Al voor afgelopen vrijdag was duidelijk dat het niets zou worden tussen Schalke en Marc Wilmots. Dat dat pas vrijdag door Schalke gecommuniceerd wordt, komt omdat André Breitenreiter (31), tot dan trainer van Paderborn, donderdag met de blauw-witten een akkoord bereikte om trainer te worden in Gelsenkirchen. Maar ook zonder het akkoord van Breitenreiter was Schalke na Wales-België hoogstwaarschijnlijk niet meer bij Wilmots terechtgekomen. Beide partijen wisten al bij het laatste officiële contact dat de samenwerking niet zou doorgaan. Bij dat laatste contact werd Wilmots in Gelsenkirchen vertegenwoordigd door zijn manager Jorge Mendes en zijn vrouw Katrien Lambeets, die als ervaren juriste tot voor Mendes’ komst de zaken van haar man beheerde.

Het verschil tussen Wilmots en Schalke betrof onder meer het financiële, maar dat was niet het belangrijkste twistpunt. Daar hadden beide partijen nog kunnen uitkomen. Onoverkomelijk vond Schalke Wilmots’ sportieve eisen. Niet zozeer Wilmots’ vraag om zijn eigen staf mee te nemen. Ook dat was bespreekbaar, want steeds vaker gangbaar in het internationale topvoetbal. Onoverkomelijk was wél Wilmots’ eis om verregaande inspraak in het sportieve beleid van de club en het transfergebeuren. Daarmee vroeg Wilmots eigenlijk om een deel van de bevoegdheden van sportief directeur Horst Heldt over te nemen. Nu maakte Heldt door zijn sportieve keuzes de laatste jaren binnen Schalke geen al te beste beurt, maar de sportief directeur opzijschuiven om Wilmots binnen te halen én de Belg een dubbelfunctie toe te kennen, waardoor alle sportieve macht bij hem zou terechtkomen, vond men bij Schalke op dit moment toch een stap te ver. Dus mocht Heldt dit keer nog eens de trainer kiezen, al kan hij zich geen foute keuze meer permitteren.

Voor Heldt is Wilmots, wel populair bij anderen in het bestuur, nooit de topkandidaat voor het trainerschap geweest. Als het alleen aan Heldt had gelegen, was die vanaf het begin voluit gegaan voor zijn topkandidaat. Dat was Markus Weinzierl (40) die met FC Augsburg, waar hij sinds de zomer van 2012 actief is, afgelopen seizoen als vijfde eindigde. Door een zege op de laatste speeldag sprong het daarmee over Schalke. Weinzierl zegde begin vorige week al af, omdat hij bij Augsburg, waar hij nog onder contract lag, wilde blijven. In het andere geval had Schalke vermoedelijk al eerder dan vrijdag aangegeven dat het een nieuwe trainer had, om de indruk te vermijden dat Wilmots zelf de knoop had doorgehakt.

DOOR GEERT FOUTRÉ

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content