Wat doe je nog buiten voetballen ?

In de zomer tennis ik regelmatig en ik ga graag naar de film. Verder hou ik van bowlen, muurklimmen en petanque. Ik kijk ook veel televisie en speel af en toe op de Playstation. Een favoriet tv-programma heb ik niet echt, maar ik volg vooral de sport. Naast Canal + staan ook MTV en TMF vaak op. Ik beschouw mezelf als een echte muziekliefhebber. Zelfs in de wagen staat altijd een cd of de radio op. Alleen hard-rock en house interesseren me niet.

Stel dat het niet gelukt was als profvoetballer, wat dan ?

Goh, ik zou echt niet weten waar ik dan op dit moment mee bezig zou zijn. Ik heb houtbewerking gestudeerd, maar al sinds ik nog heel jong was droomde ik ervan voetballer te worden. Mijn vader speelde ooit nog in eerste klasse en langs die weg kreeg ik de microbe te pakken. Ik besef wel dat ik veel geluk heb, want lang niet iedereen heeft de kans om van zijn hobby zijn beroep te maken. Te weinig spelers beseffen dat.

Heb je een passie ?

Mijn hond, denk ik. Haar echte naam is Mirabelle, maar we noemen haar altijd Juul of Bruin. Wij hebben altijd soortgelijke honden gehad, die allemaal Mirabelle heetten.

Met wie zou je wel eens een goed gesprek willen voeren ?

( Denkt lang na.) Met Kim Clijsters. Haar vader heb ik nog als trainer gehad en zij kwam toen regelmatig mee kijken. Als ik nu zie wat ze realiseert in de tenniswereld kan ik haar alleen maar bewonderen. Zij heeft ook een enorme vechtlust en dat is een eigenschap die ik enorm apprecieer bij sportmensen. Ze geeft nooit op.

Aan welk voorwerp in huis ben je gehecht ?

Aan de foto van mijn schoonmoeder. Zij stierf vier jaar geleden, iets meer dan een week voor onze trouwdag. Dat was echt een hele moeilijke tijd. Ik ben niet iemand die veel naar het kerkhof gaat, maar ik denk wel veel aan haar. De herinnering aan haar geeft me ook kracht, want zij was een sterke, moedige vrouw. Ze had kanker en wist dat ze ging sterven, maar toch heeft ze nog de moed gehad om haar eigen begrafenis volledig te regelen. Dat jaar werd ik zelf uitgeroepen tot meest verdienstelijke speler van het seizoen bij AA Gent en dat heb ik aan haar te danken. Zij gaf mij de kracht om mezelf te overtreffen.

Jullie zijn momenteel aan het bouwen.

Klopt. Onze ouders wonen in Hamme en de bouw staat op 100 meter van het huis van mijn schoonvader, bij wie we momenteel inwonen. De woning is nog niet af, maar Vanessa heeft het interieur al helemaal gekozen. Ik ben haar daar ook dankbaar voor, want door de verplaatsingen naar Charleroi heb ik daar zelf de tijd niet voor.

Welke droom wil je zeker nog realiseren ?

Als het mogelijk is, zou ik graag nog een kindje willen. Er zijn trouwens plannen in die richting. Eéntje zal er zeker komen, maar ik hoop toch op twee, want één is maar alleen.

Welke periode uit je leven zou je nog eens opnieuw willen beleven ?

Mijn trouwdag, maar dan liefst wel mét mijn schoonmoeder erbij.

Welke invloed heeft Vanessa op jou ?

Een zeer grote. Zij ziet bepaalde dingen anders dan ik en ik leer op die manier veel van haar.

Welke eigenschap typeert haar het meest ?

Zij is zeer nerveus. Wanneer er bijvoorbeeld mensen op bezoek komen, wil ze dat alles perfect is. Ze is heel zorgzaam en dat waardeer ik enorm.

Ben je een emotioneel iemand ?

Ja, toch wel. Op het moment dat we trouwden heb ik gehuild. Ons huwelijk vond plaats in dezelfde kerk waar enkele dagen voordien de begrafenis van Vanessa haar moeder was geweest. Toen we binnenkwamen werd het me gewoon even te veel. Maar ook in normale omstandigheden ben ik redelijk emotioneel. Wanneer ik het echt moeilijk heb, kan het best dat ik begin te huilen.

Vanessa Schelfaut (28)

Wie regelde jullie eerste afspraakje ?

