Tottenham blaast warm en koud

© BELGAIMAGE

Wat doen de Spurs, bevrijd van José Mourinho, zondag in de finale van de Carabao Cup tegen Manchester City? Veel zal afhangen van de ploeg die Pep Guardiola opstelt, drie dagen voor een cruciaal duel tegen PSG.

Wordt het kiezen of is Manchester City rijp en rijk genoeg om op veel fronten te blijven strijden? Dat is de vraag die Pep Guardiola de komende dagen moet beantwoorden. Meer dan de competitie zijn dezer dagen bekers en knock-outcompetities zijn bekommernis. Vorig weekend was er een halve finale in de FA Cup tegen Chelsea – dat kan eind dit seizoen theoretisch ook nog een finale van de CL worden – en na vanavond, een competitieduel tegen Aston Villa, is er zondag de finale van de Carabao Cup. Volgende week woensdag is er dan nog de heenwedstrijd van de halve finale in de Champions League tegen PSG. Wie speelt wat, wanneer en hoe lang, is een vraag voor medische en sportieve staf. Wat staat het hoogst op het prioriteitenlijstje: een eerste CL of een vierde Carabao Cup op rij, de vijfde in zes jaar? Het is een beker waarop de Citizens, die hem in 2014 ook al wonnen, dit decennium een abonnement hebben.

Geen trofee en geen Europees ticket zou voor Tottenham het begin van een nieuw tijdperk kunnen zijn.

Gesteld dat gewenning leidt tot nonchalance, kan dat in het voordeel uitdraaien van Tottenham, de tegenstander van zondag. De laatste zege in deze beker voor de Spurs dateert van 2008 (de finale in 2015 ging verloren tegen Chelsea). Die trofee in 2008 is de enige in dit millennium, anders dan in het Etihad is er nog plaats in de prijzenkast van voorzitter Levy. Het zou het gat dat corona in de begroting van de Londenaars heeft geslagen een heel klein beetje kunnen dichten. Wie wint, mag zeker Europa in, zij het richting Conference League en niet de Europa League zoals voorheen. Dat scheelt in inkomsten. Via de competitie zijn de Spurs immers verre van zeker van zo’n ticket.

En dat is de schuld van bijzonder onregelmatig presteren, na een goeie start. Het was niet het seizoen van de maandag ontslagen José Mourinho. Harry Kane (voor zondag onzeker met een enkelletsel) deed voorin hard zijn best, maar ook hij kon de boel niet forceren. Opvallend, zoals onlangs nog eens bleek in de topper tegen Manchester United: vaak stonden de Spurs bij de rust op voorsprong (tegen United bracht de Koreaan Son Heung-min de ploeg 1-0 voor), even vaak werd na de rust die voorsprong weer weggegeven. United maakte er na de pauze drie, maar ook Newcastle, zowel uit als thuis, West Ham, Crystal Palace, Wolves, Fulham en aartsrivaal Arsenal maakten na de rust het verschil. Een bus parkeren kan Mourinho, maar die van Tottenham draait blijkbaar moeilijker. Nooit vond hij achterin stabiliteit, welke combinatie hij ook probeerde (en dat waren er veel). Daar werd onder meer Toby Alderweireld het slachtoffer van.

Geen trofee en geen Europees ticket zou voor Tottenham het begin van een nieuw tijdperk kunnen zijn. José Mourinho betaalde al het gelag voor het slechte seizoen. Harry Kane spreekt al een tijdje over vertrekken, al is het met zijn voorzitter aan de onderhandelingstafel lastig kersen eten. Wat met Gareth Bale? En wat met Dele Alli of zelfs Harry Winks, twee Engelse beloften die houden van de bal maar onder Mourinho compleet verdwenen? Halen zij de komende weken hun gram?

Heel veel vragen. Corona heeft de Spurs ook financieel een rake tik gegeven. Met het nieuwe stadion, dat de capaciteit van 36.000 naar 62.000 tilde, dacht de club een sprong te kunnen maken. Daarbij steunde de financieel beheerder vooral op de inkomsten uit wedstrijddagen: die zouden richting de 100 miljoen euro moeten gaan. Corona heeft daar ingehakt, zo hard zelfs dat de ploeg vorig najaar moest lenen om de rekeningen te kunnen betalen.

Eens de fans terug keren – dat is zondag in de finale al voorzichtig het geval, City en Tottenham mogen elk 2000 fans naar Wembley sturen – komen die inkomsten terug, maar tot dan is het harken. En kan het dat iemand als Kane van de hand moet worden gedaan, om te overleven. Tegen welke prijs? Ook sportief?

Voor meer nieuws zie www.sportmagazine.be

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content