Het gejuich van het kampioensfeest is allang uitgestorven: deze terugkeer naar eerste is in niets te vergelijken met die van 1985. Toen werden de Zebra’s gestuwd door een regionaal optimisme. De ‘verlichte bestuurders’ Jean-Paul Spaute en Gaston Colson stonden pal achter hun coach André Colasse. Tegenwoordig liggen de zaken anders: na gedomineerd te hebben in tweede klasse doken er allerlei problemen op. De portemonnee van de Henegouwers is te plat om te kunnen shoppen en voorzitter Abbas Bayat heeft zijn vakantie doorgebracht met het zoeken naar een overnemer. De kern werd toevertrouwd aan de goede zorgen van Mario Notaro tot die pas kort voor de competitiestart werd afgelost door een duo: een coach zonder eersteklasse-ervaring ( YannickFerrera) en een oudgediende van de club als technisch directeur ( LukaPeruzovic). Voor de club uit le pays noir ziet de toekomst er… zwart uit.

VERDEDIGING

Doelman Stéphane Coqu speelde een goed seizoen 2011/12, maar kwam geregeld in aanvaring met voorzitter Bayat, onder meer toen Tibor Balog onheus aan de kant werd geschoven. Coqu had genoeg van die spanningen en van de gierigheid van Bayat en verbrak zijn contract. De Karolo’s zijn zo een persoonlijkheid en een leider kwijt. Zijn plaats wordt ingenomen door ParfaitMandanda (broer van Steve, de keeper van Marseille). Maar ook CyprienBaguette, kind aan huis in Charleroi, is kandidaat voor die verantwoordelijke positie. Centraal in de verdediging staan Elvedin Dzinic en Mijusko Bojovic, een solide, groot en sterk duo, maar de afwezigheid van de ene of de andere zou kopzorgen betekenen voor de technische staf. Op de flanken is de spoeling dun met Javi Martos, Matan Ohayon en Jean-Christophe Vergerolle. Versterkingen zijn aangewezen.

MIDDENVELD

Charleroi won alle grote veldslagen in tweede klasse op het middenveld. Maar de Jupiler Pro League is een ander paar mouwen, ook al hebben de meeste spelers in deze sector ervaring op het hoogste niveau. De balrecuperatie wordt een klus voor Ederson en Abraham Kumedor – ze zullen werk genoeg hebben. De creativiteit moet van de beweeglijke Onur Kaya komen en van Hervé Kagé. Die laatste heeft talent zat, maar kan zich geen misstap naast het veld meer permitteren. Zijn plaats is op de grasmat, niet in de cel. DanijelMilicevic brengt speldoorzicht, traptechniek en een positieve ingesteldheid aan. Niettemin heeft Sporting ook op het middenveld nood aan vers bloed om competitief te zijn. Anders dreigen er grote moeilijkheden bij de minste blessure of schorsing.

AANVAL

Charleroi had de beste aanval in tweede klasse (64 goals in 34 wedstrijden) en twee spelers in de top van de schuttersstand: Bison Gnohéré (18) en MoussaGueye (17). Onnodig te zeggen dat die het leven van de zebra’s vergemakkelijkt hebben. Maar de directie van Charleroi heeft blijkbaar een kort geheugen. Gueye is weg naar Metz (waar hij nu werkt onder Albert Cartier en DominiqueD’Onofrio). Zonder hem moeten de sterke schouders van Gnohéré het gewicht van de aanval alleen torsen. Tot overmaat van ramp moest le Bison een deel van de voorbereiding missen door een blessure. Als er geen nieuwe gezichten bijkomen, maakt de aanval van de Carolo’s geen schijn van kans.

CONCLUSIE

Charleroi bevindt zich in de situatie van een ter dood veroordeelde die het trapje naar het schavot beklimt. Donkere wolken pakken zich samen boven stamnummer 22. Zolang er zich geen overnemer aandient, kan Bayat geen poker blijven spelen.

DOOR PIERRE BILIC

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content