Tony, denk ik. We leerden elkaar kennen via iemand die bij mij op school zat. Haar vader ging regelmatig naar het voetbal kijken en wij gingen dan maar eens mee. In het begin was dat echter niet gemakkelijk, want Tony had toen nog een relatie met een ander meisje.

Hoe reageerden je ouders ?

Vooral mijn moeder had het er in het begin moeilijk mee. Ik was immers nog maar zeventien, terwijl hij al éénentwintig was. Bovendien speelde hij toen al in eerste klasse en vroeg ze zich af of hij het wel serieus meende met haar dochter. Na verloop van tijd had ze er geen problemen meer mee.

Hou je van voetbal ?

Ik heb er van leren houden. Door meer en meer wedstrijden te volgen begrijp je het spel op de duur beter en nu zou ik het voetbal niet meer willen missen. Ik probeer ook alle wedstrijden mee te gaan kijken.

Welk aspect van zijn job stoort jou het meest ?

Het feit dat hij veel moet rusten. Tony is iemand die zijn rust echt nodig heeft. Zondag is eigenlijk de enige dag die we voor ons hebben, aangezien ik tijdens de week werk en hij meestal zaterdag moet voetballen. In de periode bij GBA kwam daar nog eens bij dat ze zondagvoormiddag moesten trainen, maar bij Charleroi is dat gelukkig niet het geval.

Hoe belangrijk is luxe voor jou ?

Het moet vooral praktisch zijn ! Het is geen noodzaak, maar het is wel leuk dat het er is. Ik zal niet ontkennen dat het leuk is om je bepaalde dingen zonder veel moeite te kunnen veroorloven. Wij rijden bijvoorbeeld allebei met een mooie wagen en ook op het gebied van kleding hoef ik niet altijd op de prijs te letten.

Hecht je veel belang aan kleding en uiterlijk ?

Toch wel, ja. Ik denk dat je met een verzorgd uiterlijk beter overkomt bij andere mensen. Ik voor mezelf vind ik het belangrijk. Het is toch belangrijk dat je je goed in je vel voelt. Tony vraagt me ook geregeld wat hij moet aandoen en dan help ik hem graag kiezen. Wanneer er bezoek komt, heb ik bijvoorbeeld niet graag dat hij in een jogging rondloopt. Alleen al uit respect voor de mensen.

Welke studies heb je gedaan ?

Ik studeerde graduaat boekhouden en werk nu als boekhoudster bij een bedrijf in het Brusselse. Ik heb dat ook nodig, want ik zou niet graag constant thuiszitten. Zelfs wanneer er een kindje komt, ben ik niet van plan om definitief te stoppen met werken.

Doe je aan sport ?

In de zomer tennis ik regelmatig en momenteel ga ik wekelijks met mijn zus naar de bodygym. Ik moet toegeven dat ik meestal met tegenzin vertrek, maar achteraf ben ik altijd blij dat ik geweest ben. Vaak is dat met periodes : soms zou ik elke dag willen sporten en soms heb ik echt geen zin.

Andere hobby’s ?

Ik hou van creatieve dingen. Bloemschikken doe ik enorm graag. Ik zou ook graag willen schilderen, maar dat heb ik nog nooit gedaan en ik weet dus ook niet of ik het kan. Ik voel wel dat er iets artistieks in mij zit.

Waarvan kan je genieten ?

Van de simpelste dingen. Dat hoeft echt niet veel te zijn. Ik kan bijvoorbeeld weemoedig worden van heel kleine dingen : van een bloempje dat begint te groeien of van de geur van de bomen wanneer we gaan wandelen.

Is Tony romantisch ?

Niet echt, hoewel hij soms wel romantisch uit de hoek kan komen. Zo vroeg hij me ten huwelijk op het veld van AA Gent. Dat was voor de wedstrijd tegen Harelbeke en heel de familie ging zogezegd mee kijken omdat het de laatste wedstrijd van het seizoen was. Ze hadden mij gezegd dat ik bloemen moest overhandigen aan een amateursclub die getraind werd door Tony’s vader, maar achteraf bleek dat de bloemen voor mij bestemd waren.

Wat zijn zijn beste eigenschappen ?

Hij kan heel lief zijn en is altijd heel bezorgd. Maar het belangrijkste is dat ik me goed bij hem voel.

En zijn slechtste ?

Oei… Wanneer hij iets in zijn hoofd heeft, kan ik het er heel moeilijk uitpraten. In zekere zin is hij dus wel koppig.

door Ilse Peleman

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content