Bijna twee jaar geleden vertoefde Maxime Lestienne bij de Italiaanse eersteklasser Genoa. Een succes was het niet, maar bij Genoa lieten ze zich ontvallen nog andere interessante spelers in de Jupiler Pro League van nabij te volgen. Met name Thomas Meunier en Björn Engels stonden toen met rood aangestipt in het boekje van de clubscout, die toen geregeld wedstrijden in ons land bijwoonde.

Voor Meunier is het, met dank aan het EK, uiteindelijk een stapje hoger geworden dan Genoa. En zonder zijn blessure speelde ook Engels vandaag al niet meer in België. Na de komende CL-campagne zal hij, wanneer hij gespaard blijft van verder blessureleed, de volgende Belg zijn die de overstap maakt naar een van de vijf topcompetities, nadat Meunier, Christian Kabasele en Jordan Lukaku deze zomer dankzij de Rode Duivels in één keer de stap van de JPL naar een topcompetitie zetten.

De komende dagen/weken vertrekken hier nog andere smaakmakers. De interesse van Napoli voor Sven Kums dateert al van maanden geleden. Misschien kan Kums zijn drang om te gaan nog even verbergen, maar bij Anderlecht besliste men alvast Dennis Praet niet op te stellen. Ook kampioen Club, dat niemand moet verkopen, lijkt de prijs van het succes te moeten betalen. Met José Izquierdo in zijn huidige vorm kan Club de komende maanden brokken maken in de Champions League, maar mentaal heeft Joske al afscheid genomen van Club. Draai die knop nog maar eens om, zonder dat de speler de armen laat zakken.

Het is de prijs die we ervoor betalen om een transitcompetitie te willen zijn, waar jonge buitenlanders graag naartoe komen omdat ze weten dat ze zich hier snel in de belangstelling van de grote voetballanden kunnen spelen, maar waar ze dan ook meteen weg willen zodra ze zich niet alleen sportief maar ook financieel kunnen verbeteren.

Het maakt dat het verloop bij ons groter is dan in de ons omringende landen. Van de 176 spelers die afgelopen weekend aan de aftrap kwamen in de Jupiler Pro League waren er amper 65 Belgen. Goed voor 37 % procent van alle spelers die aan de aftrap kwamen.

Op het scheidsrechtersblad moet elke ploeg sinds 2009 zes Belgen of ‘gelijkgestelden’ hebben. Een jaar eerder moesten dat er vijf zijn, één meer dan het jaar daarvoor. Aanvankelijk was er sprake van het verder uitbreiden van het aantal eigen spelers, verplicht te noteren op het scheidsrechtersblad, maar de grote clubs gingen toen op de rem staan.

Ook voor kleine eersteklassers is het opstellen van niet-Belgen een lucratieve zaak geworden. Het is de unique selling proposition van de Jupiler Pro League geworden, een marketingterm die aangeeft waarin een bepaalde markt zich onderscheidt van de andere markten. Omdat in België geen beperkingen op niet-EU-spelers gelden, en omdat het verplichte minimumloon voor niet-EU-voetballers (78.400 euro per jaar) gevoelig lager ligt dan in andere ons omringende landen (in Nederland bijvoorbeeld bedraagt dat minimumloon dit jaar 395.000 euro voor spelers boven de 21 jaar, 197.000 euro voor min-21-jarigen), is ons land een magneet geworden voor buitenlandse clubs, makelaars en opleidingsacademiën (Aspire, bijvoorbeeld), die hier graag hun jonge talenten testen in een stevige, ondergewaardeerde profcompetitie, om ze in het beste geval na drie jaar voorzien van een Belgisch (EU-)paspoort aan te kunnen prijzen in een van de vijf topcompetities.

Omdat iedereen daar financieel beter van wordt, bestaat er ook weinig drang om de regels te verstrengen. Daarom komen op dit moment liefst 112 van de 212 buitenlanders die de zestien kernen van de eersteklassers bevolken van buiten de EU. Dat is meer dan de helft van alle eersteklassespelers.

Afgelopen weekend kwamen 57 van de 176 spelers die de aftrap haalden uit niet-EU-landen. Gelukzoekers met een drang om zo snel mogelijk ons land te ruilen voor de vetpotten van een groot voetballand.

’t Is maar dat u het weet en u er zich niet te veel aan ergert als ze na hun eerste topprestatie aangeven dat ze dromen van een topclub. Geen Belgische, welteverstaan.

Komend weekend beginnen in Rio de Olympische Spelen. In dit nummer krijgt u daar alvast een voorsmaakje van. Vanaf volgende week krijgt u in dit blad een extra katern uit Rio.

DOOR GEERT FOUTRÉ

‘Afgelopen weekend kwamen 57 van de 176 spelers die de aftrap haalden uit niet- EU-landen.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content