Tom De Sutter debuteert bij amateurclub FC Knokke

© BELGAIMAGE
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Zondag debuteert Tom De Sutter (34) met FC Knokke in de Tweede Klasse Amateurs. Hij was een profvoetballer die we niet snel zullen vergeten.

Tien jaar geleden tekende Tom De Sutter voor Anderlecht. Dat was opmerkelijk, omdat hij vier jaar daarvoor niet eens goed genoeg was bevonden voor een profcontractje bij Club Brugge. Zijn zaakwaarnemer Jean-Claude Lagaisse is toen voor hem op zoek gegaan naar een nieuwe club, maar dat bleek moeilijk. Bij SV Roeselare wilden ze hem niet, en bij SK Deinze ook niet, en bij RC Waregem evenmin. Uiteindelijk kon hij toch bij de bescheiden derdeklasser KM Torhout terecht. Lang zou hij daar niet blijven.

Als RSCA-supporter in har en nieren, droeg hij soms een Anderlechtruitje onder z’n Clubuitrusting.

In de voorbereiding maakte hij in een oefenwedstrijd tegen de eersteklasser Cercle Brugge meteen een hattrick en nog voor Nieuwjaar stond op papier dat hij na het seizoen naar de groen-zwarte zijde van het Jan Breydelstadion zou verhuizen. Anderhalf seizoen later eindigde hij zowaar als derde in de Gouden Schoen en werd hij Rode Duivel. AZ wou in januari vele miljoenen voor hem betalen, want Louis van Gaal zag het in hem zitten, maar na overleg met zijn familie besloot De Sutter het seizoen bij Cercle uit te doen.

RSCA boven Premier League

In februari speelde hij met de nationale belofteploeg tegen Duitsland en scheurde de voorste kruisband van zijn rechterknie, waardoor hij zes maanden out was en de Olympische Spelen miste. Toen hij na zijn revalidatie weer begon te scoren, wekte hij de interesse van onder meer West Bromwich. Maar hij verkoos op de aanbieding van Anderlecht in te gaan. Want hij was Anderlechtsupporter in hart en nieren. Toen hij op zijn zestiende van Standaard Wetteren naar de jeugd van Club Brugge verhuisde, droeg hij daar wel eens een Anderlechtshirt onder zijn Clubuitrusting. Daarvoor was hij trouwens afgetest geweest in de jeugdacademie van Anderlecht.

Paars-wit betaalde in 2009 zo’n drie miljoen euro voor hem. Vier jaar later zou hij ook bij Club Brugge eerherstel krijgen: hij werd er aangetrokken als vervanger voor Carlos Bacca.

De voorbije jaren voetbalde De Sutter achtereenvolgens nog voor Bursaspor, Lokeren en Oostende en nu keert hij dus terug naar waar het veertien jaar geleden voor hem begon: in het West-Vlaamse amateurvoetbal. Met een beker, twee supercups, drie titels en veertien nationale A-selecties zal hij niet ontevreden achterom kijken. Met de padelclubs die hij enkele jaren geleden al opstartte, is hij helemaal klaar voor het leven na het profvoetbal.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content