‘Trump verdraait onze Amerikaanse waarden’

© REUTERS

Donald Trump gaat stevig in de clinch met zwarte sporters. Ook met de grootste NBA-ster. Maar topbasketter Stephen Curry trekt zich niet terug.

Een halfuur na de NBA-wedstrijd tegen Denver staat Stephen Curry met een handdoek om de lenden en met badslippers aan de voeten in de kleedkamer van de Golden State Warriors. Hij heeft lang gedoucht. Langzaam loopt de kleedkamer leeg. De meesten willen snel naar huis. ’s Anderdaags wacht de beste basketbalclub ter wereld een veertien uur durende vliegreis naar China, waar ze een promotiewedstrijd speelt zoals Europese voetbalteams die in de zomer of de winterbreak daar ook weleens afwerken.

Stephen Curry is dé sterspeler uit de NBA, misschien wel de meest getalenteerde na Michael Jordan,en tegelijk een van de grootste tegenstanders van president Donald Trump.’Wij hebben een belangrijke stem en een platform dat we moeten benutten om aan te geven wat er in dit land onder deze president verkeerd loopt’, zegt hij.

Het conflict met Trump begon eind september. Toen verklaarde Curry dat hij bij een interne stemming om al dan niet in te gaan op een uitnodiging om in het Witte Huis ontvangen te worden, neen zou stemmen, wanneer hij eraan dacht wat de politieke leider in het land teweeg bracht. Traditioneel ontvangt de Amerikaanse president de kampioenen onder de beste sportclubs van het land. Curry zei het gewoon rechtuit, zonder zijn toon te verheffen.

Toch was Trump zo woedend over Curry’s uitspraak dat hij de Warriors via Twitter uitsloot. Zo sloot de man die zo graag erkenning krijgt van soldaten en sporters, de club uit voor ze hem konden uitsluiten, zo verwoordde Warriorscoach Steve Kerr het.

Al enkele weken woedt een harde woordenstrijd tussen Trump en de Amerikaanse profsporters. Die ontstond toen Colin Kaepernick,toenmalige quarterback van het Americanfootballteam San Francisco 49ers, bij het spelen van het Amerikaanse volkslied niet rechtop stond maar knielde, uit protest tegen de ongelijke behandeling van zwarten in de VS en tegen het buitensporige politiegeweld. Daarop sloten steeds meer profs van de NFL, de National Football League, zich bij hem aan, tot het protest ook oversprong op andere sporttakken en op die manier ook het basket bereikte.

Snel escaleerde de hele zaak. Op een meeting in Alabama viseerde Trump publiekelijk de zwarte voetbalspelers die weigerden om bij het spelen van het Amerikaanse volkslied voor de wedstrijd in de houding te staan. Indirect viseerde Trump ook Kaepernick, die intussen zonder werk zit. Daar doelde Trump op, toen hij brulde: ‘Zouden jullie het geen goed idee vinden als een van de NFL-clubeigenaars zo gauw iemand onze vlag niet respecteert zou zeggen: smijt die hoerenzoon van het veld, en liefst meteen. Hij ligt eruit, hij ligt er-uit!’

Bij die uitspraak speelde nog een ander thema op: racisme. De meeste clubeigenaars zijn blank, net als de meeste toeschouwers, terwijl de meeste spelers Afro-Amerikanen zijn. Het zou erop neerkomen dat de witte eigenaars, om de gevoelens van de witte toeschouwers te respecteren, de zwarte spelers die zich niet schikken zouden ontslaan.

Toevallig deed Stephen Curry, zich niet bewust van wat op dat moment in Alabama door de president werd geroepen, op hetzelfde moment zijn uitspraak. Toen Trump dat op zaterdagmorgen hoorde, verstuurde hij zijn tweet en verklaarde hij nog eens de Afro-Amerikaanse spelers de oorlog. Voor de eerste thuiswedstrijd van de Warriors na de reactie van Trump eind september zat de zaal tegen de Denver Nuggets vol. De heersende kampioenen verloren met 102-108. Curry lukte maar 11 punten die avond. Afgelopen seizoen maakte hij er gemiddeld 25,3.

Het team

Na de wedstrijd staat Curry afgezonderd in de kleedkamer. Hij trekt een slip van zijn sponsor aan en daarover een dure jeans. Niemand spreekt hem aan, hoewel Curry als een van de vriendelijkste en meest toegankelijke topsporters geldt in de NBA. Waar kan men beter over Trump praten als in een kleedkamer? Zo’n locker room, die de president zelf wereldberoemd had gemaakt toen hij wereldkundig maakte dat het oké is als mannen in locker room talk bespreken over hoe je vrouwen het best betast.

Hoe gaat het met jou, na heel die hetze met Donald Trump, die jou persoonlijk aangevallen heeft en duidelijk heeft gemaakt dat je niet welkom bent in het Witte Huis?

STEPHEN CURRY: ‘Surrealistisch, niet? Dat de president meent dat hij individuen moet aanvallen? Beneden de waarde van zijn ambt, vind ik dat. Zo gedraagt een staatshoofd zich toch niet?’

Waarom wilde je niet naar het Witte Huis?

