TOP 25

© BELGAIMAGE

Wie zijn de 25 spelers die in evenveel seizoenen Premier League het meest hun stempel hebben gedrukt op het voetbal in Engeland? Een eigenzinnig lijstje.

1 RYAN GIGGS

MANCHESTER UNITED

13X TITEL, 4X FA CUP, 2X CL

Toen aan Gareth Bale onlangs gevraagd werd wie de beste voetballer was met wie hij ooit gespeeld had, antwoordde hij niet ‘Cristiano Ronaldo‘, maar noemde hij meteen Ryan Giggs. De Welshman, die van 1987 tot 2014 bij Manchester United voetbalde, was in die 27 jaar goed voor 114 goals en 271 assists – dat laatste is een record in de Premier League. In 24 seizoenen kreeg hij geen enkele rode kaart. Die kreeg hij wél van zijn vrouw toen die ontdekte dat Ryan een affaire had met de echtgenote van zijn eigen broer. Arsène Wenger zei over hem in 2009: ‘Van niet-Arsenalspelers is Ryan Giggs mijn speler van het decennium, aangezien hij stijl en winnen combineert.’

2 THIERRY HENRY

ARSENAL

2X TITEL, 3X FA CUP, 2X PLAYER OF THE YEAR

Werd in 2008 door de supporters verkozen tot grootste Arsenalspeler aller tijden, voor Dennis Bergkamp, Tony Adams, Ian Wright en Patrick Vieira. Vier keer topschutter in de Premier League: in 2002, 2004, 2005 en 2006. Tegen Manchester United maakte hij misschien wel zijn mooiste goal: met de rug naar doel wipte hij de bal op van buiten de rechthoek, draaide zich om en schoot in één tijd recht in de winkelhaak. Zijn latere ploegmaat Lionel Messi zei over hem: ‘Toen hij voor de eerste keer de kleedkamer van Barcelona binnenkwam, durfde ik hem niet aan te kijken. Omdat ik wist wat hij allemaal gedaan had in Engeland.’ Kortom, de Rode Duivels kunnen misschien wel iets van hem leren.

3 ERIC CANTONA

MANCHESTER UNITED

4X TITEL, 2X FA CUP, 1X PLAYER OF THE YEAR

Eric the King. Frans genie dat Manchester United in 1993 de titel bezorgde. Dat was toen al geleden van 1967, een droogte van 26 jaar dus. Stond symbool voor de revival van de Mancunians en werd daarom overal te lande uitgejouwd en opgenaaid. Dat leidde in januari 1995 tot het beruchte incident waarbij Eric Cantona in ware kungfustijl een supporter van Crystal Palace te lijf ging. Die zou geroepen hebben: ‘Ga toch terug naar je eigen land!’ Dat deed Cantona pas in 1997, toen hij op 31-jarige leeftijd zijn voetbalschoenen opborg. Over zijn vroege afscheid zei hij later: ‘Ik kon het niet langer opbrengen om vroeg naar bed te gaan, niet met mijn vrienden op café te gaan en niet te drinken.’

4 DENNIS BERGKAMP

ARSENAL

3X TITEL, 4X FA CUP, 1X PLAYER OF THE YEAR

Vliegen durfde hij niet, maar op het veld vlogen ze er wel in. En hoe! Bracht menige fan in extase met wondermooie doelpunten. IJskonijn met de sierlijkheid van een hinde. Een streepje Mozart in de heavy metal van de Premier League.

5 ROY KEANE

NOTTINGHAM FOREST, MANCHESTER UNITED

7X TITEL, 4X FA CUP, 1X CL, 1X PLAYER OF THE YEAR

Wat whiskey met Irish coffee doet, dat doet Roy Keane met een ploeg: het geheel wat extra pit geven. Mannetjesputter die naar iedereen uithaalde. ‘Het hardste gedeelte van Roys lichaam is zijn tong’, zei Sir Alex Ferguson over hem.

