Wat kan Tom De Mul als nieuwkomer bij RC Genk de Belgische eerste klasse bijbrengen? “Acties, acties en nog eens acties”, zegt Henk Mariman, hoofd jeugdopleidingen bij Club Brugge en aan de slag bij Germinal Beerschot toen De Mul daar was. Of voor De Muls acties ruimte is in een gesloten speelwijze zoals in België, zal nu blijken, zegt Mariman. “Hij heeft in twee competities gespeeld waar creativiteit hoogtij vierde. Dit is een nieuwe uitdaging voor hem. Vroeger was hij niet zo sterk in de omschakeling van balbezit naar balverlies. Dat is zijn werkpunt. De Mul is op zijn sterkst als hij op het randje kan spelen. Dat kan enkel in een ploeg die hoog staat. Hij is een balbezitspeler. Ik denk dat Ronny Van Geneugden iemand is met een positief voetbalidee.”

Dat De Mul verdedigend niet zo sterk is, vindt Urbain Haesaert die hem van Cappellen naar Germinal Beerschot haalde, niet erg. “Ik vind Tom een van de beste rechtsbuitens in Europa, met een onvoorspelbare dribbel, een schitterende voorzet en een fantastische rechtervoet voor vrije trappen. Hij kan ook scoren, want hij is ijzig kalm voor doel. Als men zegt dat Tom De Mul moet verdedigen, moet je hem niet halen, hé.

“Het is aan Tom om zijn wil op te dringen, hij moet niet naar de tegenstander kijken. Tom is beter dan Dirar of Vargas, hij is van een andere orde dan die jongens. Positioneel kan hij als rechtsbuiten spelen, maar ook achter de diepe spits, desnoods in een 4-4-2 met een echte verdediger achter hem.”

Haesaert vreest niet dat de rechtsbuiten in een lager aangeschreven competitie tijd gaat verliezen: “Positief is dat hij gaat spelen. Alleen door te spelen kan je beter worden. België is een moeilijke competitie wat verdedigers betreft. Vraag maar aan buitenlandse aanvallers die ook elders speelden. Tom gaat op het veld problemen zien en oplossen.”

Dat Standard bereid was om erg ver te gaan voor De Mul, ontkent technisch directeur Dominique D’Onofrio: “We hebben niet echt geprobeerd om hem bij ons te krijgen, al is het een type speler dat ons interesseert, omdat hij polyvalent is. We hebben nooit aan tafel gezeten met Tom of met Sevilla. Toen we bij informele contacten hoorden dat hij 500.000 euro moest kosten op huurbasis, lieten we het daarbij.”

Een dag later – vrijdag – meldde de Genkse website dat ook de transfer van Stein Huysegems rond was. Na 5,5 jaar Nederland, waar hij achtereenvolgens voor AZ, Feyenoord en Twente uitkwam, tekende hij nu een contract van 4,5 seizoenen bij Racing Genk. Afgelopen zaterdag zat Huysegems echter nog gewoon in de Twentse selectie en viel hij 12 minuten in. “Hij speelde toen nog goed”, zegt Leon ten Voorde, die voor de krant Twentsche Courant Tubantia FC Twente volgt. “Er hing ook nog een spandoek ‘Bedankt Stein’, maar bij Twente was het over voor hem. Hij was geblokkeerd door twee van de grootste voetbaltalenten op Nederlandse velden: Eljero Elia en Marko Arnautovic. Hij viel ook nog zelden in.”

Twente ging, net als Anderlecht, op trainingskamp in La Manga. Daar ging de technische staf van Anderlecht, die toen nog niets wist van de Genkse interesse, Huysegems bekijken. Volgens paars-wit liep hij er apathisch bij en liet hij een uitgebluste indruk. Die mening deelt Erwin Waanders, eveneens in La Manga voor TC Tubantia, niet: “Op training was hij heel aanwezig en scherp.” Zijn collega Ten Voorde sluit zich daarbij aan: “Als Stein al gefrustreerd geweest zou zijn, gaf hij die indruk niet. Hij was altijd een positieve jongen, maar het is goed dat hij naar een ander land gaat. Zijn fantastische eerste halve seizoen bij AZ heeft hij in Nederland nooit meer kunnen bevestigen.”

GEERT FOUTRÉ & JAN HAUSPIE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content