Tuchel moet Chelsea bij de eerste vier brengen

© BELGAIMAGE

De 47-jarige Duitse manager rekent daarvoor op Thiago Silva, Christian Pulisic, Antonio Rüdiger, Timo Werner en Kai Havertz.

Clubicoon of niet, een puntenrapport van 58 procent volstond niet voor Frank Lampard (42) om als manager te mogen blijven bij Chelsea, waar de ex-middenvelder sinds de zomer van 2019 was aangesteld. De ambitieuze maar ongeduldige Russische eigenaar Roman Abramovitsj en directrice/vertrouwelinge Marina Granovskaia – die haar bijnaam als Iron Lady met het ontslag bevestigde – zagen Lampard met een gemiddelde van 1,67 punten per duel de zwakste statistiek behalen sinds Abramovitsj de club in 2003 had gekocht. Ondanks de investering van bijna 250 miljoen euro voor zeven nieuwkomers verloor Chelsea zes van de negentien competitieduels en boekte recent een 7 op 24. Daarnaast leefde het idee dat binnen de spelersgroep het wantrouwen groeide ten opzichte van de coach.

Tuchel wil invloed uitoefenen, het liefst bij alle beslissingen.

Amper een dag na het ontslag van Lampard werd Thomas Tuchel de vijftiende coach in achttien jaar bij The Blues. Een lastige job in een moeilijke omgeving: misschien is dat net hetgeen de (vaak betweterige) Duitser nodig heeft om zichzelf te profileren in de Premier League, nadat hij in december bij PSG werd doorgestuurd. ‘Het voelt geweldig!’, zei hij over zijn nieuwe aanstelling. De coach wacht een flinke uitdaging. In Parijs was hij gemiddeld goed voor 2,35 punten per duel en eindigde met een winstverhouding van 75,6 procent, in 2,5 jaar goed voor twee kampioenschappen, een Franse beker, een ligabeker en een CL-finale. Ter herinnering: de laatste titel van Chelsea dateert van vier jaar geleden, onder de Italiaanse manager Antonio Conte.

Pas vanaf volgende zomer wordt er aan een eventuele titel gedacht. Tuchel moet nu vooral een zwalpend team uit het slop trekken en proberen te eindigen bij de eerste vier, goed voor CL-voetbal. Tuchel begon zijn uitdaging met een scoreloos gelijkspel op Stamford Bridge tegen Wolverhampton Wanderers en boekte afgelopen weekend een 2-0-thuiszege tegen Burnley. In de 3-4-2-1-veldbezetting viel op dat diep voorin de Franse routinier Olivier Giroud (34) het vertrouwen kreeg, met in zijn rug Hakim Ziyech en Kai Havertz als meest offensieve pionnen, terwijl Tuchel achterin rekende op de ervaring van oude bekenden Thiago Silva (36, zijn aanvoerder bij PSG) en Duits international Antonio Rüdiger (27). Die laatste wou hij in het verleden, net als middenvelder Jorginho, al naar de Franse hoofdstad lokken. In het laatste kwartier kwam zijn voormalige poulain Christian Pulisic op het veld, net als de jongeren Mason Mount en Tammy Abraham. Timo Werner kwam niet van de invallersbank.

Volgens de BBC kijken de meeste (duurbetaalde) profs er naar uit om meer tactische begeleiding te krijgen dan onder Lampard. De omroep bestempelde de nieuwe coach daarnaast ook als ‘één van de meest complexe persoonlijkheden uit het Europese voetbal.’ De verduidelijking volgde. ‘Een politieke machtsspeler en een controlefreak, maar vooral een tactische visionair en een methodische denker.’

Net die omschrijving zorgt er voor dat er ook een risico kleeft aan zijn komst. Want Tuchel is niet iemand die functioneert vanuit een ondergeschikte rol. Hij wil invloed uitoefenen, het liefst bij alle beslissingen. Daarom lukte het niet langer bij PSG, waar hij grote meningsverschillen had met sportief directeur Leonardo. En in de zomer van 2017, na winst van de DFB-Pokal, kwam er ook een onverwacht einde aan zijn BVB-passage door ruzie met algemeen directeur Hans-Joachim Watzke en sportief manager Michael Zorc. ‘Als sterke persoonlijkheden botsen, ontstaat er wrijving’, zo concludeerde Tuchel.

Voor meer nieuws zie www.sportmagazine.be

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content