6 ALAN SHEARER

BLACKBURN ROVERS, NEWCASTLE UNITED

1X TITEL, 2X PLAYER OF THE YEAR

Maakte Blackburn kampioen in 1995 met zijn 34 goals in 42 wedstrijden. Is de topschutter aller tijden van Newcastle met 260 doelpunten. Maakte de meeste hattricks in de Premier League: 11. Had dus beter Alan Scorer geheten.

7 PAUL SCHOLES

MANCHESTER UNITED

11X TITEL, 3X FA CUP, 2X CL

De rosse metronoom van Manchester United. Hij was niet de snelste, niet de grootste loper, niet sterk met de kop en tackelen deed hij bijna nooit, maar toch had je vaak het gevoel dat hij de beste man op het veld was.

8 PATRICK VIEIRA

ARSENAL, MANCHESTER CITY

3X TITEL, 5X FA CUP

Franse reus van Senegalese oorsprong. Goed voor negen seizoenen Arsenal en anderhalf seizoen Manchester City. De Citizens wonnen met hem de FA Cup in 2011, hun eerste prijs sinds de League Cup in 1976.

9 DAVID BECKHAM

MANCHESTER UNITED

6X TITEL, 2X FA CUP

Ja, dat magische rechtervoetje. Ja, die weergaloze vrijschoppen. Maar David Beckham was ook een mannequin op noppen. Een voetbalicoon en een modegoeroe met een neus voor Spice Girls en commercialisering.

10 STEVEN GERRARD

LIVERPOOL

2X FA CUP, 1X CL, 1X EL, 1X PLAYER OF THE YEAR

Met in totaal 710 wedstrijden komt hij op de derde plaats in de wedstrijdranglijst aller tijden bij de Reds na Ian Callaghan (857) en Jamie Carragher (737). Toch is Jan Mulder niet overtuigd: ‘Hij is een geweldige voetballer, op regionaal niveau.’

11 CRISTIANO RONALDO

MANCHESTER UNITED

3X TITEL, 1X FA CUP, 1X CL, 2X PLAYER OF THE YEAR

Toen Cristiano Ronaldo het magische nummer 7 (George Best, Bryan Robson, Eric Cantona) kreeg bij Manchester United, was hij het mikpunt van spot van zijn ploegmaats. Ze vonden dat hij nog niks bewezen had. Ondertussen weten ze wel beter.

12 FRANK LAMPARD

WEST HAM, CHELSEA, MANCHESTER CITY

3X TITEL, 4X FA CUP, 1X CL, 1X EL

Volgens José Mourinho was Frank Lampard ongeveer tien jaar lang de beste speler in de Premier League. De clubdokter van Chelsea nam ooit een IQ-test van hem af en daaruit bleek dat Lampard uitzonderlijk hoog scoorde.

13 WAYNE ROONEY

EVERTON, MANCHESTER UNITED

5X TITEL, 1X FA CUP, 1X CL, 1X PLAYER OF THE YEAR

Just enough education to perform‘ is de tatoeage die op zijn arm staat, naar een albumtitel van Stereophonics, een van zijn favoriete bands. Wonder boy die misschien nog meer uit zijn carrière had kunnen halen.

14 DIDIER DROGBA

CHELSEA

4X TITEL, 4X FA CUP, 1X CL

Rolmodel voor alle Afrikaanse voetballers. God in Ivoorkust. Hielp Chelsea in 2005 aan zijn eerste titel in vijftig jaar. Werd twee keer topschutter van de Premier League, in 2007 en 2010. Door Mourinho wel ‘a diver‘ genoemd.

15 JOHN TERRY

CHELSEA

4X TITEL, 5X FA CUP, 1X CL, 1X EL

Geboren in Barking, waar ook de legendarische verdediger Bobby Moore het levenslicht zag. Chelsea skipper die op het veld alles in de strijd gooit en verbaal weleens over de schreef gaat, zoals Anton Ferdinand ondervond.

