Eind augustus hield de Uefa in Genève een bijeenkomst waarop de beste clubtrainers van Europa werden uitgenodigd om suggesties naar voor te brengen in verband met de toekomst van het Europese voetbal. Dat de bijeenkomst als heel belangrijk werd beschouwd, bewijst de naam die eraan werd gegeven : Elite Coaches Forum en het feit dat secretaris-generaal Gerhard Aigner, de directeur van het Uefa Ontwikkelingscomité Jozef Venglos en technisch directeur Andy Roxburgh er als gastheer optraden.

Onder de aanwezigen alle trainers van de clubs die in de vorige seizoenen het mooie weer maakten in de Champions League. Maar ook Co Adriaanse, hoewel Ajax al een paar jaar niet meer meedraait aan de top en hijzelf in de Champions League maar een heel korte en weinig positieve ervaring opdeed met Willem II.

Uit de besprekingen kwam naar voor dat de coaches vooral bezorgd zijn om hun spelers. Ze willen hen zoveel mogelijk ontlasten en het aantal wedstrijden tot een minimum herleiden. De trainers zijn de mening toegedaan dat na de eerste reeks van zes wedstrijden in de Champions Leauge, de overgebleven 16 clubs het weer volgens het KO-systeem tegen elkaar zouden moeten opnemen. Dit zou het aantal wedstrijden voor de twee finalisten terugbrengen van vijftien naar tien.

De topcoaches, waarbij vooral Gérard Houiller het hoge woord voerde, wensen ook meer spelers op de bank (20) en dus op het scheidsrechtersblad. Met daarbij de mogelijkheid om, naast de drie wissels tijdens de wedstrijd, ook tijdens de rust één of twee spelers te vervangen. Bij verlengingen zou na 90 minuten eveneens nog wissels mogen worden doorgevoerd.

De coaches zijn zich er wellicht niet van bewust, maar met dergelijke regels gaat men regelrecht naar chaotische toestanden zoals tijdens de recente vriendschappeljke interland Engeland-Nederland toen zowat 40 spelers op het veld waren gekomen en het einde van de wedstrijd voor de toeschouwers volkomen onoverzichtelijk was. Maar gelukkig zijn het niet de trainers, wel de International Board, die over wijzigingen aan de spelregels beslissen.

De topcoaches uitten in Genève ook hun ongenoegen over de Golden Goal, die volgens Arsène Wenger in geen geval meer aanvallende impulsen aan het spel bezorgt. “Zien hoe een ploeg op achterstand reageert, is een van de meest spannende aspecten van het voetbalspel”, zei de Arsenalcoach nog.

Een ander bewijs dat de coaches echt bezorgd zijn om hun spelers vormt hun wens om de gele kaarten van de bestrafte spelers na een bepaalde tijd van goed gedrag kwijt te schelden. Dit systeem is al van toepassing in Frankrijk en zou inzake fair play positieve resultaten opleveren.

Er waren in het hotel Wilson in Genève vijftien Europese topclubs vertegenwoordigd. Zeven ervan worden gecoacht door een buitenlander, daarbij de vier aanwezige Engelse clubs. Wat bevestigt wat in een Britse zondagskrant verscheen na de 1-5-zege van Sven-Göran Eriksson met Engeland in Duitsland, namelijk dat de buitenlanders beter het Engelse voetbal en hun voetballers kennen dan Engelsen zelf. De Schot Alex Ferguson traint immers Manchester United, de Ier David O’Leary Leeds United, Arsène Wenger Arsenal en Gérard Houiller Liverpool. De andere buitenbeentjes bij de in Genève aanwezige topclubs zijn Mircea Lucescu bij Galatasaray, Hector Cuper bij Inter Milaan en Fatih Terim bij AC Milan.

door Mick Michels

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content