Afgelopen donderdag werd in Parijs de Tour de France 2007 voorgesteld. De start wordt op 7 juli gegeven in Londen, waarna het peloton afzakt naar Canterbury. Daarna nemen de renners in hun ploegbussen de Kanaaltunnel naar Duinkerke. De rest van de Tourkaravaan zal de ferry’s gebruiken. De tweede rit komt aan op de Charles de Kerchovelaan in Gent, aan het Kuipke. ’s Anderendaags vertrekt de karavaan in Waregem, om snel België te verlaten en aan te komen in Compiègne, de startplaats van Parijs-Roubaix. Vervolgens gaat het via de Bourgogne en de Vogezen al snel naar de Alpen, waar twee bergritten wachten : de eerste komt aan op de Cormet de Roselend in Tignes, na de rustdag volgt een etappe over de Iseran en de Galibier. Met zijn 2770 meter is de Iseran de hoogste top in de Tour 2007. Na ritten in Marseille, Montpellier en Castres volgt op 21 juli de eerste lange tijdrit (54 km) in Albi.

Daarna volgen drie Pyreneeënritten, met op de eerste dag aankomst op Plateau de Beille. Daarna volgt een lange etappe over onder meer de nieuwe Port de Balès naar Loudenvielle-Le Louron. Na de tweede rustdag, in Pau, volgt een zware etappe over de port de Larrau, de col de la Pierre Saint-Martin, de col de Marie-Blanque en de col d’Aubisque, die pas voor de tweede keer sinds het ontstaan van de Tour een aankomstplaats is – in 1985 won Stephen Roche. Na het Pyreneeëngeweld volgt nog een tijdrit van 55 kilometer tussen Cognac en Angoulême. De Tour eindigt na 3547 kilometer op 29 juli op de Champs-Elysées.

In de rand van de Tourvoorstelling ontstond er een rel tussen UCI en ASO. ASO nodigde UCI-voorzitter Pat McQuaid niet uit en weigerde deel te nemen aan de discussies over de bestrijding van doping. De dag voor de Tourvoorstelling kwamen de Pro Tourploegen samen op hun jaarlijkse AIGCP-vergadering. Ze keurden er een aanvulling van de ethische code goed die onder meer bepaalt dat elk Pro Tourcontract vanaf volgend jaar een clausule moet bevatten die renners verplicht een dna-staal af te staan indien dit nodig is om een dopingaffaire op te lossen. Ook zullen ploegen met meerdere dopingzondaars in de rangen voortaan voor korte of lange tijd geschorst kunnen worden. Verder beslisten de Pro Tourteams ook om geen renners op te nemen die genoemd werden in de zaak Fuentes vooraleer zij volledig vrijgesproken zijn. Patrick Lefevere werd tot slot herverkozen als voorzitter van de AIGCP tot en met 2008.

DOOR LOES GEUENS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content