“Het leven van een profsporter bestaat eigenlijk eenvoudig gezien uit trainen, eten en rusten”, stelt basketter Tomas Van Den Spiegel (28), die straks het truitje van CSKA Moskou voor dat van de Poolse topclub Prokom Trefl Sopot verruilt. “Dan zijn de tv en het internet heel aanlokkelijk als ontspanningsmiddel. Als je dan de keuze hebt uit veel dingen om naar te kijken, laat je dat niet liggen. Je mag me dan ook gerust een freak noemen.”

De center vertrekt eind augustus naar zijn nieuwe club, waar hij voor twee seizoenen tekende. “Ik kijk echt naar alles, wat natuurlijk erg is voor mijn vrouw. (lacht) Gelukkig sport ze zelf ook op topniveau. Doordat ik al een aantal jaar in het buitenland speel en woon, ben ik vaak aangewezen op een satellietverbinding. Daar bestaan er ontelbare mogelijkheden om je gading te vinden. Geen Belgische tv, maar wel bijvoorbeeld de Engelse Sky én een dertigtal sportkanalen. Gewoonweg super, want het aanbod is overweldigend. Ik zit daar natuurlijk niet van ’s morgens tot ’s avonds laat naar te kijken, maar laat het palet toch eens volledig de revue passeren.”

Bepaalde sporttakken genieten wel zijn aandacht. “De beste voetbalcompetities, zoals de Spaanse en Italiaanse”, bedenkt de Oost-Vlaming. “Op zondagmiddag en -avond live, soms tot twee wedstrijden. De Primera División blijf ik het aantrekkelijkst vinden, omdat het niveau daar een ietsepietsie hoger ligt dan in de Serie A. Een specifieke voorkeur voor een team heb ik niet. Alleen vond ik het plezant dat Real Madrid alsnog kampioen werd, want ze keerden toch terug uit een nagenoeg verloren positie. Die laatste weken waren geweldig, omdat er constant haasje-over werd gespeeld door Real, Barcelona en FC Sevilla. Maar ik volgde ook de Nederlandse competitie wel een beetje.”

Natuurlijk volgt hij ook de NBA. “In eerste instantie vooral de Euroleague en de ULEB Cup, om wat bij te leren, hé”, zegt Van Den Spiegel. “Vroeger had ik ook een passie voor wielrennen. Maar door veel weg te zijn en de dopingproblematiek beperk ik mij voorlopig tot de highlights. Ik blijf er zeker niet meer voor thuis. Die verhalen veroorzaken een zekere degout, want het deksel van de beerput wordt nu opgelicht. Prachtig, ik verwacht een schokeffect. Het komt eropaan om de komende jaren ervoor te zorgen dat die sport weer clean kan worden. Het was wat overdreven om te spreken over de Tour van de redding of te durven stellen dat de gedopeerden er niet meer bij waren. Iedereen wist dat het toch niet waar was.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content