Trendbreuk op komst bij PSV

© GETTY

De Duitser Roger Schmidt is in Eindhoven vanaf komende zomer de opvolger van interim-coach Ernest Faber. Hij staat garant voor spektakelvoetbal en voor het lanceren van jonge talenten.

Jürgen Klopp en Thomas Tuchel kent iedereen, maar Roger Schmidt (53) doet bij veel minder voetbalvolgers een belletje rinkelen. Toch kreeg de Duitser eerder deze maand bij PSV een tweejarig contract voorgeschoteld, dat volgend seizoen ingaat. Na 26 speeldagen in de Eredivisie staat de club uit Eindhoven slechts vierde. Een plaats die recht geeft op een ticket voor de tweede voorronde van de Europa League, maar dat stemt niet overeen met de status van de 24-voudige kampioen van Nederland. Want met een budget van 78,5 miljoen euro moesten ze dit seizoen enkel Ajax laten voorgaan (110 miljoen).

Moordend pressingvoetbal

Hoe kwam PSV uit bij de Duitser, die maar liefst acht jaar werkte als ingenieur? Daarvoor moeten we even terug in de tijd, meer bepaald naar donderdag 20 februari 2014. Op die dag moest Frank de Boer met Ajax in de 1/16 finales van de Europa League een kansloze nederlaag slikken tegen RB Salzburg (0-3). Het verweer van de fiere Amsterdammer achteraf klonk zowaar wat moedeloos: ‘We kozen misschien wel voor de verkeerde tactiek.’ Daarmee deed de oud-verdediger de verdiensten van de tegenstander te weinig eer aan, want zijn team was immers geen minuut onder de druk van de Oostenrijkers uit geraakt. De architect van dat toen moordende pressingvoetbal was Roger Schmidt, die maximaal gebruikmaakte van de snelheid van de Senegalese wervelwind Sadio Mané en het killersinstinct van de Spaanse aanvaller Jonathan Soriano. Bovendien kon hij rekenen op de soberheid van de Hongaarse doelman Péter Gulácsi.

‘Wij zijn gelukkig als de wedstrijd intens is’, beweert Schmidt. ‘Wat is de logica achter het geven van tijd en ruimte aan de tegenstander?’ Daarmee verwijst hij naar een speelwijze (spektakelvoetbal met veel druk naar voren op de vijandelijke helft) die werd geïnspireerd door zijn grote voorbeeld Jürgen Klopp. Alleen veranderde de term van Gegenpressing naar Vollgass-Fussball, een begrip dat meteen in één adem wordt genoemd met Roger Schmidt. Hij geldt als tactisch veeleisend en gaat veel in dialoog met zijn spelers. Een en ander zal zeker zorgen voor een trendbreuk bij PSV. Ook al omdat de afgelopen seizoenen met Phillip Cocu, Mark van Bommel en interim Ernest Faber altijd coaches uit de eigen opleiding de sportieve sleutels in handen kregen.

Schmidt wint in 2014 met spektakelvoetbal de Oostenrijkse dubbel voor Salzburg en in de twee daaropvolgende seizoenen wordt hij met Bayer Leverkusen respectievelijk derde en vierde. Bovendien laat hij Kai Havertz als zestienjarige debuteren en geeft hij ook speeltijd aan de latere Duitse internationals Benjamin Henrichs, Jonathan Tah en Julian Brandt. Maar toch wordt hij in zijn derde seizoen bij Bayer Leverkusen, na sportief mindere resultaten, aan de deur gezet. ‘Ik geloof nog altijd dat hij een absolute topcoach is, maar we moesten toen ingrijpen om ons doel in het vizier te houden’, verklaarde Rudi Völler destijds als sportief directeur aan Kicker.

Ruimdenkend

Een buitenlands avontuur schrikt de gewezen offensieve middenvelder, die nooit hoger geraakte dan een reeks amateurclubs (Kiersper SC, R-W Lüdenscheid, TuS Plettenberg, TuS Paderborn-Neuhaus, SC Verl, SC Paderborn 07 en SV Lippstadt 08) echter niet af. Zo belandde Schmidt tussen 1 juli 2017 tot 31 juli vorig jaar bij het Chinese Beijing Sinobo Guoan. Opnieuw drukt hij sportief zijn stempel, met dominant en bijzonder energiek voetbal dat leidt tot bekerwinst en een tweede plek in de rangschikking. Maar omdat hij zijn overeenkomst niet wil verlengen, volgt een logisch ontslag. ‘Ik denk dat hij de behoefte voelde om opnieuw bij een club met naam in Europa te werken’, oordeelt PSV-clubicoon Huub Stevens. ‘Ik ken Schmidt als een ruimdenkende trainer, dus ik verwacht dat hij zich gemakkelijk zal aanpassen aan de gewoonten in Eindhoven.’

Schmidt wordt de eerste niet-Nederlandstalige coach bij de lampenclub sinds Bobby Robson. ‘Ik sta achter de eis van PSV dat de club altijd om de prijzen moet meedoen. Mijn ploegen voetballen steeds om te winnen, altijd’, zo kondigde de Duitser al aan bij zijn voorstelling aan de pers. Gesprekken met interim-trainer Faber en adviseur Guus Hiddink zullen hem leren dat rechterflankverdediger en aanvoerder Denzel Dumfries (23) financieel niet te houden valt, ondanks een overeenkomst tot 2023. Het amper achttienjarige groeibriljantje Mohammed Ihattaren moet de steunpilaar worden van het PSV nieuwe stijl. En met het kapitaal dat nog in de spaarpot zit door de lucratieve transfers van Hirving Lozano (38 miljoen euro, Napoli) en Steven Bergwijn (30 miljoen euro, Tottenham) kan PSV zich straks met een goed gevoel op de transfermarkt begeven. Zeker is dat de club een coach strikte die iets vernieuwends zal brengen in de Nederlandse competitie.

In de voetsporen van Eric Gerets

Kees Mijnders senior was in 1914 de eerste trainer van de club uit Eindhoven. De Brit John Leavy was in het seizoen 1922/23 de eerste buitenlandse coach van PSV. Roger Schmidt zal pas de tweede Duitse sportief eindverantwoordelijke worden, na zijn landgenoot Kurt Linder tussen 1968 en 1972. In het verleden waren slechts een handvol buitenlanders trainer bij de lampenclub: de Britten Jack Hall (die hen in 1935 naar een tweede titel leidde), Sam Wadsworth (in 1950 goed voor de eerste KNVB-beker), George Hardwick en natuurlijk de charismatische Bobby Robson, verder de Joegoslaven Ljubisa Brocic en Milan Nikolic, Oostenrijker Franz Binder, maar ook voormalig Rode Duivel Eric Gerets. Tussen 1999 en 2002 zorgde onze landgenoot voor twee titels en evenveel zeges in de supercup. Na zijn succesvolle periode werd Gerets opgevolgd door Guus Hiddink. Niemand deed ooit beter dan de inmiddels 73-jarige adviseur van PSV. Verspreid over twee periodes (1987-1990 en 2002-2006) behaalde hij zes titels, vier bekers én natuurlijk de Europabeker voor Landskampioenen (de voorloper van de huidige Champions League) in het seizoen 1987/88. Benfica werd toen in Stuttgart voor 70.000 fans verslagen na 0-0 en strafschoppen (6-5). Gerets, toen aanvoerder van het team, mocht toen de beker met de grote oren als eerste Belg in de hoogte steken.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content