16 PETER SCHMEICHEL

MANCHESTER UNITED, ASTON VILLA, MANCHESTER CITY

5X TITEL, 3X FA CUP, 1X CL

Deense keeper die in 2003 opgenomen werd in de English Football Hall of Fame voor zijn impact op het Engelse voetbal. ‘Adviseert’ Mourinho nog geregeld via Twitter, waar hij pleit voor meer speeltijd voor de ‘oudjes’ Bastian Schweinsteiger en Michael Carrick.

17 ROBERT PIRÈS

ARSENAL, ASTON VILLA

2X TITEL, 3X FA CUP

Begenadigde linkerwinger met de looks van een Franse musketier. Vormde lange tijd een te duchten flank met Ashley Cole bij Arsenal. Bij de viering van de dubbel in 2002 vormden al zijn ploegmaats een erehaag en bogen ze voor hem.

18 PETR CECH

CHELSEA, ARSENAL

4X TITEL, 4X FA CUP, 1X CL, 1X EL

Heeft het record van de meeste clean sheets in de Premier League. Liep in 2006 na een botsing met Stephen Hunt van Reading een schedelfractuur op die hem bijna het leven kostte. Draagt sindsdien een beschermende helm.

19 RIO FERDINAND

WEST HAM, BOURNEMOUTH, LEEDS UNITED, MANCHESTER UNITED, QUEENS PARK RANGERS

6X TITEL, 1X CL

De Snoop Dogg van de Premier League. Ondanks het feit dat hij met tv, muziek en mode bezig was, toch een van de beste Engelse centrale verdedigers ooit. Combineerde elegantie, finesse en doortastendheid.

20 GARY NEVILLE

MANCHESTER UNITED

8X TITEL, 3X FA CUP, 2X CL

Typisch Engelse rechtsachter, die inspireerde met zijn overgave en offensieve impulsen. Kreeg in 2009 een eretitel aan de universiteit van Bolton voor zijn bijdrage aan het voetbal. Is nu een van de beste analisten over Het Kanaal.

21 YAYA TOURÉ

MANCHESTER CITY

2X TITEL, 1X FA CUP

Ivoriaanse toren met indrukwekkende statistieken. Maakte bijvoorbeeld in het seizoen 2013/14 twintig goals in de Premier League. Stond tussen 2009 en 2016 steevast op de shortlist van de BBC African Footballer of the Year, trofee die hij twee keer won.

22 GARETH BALE

TOTTENHAM

2X PLAYER OF THE YEAR

‘Hij was onmogelijk te stoppen’, pufte Maicon, de rechtsachter van Inter, na het 3-1-verlies tegen Tottenham in de Champions League in 2010. Gareth Bale, toen al een Donkey Kong met een XXL-motor.

23 VINCENT KOMPANY

MANCHESTER CITY

2X TITEL, 1X FA CUP

Werd drie keer opgenomen in het Premier League Team of the Year. Zijn legendarische goal tegen Manchester United bezorgde Manchester City de titel in 2012, 44 jaar na de vorige. Sterk mét het hoofd en ín het hoofd.

24 MICHAEL OWEN

LIVERPOOL, NEWCASTLE, MAN. UNITED, STOKE CITY

1X TITEL, 1X FA CUP, 1X EL, 1X PLAYER OF THE YEAR, 1X GOUDEN BAL

De laatste Engelse speler én de laatste speler uit de Premier League die de Gouden Bal won, in 2001. Beleefde zijn beste jaren bij Liverpool. Ook twee keer topschutter van de Premier League, in 1998 en 1999.

25 MATT LE TISSIER

SOUTHAMPTON

‘Le God’ speelde zijn hele carrière voor Southampton, hoewel hij aanbiedingen kreeg van heel wat topclubs. Toen Manchester United aanklopte en hij wederom bedankte, haalden de Red Devils een zekere… Eric Cantona.

DOOR DE REDACTIE – FOTO’S BELGAIMAGE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content