”, denkt Lefevere. “Er komt ook een marketingdirecteur om de sponsordossiers mee voor te bereiden.”

Sportief werkt Lefevere aan de uitbouw van een wieleracademie. “Ik was in 1996 een van de oprichters van het Mapei Center in Italië”, brengt de teammanager in herinnering. “Daar komen onder anderen Cancellara, Pozzato, Rogers, Evans en Eisel uit voort. We willen nu hetzelfde doen, in samenwerking met het wetenschappelijk team van professor Peter Hespel van de KU Leuven. Een scout zal van bij de junioren jong talent spotten, dat we dan zullen onderbrengen in onze satellietteams en opleiden tot in onze profploeg. Een internationaal project dat ongezien zal zijn in het wielrennen.”

Lefevere heeft naar eigen zeggen een nieuwe boost gekregen. “Op een bepaald moment was Columbia in de mode, daarna Cervélo, nu is het Team Sky dat hip is. Ik hoop dat wij in de komende jaren opnieuw de jonge wielertalenten kunnen aantrekken en dat Quick-Step opnieuw sexy zal zijn.”

DOOR BENEDICT VANCLOOSTER

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content