Van het grote contingent Nederlanders dat de jongste jaren de kleuren van Barcelona verdedigde, speelde Phillip Cocu het grootste aantal wedstrijden.

Barcelona werd in de loop der jaren voor heel wat Nederlandse spelers en trainers een tweede thuis. Van de laatste acht titels werden er zeven veroverd onder leiding van een Nederlandse trainer. JohanCruijff en JohanNeeskens waren de eersten die in de havenstad neerstreken en voor succes zorgden. De trouwste soldaat van Oranje is echter de altijd bescheiden gebleven PhillipCocu, die er zijn zesde seizoen heeft opzitten en ondertussen al 205 competitiewedstrijden speelde voor Barça. RonaldKoeman haalde in zes seizoenen 193 wedstrijden, PatrickKluivert in even veel seizoenen 189 en MichaëlReiziger in zeven 173. Voor FrankdeBoer, Johan Neeskens et Johan Cruijff bleef de teller na vijf jaar respectievelijk op 144, 140 en 139 wedstrijden staan.

Toen JoanLaporta een jaar geleden in de voorzittersstoel plaats nam, besliste hij om de loonkosten te drukken. Ook Phillip Cocu kreeg een voorstel waarbij hij zwaar moest inleveren. Maar de Oranje-international besliste ondanks de belangstelling van een aantal andere Europese clubs toch om te blijven. Dit seizoen toonde hij zich een van de belangrijkste pionnen op het tactische schaakbord van coach FrankRijkaard, zodat een langer verblijf goed mogelijk is.

Phillip Cocu ruilde in het seizoen 1998/99 op 27-jarige leeftijd PSV voor de blaugrana. LouisvanGaal haalde hem samen met BoudewijnZenden weg uit Eindhoven. Cocu wist zich door zijn talent en zijn polyvalentie altijd te verzekeren van een basisplaats. Hij speelde zowel in de defensie als centraal en links op het middenveld. Al die jaren al speelde hij meer dan 30 wedstrijden per seizoen. Enkel vorig seizoen haalde hij dat aantal niet, want toen bleef hij steken op 29. (DDv.)

JESUS GIL Y GIL overleed vorige vrijdag op 71-jarige leeftijd in het Cemtroziekenhuis in Madrid. De grootaandeelhouder en voormalig voorzitter van Atlético Madrid was eerder opgenomen met een hersenbloeding. De flegmatieke oud-burgemeester van Marbella slaagde er niet in om te herstellen van de bloedprop in zijn hersenen. ATHLETIC BILBAO kwalificeerde zich voor de Uefacup. ESPANYOL, de werkgever van Erwin Lemmens, moet volgende week het behoud veilig stellen. (DDv)

TOPSCHUTTERS : 1. Ronaldo (Real Madrid) 24 goals ; 2. Mista (Valencia), Baptista (Sevilla) 19 goals ; 4. Tamudo (Espanyol) 18 goals; 5. Eto’o (Mallorca), Silva (Malaga), Torres (Athlétco), Villa (Zaragoza) 17 goals

DDv

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content