CURRY: ‘Ik vind dat de president constant Amerikaanse waarden verdraait. Om met mezelf in het reine te blijven wil ik daar niet mee geassocieerd worden. Toen men me vroeg wat ik zou doen, heb ik geantwoord wat ik gezegd heb. Maar die uitspraak geldt alleen voor mezelf. Het gaat in deze zaak evenwel niet alleen om mij. Anders zou het allemaal erg simpel geweest zijn en was het snel afgelopen. Maar we zijn een team. We gaan daar binnenkort over praten, hoe we de Warriors moeten vertegenwoordigen en hoe elk van mijn ploegmaats zich in deze kwestie kan terugvinden. Dat is belangrijk.’

De ploegmaats lopen rond Curry heen en knikken. Tussen al die reuzen van zijn medespelers (Kevin Durant, de andere superster van de Warriors, meet 2m06, de Georgiër Zaza Patsjoelja 2m11) valt Curry met zijn 1m90 en 86 kilo amper op. Met zo’n gestalte kun je wel voetbalkeeper worden maar geen NBA-ster.

Ook de rest van zijn uiterlijk verschilt van andere NBA-sterren voor hem. Anders dan LeBron James of Koby Bryant draagt hij geen opzichtige tatoeages en leidt hij niet het leven van een rapper. Wel prijkte de 29-jarige Stephen Curry onlangs met zijn vrouw en zijn kinderen op de cover van het tijdschrift Parents. Basketten leerde hij niet op een grauw geasfalteerd pleintje in de slechte buurt van een grootstad, maar van zijn vader, ook een NBA-basketter. Tot voor dit incident viel Curry nooit op door provocaties of straffe uitspraken.

Je hebt je tot voor dit incident nooit in de openbaarheid uitgelaten over politiek. Waarom?

CURRY: ‘Dat klopt. Ik heb alleen een paar keer gegolft met president Obama. Mijn volgende publieke moment buiten mijn sport was toen ik na de tweet van de president die zaterdag twintig berichten ontving waarin mensen me feliciteerden en steun toezegden. Ik wist op dat moment niet eens waar het om ging. Pas toen ik op Twitter keek, besefte ik wat er aan de hand was.’

Was je daar boos om?

CURRY: ‘Neen, het was het goede moment om mijn mening te geven. Nu wordt het een item bij alle spelers en trainers van de basketcompetitie.’

Wat stoort je aan Trump?

CURRY: ‘Om eerlijk te zijn: haast alles wat van hem komt. Zoals hij over de NFL-spelers praatte, die gewoon vreedzaam protesteerden en op geen enkele manier een tekort aan respect toonden jegens oorlogsveteranen of de vlag. Het ging zover dat hij spelers met ontslag bedreigde.’

LeBron

In tegenstelling tot basketbal is vooral American football erg met de Amerikaanse strijdkrachten verbonden. Soldaten kijken liever football dan basketbal. Op die manier ontstond het denken dat wie tijdens het spelen van het volkslied en het hijsen van de vlag bukt of knielt, respect weigert te betonen voor soldaten die hun leven riskeren voor hun land en landgenoten.

Je zei dat de president de mensen steunde die vonden dat knielende sporters gebrek aan respect toonden?

CURRY: ‘We hebben het hier toch over de job van president? Dat gaat zo veel mensen aan, los van hun politieke of andere overtuigingen. Het gaat hier om respect, eer en het recht op een eigen mening. Het is ongelofelijk welke reacties er uit de basketliga kwamen.’

Tot hen die Curry openlijk verdedigden, behoorde ook LeBron James van de Cleveland Cavaliers. Dat is opmerkelijk, gezien de verhouding tussen beide spelers. LeBron James was tot voor kort de allerbeste basketter, die door Curry van zijn troon werd gestoten. De afgelopen drie jaar genoot de NBA van het duel tussen hen beiden. De jongere, wendbare nieuwkomer Curry tegen de oude regerende koning, die moe geworden nog één keer alle krachten verzamelde. De ene uitkomend voor een team uit Oakland bij San Francisco, dat toebehoort aan investeerders uit Silicon Valley, de andere voor een ploeg uit de staalindustriestad Cleveland.

LeBron, met zijn legendarische status, twitterde Trump dat hij een ‘bum’ is, een niksnut: ‘Curry had toch allang gezegd dat hij niet zou komen? Dan was het toch belachelijk hem plots niet toe te laten.’

CURRY: ‘You bum! Toen moest ik echt lachen. Die uitdrukking hoorde ik het laatst toen ik pleintjesbasket speelde. Het werd daar vaak gebruikt en het was een stevige uitspraak.’

Curry herhaalt de uitdrukking nog een keer, zegt ‘bum‘, nu tegen zijn begeleider. ‘Kom, we moeten gaan.’ De catacomben van de Oracle Arena zijn leeg, het is laat. Buiten ligt de parking er verlaten bij.

In China maakt Stephen Curry een paar dagen later 40 punten in een halfuur tijd. Hij speelt als bevrijd.

DOOR PHILIPP OEHMKE – FOTO’S REUTERS

‘Dat de president meent dat hij individuen moet aanvallen, vind ik beneden de waarde van zijn ambt.’ Stephen Curry

‘Wat me stoort aan Trump? Bijna alles wat van hem komt.’ Stephen Curry

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content