Hoe zou Habib Habibou zich nu voelen? De Franse spits moest in september 2014 vertrekken bij AA Gent en dat begreep hij niet. Omdat veel voetballers zichzelf niet kunnen evalueren, veegde hij de vloer aan met Hein Vanhaezebrouck. Die mocht hem niet en dat begreep hij niet. Ook Ivan De Witte en Michel Louwagie, vervolgde hij, waren niet blij met zijn vertrek. Dat geen enkele trainer een voetballer die zijn team een meerwaarde geeft laat gaan, tot die inschatting kwam Habibou niet. Hij trok naar Stade Rennes en maakte daar in 27 wedstrijden amper drie doelpunten. Een karige oogst. Zou dat ook daar de fout van de trainer zijn geweest? Dit seizoen speelde Habibou met Rennes alleen in de Ligabeker. Voor zeven minuten.

Juist met het vertrek van Habibou werd toen de schoonmaak van de Gentse kleedkamer afgerond en de basis gelegd voor een memorabel seizoen. Vanhaezebrouck wil met een team werken en niet met ego’s. Met die gedachte begon AA Gent aan een imposante reeks: kampioen, nu weer koploper, halve finale in de beker en vooral Europees overwinteren in de Champions League. Wachten is het op het moment dat Hein Vanhaezebrouck heilig wordt verklaard.

Intussen groeit en bloeit AA Gent verder. Ook in de contacten met de media is het een lichtend voorbeeld. Terwijl andere clubs communicatie weleens durven verwarren met non-communicatie, is iedereen in de Ghelamco Arena beschikbaar. Het maakt deel uit van het imago van de club. Ronduit pijnlijk was daarom de uitschuiver die Benito Raman zondag na de 3-0-zege tegen KV Kortrijk maakte. Terwijl de spelers met de supporters een historisch jaar vierden, ging hij met domme praat helemaal uit de bocht. De vraag is wat je als club met zo’n speler doet, die al eerdere misstappen beging en duidelijk niet in het gareel te krijgen is, de aanwezigheid van een psychologe ten spijt. Binnen het huidige AA Gent past Raman absoluut niet meer.

In de schaduw van de kampioen moeten Club Brugge en Anderlecht zich al het hele seizoen bewegen. De onderlinge confrontatie leverde zondag een wedstrijd op vol commotie en emotie. Met een superieur Anderlecht in de eerste helft en een stuntelend Club Brugge. Met een feller Club na de rust en Anderlecht dat zich heel even liet wegdrukken, maar het uiteindelijk koel afmaakte. En met een scheidsrechter, Serge Gumienny, die discutabele beslissingen nam, onnodig veel kaarten trok en achteraf zei dat je dat soort dingen krijgt als de pers de druk opvoert. Een verbijsterende uitspraak. Wie niet met druk om kan, blijft beter thuis. Geen kunst is moeilijker te beoefenen dan die van de zelfkritiek.

Zouden ze dat bij Club Brugge hebben gedaan? Hoe kan het dat blauw-zwart, niet voor de eerste keer, zo slap aan de match begon? Hiaten in de verdediging, veel fouten, slordige combinaties, amper dreiging: het deed pijn aan de ogen. Hoe is het mogelijk dat Michel Preud’homme instructies geeft en dat die, zoals Bjorn Engels aanhaalde, niet worden opgevolgd? De trainer reageerde zondag fel op de arbitrage, maar dat mag de realiteit niet verdoezelen. De laksheid waarmee bij momenten wordt gevoetbald, neemt groteske vormen aan.

Wedstrijden zijn momentopnames en worden als dusdanig ook gekaderd. Besnik Hasi benadrukte na de 1-4-zege van Anderlecht dat er als groep was gespeeld. Maar hoe valt het te verklaren dat dit kennelijk alleen in topmatchen kan en niet tegen zogenaamd mindere tegenstanders? Is dat overschatting, arrogantie, gebrek aan beroepsliefde? Het zijn vragen die niet voor het eerst worden gesteld.

Na volgend weekend komt de voetbalcarrousel even tot stilstand en kan iedereen zich op de grens tussen oud en nieuw even bezinnen. Is er een club die, behoudens AA Gent, zo zal genieten als KV Oostende? Op een efficiënte manier werd het herrezen Standard zondag weggezet.

Net zoals bij AA Gent merk je er de hand van de trainer, met spelers die weten waar ze moeten lopen, met herkenbare patronen, met ingeslepen automatismen, de vrucht van wat op training wordt gedaan. Door een gretige groep die ervoor blijft gaan. Soms kan voetbal heel simpel zijn.

Volgende week verschijnt Sport/Voetbalmagazine niet. De eerstvolgende uitgave is er op 6 januari. De redactie wenst u prettige feestdagen en een gelukkig nieuwjaar!

DOOR JACQUES SYS

‘Wie niet met druk overweg kan, blijft beter thuis.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content