Jonge sportief managers zijn in trek.

Nog maar 38 jaar is Fredi Bobic, sinds eind juli de vervanger van Horst Heldt (40), die naar Schalke 04 vertrok, bij VfB Stuttgart als sportief directeur/manager. Samen met Ernst Tanner (43) bij TSG 1899 Hoffenheim en ‘benjamin’ Bastian Reinhardt (34) bij Hamburger SV is de oud-spits heel jong en vooral bijzonder onervaren in deze functie gestapt. Daarmee zet zich ondertussen wel een trend verder in de Bundesliga, waarbij er sprake is van een heuse generatiewissel. Eerder dit jaar maakten immers ook al de ex-profs Christian Nerlinger (36, Bayern München) – als opvolger van Uli Hoeness (58) – en Max Eberl (36, Borussia Mönchengladbach) hun entree.

Martin Bader (42, FC Nürnberg) maakt ook deel uit van de jonge generatie en draait al sinds 2004 mee. Daarmee komt hij nog lang niet in de buurt van Michael Zorc (47), die al twaalf jaar lang het sportieve beleid van Borussia Dortmund mee helpt te bepalen. De oud-middenvelder is daarmee het langst in dienst, want ouderdomsdeken Heribert Bruchhagen (61) is nog maar sinds december 2003 de machtigste persoon bij Eintracht Frankfurt.

Dieter Hoeness (57), nog maar sinds januari in dienst bij het ambitieuze VfL Wolfsburg, bleek de afgelopen weken dan weer de man die op de transfermarkt het meest uitgaf aan nieuwe spelers. Helmut Schulte (52) van promovendus Sankt Pauli toonde dan weer aan hoe je spaarzaam met je centen kan omgaan.

Als managers van de oude slag, zoals Reiner Calmund (61) in het verleden bij Leverkusen of Rudi Assauer (66) bij Schalke 04 die vaak een onemanshow opvoerden, wordt het vaakst verwezen naar Bruchhagen, Klaus Allofs (53, Werder Bremen) en Michael Meier (60, FC Köln). Zij nemen vaak de volledige verantwoordelijkheid op zich, en zijn het gezicht van de club naar de buitenwereld. Rudi Völler, met 90 caps de man met de meeste interlands achter zijn naam, heeft momenteel bij Leverkusen veel minder macht. Zijn verantwoordelijkheid en autoriteit werd immers ingeperkt en verdeeld. Het verhaal van andere tijden, nieuwe wetten.

Bayern München (0-4 bij amateurclub Germ. Windeck, dat met 41.100 toeschouwers in Keulen voor een record zorgde) en Schalke 04 (1-2 bij VfR Aalen) plaatsten zich als laatsten voor de tweede ronde van de DFB-Pokal, waarvan de wedstrijden worden gespeeld op 26 en 27 oktober. De loting leverde onder andere volgende affiches op: Bayern München – Werder Bremen, Eintracht Frankfurt – Hamburger SV, Borussia Mönchengladbach – Leverkusen, Victoria Hamburg – VfL Wolfsburg, FSV Frankfurt – Schalke 04, …

Philipp Lahm heeft er geen probleem mee dat Michael Ballack bij zijn terugkeer in die Mannschaft opnieuw de aanvoerdersband om zijn arm krijgt.

Hannover 96 contracteerde met de Noorse international Mohammed Abdellaoue (24) een aanvaller, die voor 1,2 miljoen euro werd overgenomen van Valerengen. De topschutter van de Tippeliga (15 goals in 19 duels) tekende voor vier seizoenen en zal met 1,5 miljoen euro topverdiener van de selectie worden.

VfL Wolfsburg ziet af van Diego (Juventus).

De Burkinese aanvaller Aristide Bancé (25, ex-Lokeren en Germinal Beerschot), vorig seizoen goed voor tien goals in dertig duels bij FSV Mainz 05, tekende voor vier seizoenen bij Al Ahli uit Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten. Dat betaalde maar liefst vijf miljoen euro voor de boomlange spits, waarvan slechts de helft in handen komt van Mainz, dat liet uitschijnen dat de knie van de spits kapot is. Dimitri Celuk, de zaakwaarnemer van Bancé, bezit immers de helft van de transferrechten. Morten Rasmussen (25), een Deense spits van Glasgow Rangers, wordt voor 150.000 euro gehuurd, de koopoptie bedraagt 1,9 miljoen euro. Doelman Martin Pieckenhagen (38) tekende voor een seizoen, aangezien titularis Heinz Müller (32) wordt geplaagd door blessureleed.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content