Na zeven jaar AA Gent koos Tomas Vasov (31) in maart voor een lucratieve aanbieding van Shanghai Shenhua SVA. De genaturaliseerde Joegoslaaf onderschreef een overeenkomst van een jaar plus een optie voor nog eens twee seizoenen bij de Chinese vice-kampioen.

Hebben jullie daar geen last van het SARS-virus ?

Tomas Vasov : Nee, toch niet. Er zijn voldoende strenge veiligheidsmaatregelen genomen. Momenteel hoeven we ons daar gelukkig niet mee bezig te houden. Ik concentreer me ook liever op het sportieve aspect.

Je vertrek bij AA Gent verliep nogal abrupt ?

Zo wil ik het niet zien. Voor beide partijen was een transfer de beste oplossing. AA Gent is volop bezig aan een grondige verjongingskuur, wat doodnormaal is, terwijl ik hier een langdurig contract kon tekenen aan financieel enorm interessante voorwaarden. Ik ben sowieso avontuurlijk ingesteld en wilde eens het Aziatische voetbal leren ontdekken.

Wat zijn de eerste indrukken ?

Shanghai is een prachtige wereldstad, heel groot en biedt ook voor mijn vrouw tal van ontspanningsmogelijkheden. Bovendien is de club heel professioneel ingesteld, ondanks het feit dat Chinese competitie nog maar tien jaar bestaat. Je merkt hier enorm veel enthousiasme, ook al omdat de nationale ploeg onder Bora Milutinovic een fameuze opgang maakte. Ons stadion heeft een capaciteit van 35.000 toeschouwers. Enig verschil met België is dat we onze verplaatsingen per vliegtuig maken.

Na vijf speeldagen staan jullie op de derde plaats. Wat is de eigenlijke ambitie ?

Kampioen spelen. In 1995 lukte het de club al eens, maar de laatste twee jaar toonde Dalian Shide zich te sterk. Met de Hondurees Saul Martinez hebben we de topschutter van de reeks, die oud-Interspeler Ruben Sosa moet vervangen. Maar de toegevoegde waarde wordt geleverd door Jörg Albertz, onze spelmaker die vroeger nog voor Glasgow Rangers speelde, maar onlangs vertrok bij Hamburg. Samen met de Joegoslaaf Dejan Petkovic, ex-Real Madrid en Vasco da Gama, stuwt hij onze ploeg naar een hoger niveau.

Speel jij centraal in de verdediging ?

Niet echt. We spelen in een 3-5-2-veldbezetting, waarbij ik meestal op rechts word geposteerd. Maar die omschakeling verloopt nog niet zo vlot als aanvankelijk gedacht. De Chinezen zijn nog niet klaar voor een driemansverdediging, want inzake positiespel kunnen ze nog bijleren.

Ben je dan de grootste speler op het veld, tussen al die kleine Chinezen.

(lacht luidop) Zo is het al lang niet meer. De meesten zijn veel atletischer en fysiek sterker dan ik dacht. Eigenlijk ook niet verwonderlijk, want de laatste jaren hebben hier veel Europese trainers goed werk verricht. Dat merk je nog niet direct aan het tactische niveau, maar wel aan de individuele technische klasse van sommige spelers. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat sommige Chinese internationals al in de Premier League spelen.

Met Wu Jingui heb je ook een Chinese trainer. Hoe verloopt de communicatie ?

Vlot. Gelukkig verbleef hij zeven jaar in de Bundesliga, waardoor hij zich gemakkelijk in het Duits en Engels kan uitdrukken. Op het veld maak ik gebruik van een aantal standaarduitdrukkingen. Komt wel in orde, hoor. Maak je geen zorgen ( grijnst).

door Frédéric Vanheule

‘De meeste Chinese spelers zijn veel atletischer en fysiek sterker dan ik dacht.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content