Met een oefenwedstrijd tegen Tunesië werd de stage van de Belgian Lions (foto) succesvol afgerond. Voor het eerst erbij was Tom Van de Keere (23 jaar), tweelingsbroer van de naar Estaimpuis vertrekkende Wim. Daarmee werd een goed seizoen bij Power Wevelgem beloond.

Bedoeling van de stage was om aan teambuilding te doen. Lukte dat ?

Ja. Er heerste een heel ontspannen sfeer. De nadruk lag helemaal niet op het basketaspect. Voor mij was het allemaal nieuw, want in feite kende ik niemand. Ik was wel eens opgeroepen in januari, maar toen hoorde ik er toch niet echt bij. Gelukkig was het ijs vlug gebroken. Vooral met de andere jongeren zoals Christophe Beghin, Tshomba en Mathias Desaever kon ik het goed vinden. We zijn op een avond zelfs eens een stapje gaan zetten in het nachtleven.

Hoe zag de dag eruit ?

’s Morgens stond er altijd een training van anderhalf uur op het programma en ’s namiddags deden we dan excursies : eens golfen of een bergwandeling van vijf uren maken.

Opvallend in de selectie was de aanwezigheid van een aantal jongeren.

Ja, coach Tony Van den Bosch vertelde ons toch dat hij met deze groep wil verderwerken. Eigenlijk is dat ook normaal, want een verjonging drong zich op. Een gast als Dimitri Jorssen kan dat niveau zeker aan. Je ziet dat hij in de VS heeft gespeeld. Hij maakt veel agressieve bewegingen. Ik weet nog uit de periode dat mijn broer en ik in New Jersey basketten dat je in het Amerikaanse basket een hogere uitvoeringssnelheid ontwikkelt. Daarom denk ik dat Jorssen weinig problemen zal hebben om zich hier aan te passen.

Wat verwacht je van het komende kampioenschap ?

Met Wevelgem mikken we toch wel op een zesde plaats. Europees halen dus. Het bestuur heeft in dat kader ook het budget wat opgeschroefd. Ikzelf hoop wat meer speelminuten te krijgen. Maar dat kan ik alleen afdwingen door progressie te blijven maken en constanter te presteren. Het voorbije seizoen was degelijk, maar te onregelmatig.

De laatste weken wordt basketminnend België overspoeld met financiële rampberichten. Raakt dat de koude kleren van een jonge speler ?

Niet echt. Ik hou me meer bezig met het basket zelf. Ik snap die evolutie ook niet goed, want de laatste jaren is het niveau van het Belgische basketbal serieus gestegen. Er loopt trouwens genoeg talent rond op de Belgische velden, ze moeten alleen meer hun kans krijgen. Kijk maar naar mijn broer Wim, hopelijk kan hij volgend jaar bij Estaimpuis wat meer spelen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content